Sadelutprovning
Hittade en väldigt bra text om sadelutprovning på Åkers ryttarlags hemsida!
Det finns många saker man ska tänka på när man provar ut en sadel. Här är några saker att tänka på. Det viktigaste är givetvis hur hästen går, och är positiv när du kommer med sadeln och inte stryker öronen bakåt eller sparkar vid sadling. Det kan vara ett tecken på att sadeln inte passar.
Bomvidd
Stå vid hästens huvud och titta på framsidan av sadeln. Bomvinkeln går från toppen av framvalvet och ca 15 cm ner. Sömmen på framkanten följer vinkeln. Den skall följa hästens form vid bogbladet.
Om hästen är mycket smalare än vid bogbladen skjut sadeln tillbaka så du kan se vinkeln där. Hästar som är mycket smala och håliga bakom bogbladet behöver en sadel som är lite vidare och lammullspad för att kunna utvecklas: Detta för att bogbladet skall få plats att röra sig.
- Dra med handen upprifrån och ner framtill. Trycket skall vara lika jäms med.
- Om trycket ökare nertill är den för smal.
- Om det är större upptill är sadeln för vid och glider ner så att den klämmer.
Tips!
Vissa hästar står med mycket svank på gången och när man suttit upp, men lyfter rygg och mage när de rör sig. När du provar på en sådan häst kan du få en mer riktig känsla för hur sadeln passar om du lyfter ryggen genom att trycka med fingertopparna mitt under hästen där gjorden går.
Djupaste punkten på sadeln
Be någon hjälpa dig att finna hästens djupaste punkt
- Lägg på sadeln på den plats den själv vill ligga i sadelläget.
- Finn den djupaste punkten i sadeln.
- Ta hjälp av någon så att ni kan markera var sadeln djupaste punkt är mot hästen medan en person drar av sadeln.
Om sätet i sadeln är mer än två tre cm bakom hästens djupaste punkt, kan det påverka. Speciellt om du har tryck under bakdelen av bossorna på sadeln.
Resultat din häst
Djupaste punkten är längre bak på sadeln = du belastar hästen bakom dess balans och naturliga bärpunkt.
Djupaste punkten verkar stämma bra = hästen har lätt att balansera dig för du sitter ovanför gravitationspunkten.
Trycket under sadeln
Alla hästar har olika överlinje, svankig, rak, lång manke, kort manke, överbyggd, lågställd osv. Sadlar är olika raka och svängda i bommen och passar därför inte på alla typer av ryggar.
För att veta om din sadel följer din hästs rygg måste du nu känna under bossorna under kåporna.
- Om din häst har tendens att släppa ner ryggen så att den har mer svank än i arbete så får du ta hjälp av någon som trycker lite under magen igen.
- Du lägger ena handen i sätet. Den andra för du upp under kåpan så att du får in ett par cm av dina fingrar under bossorna. Starta så långt fram du kommer åt utan att lyfta sadeln.
- Dra fingrarana längs med bossorna för att känna om sadeln ligger med lika tryck längs hela ryggen. prövs på båda sidor. Både sadlar och hästar kan vara oliksidiga så det kan skilja.
- För att trycket ska bli jämnt behöver den raka hästen en rakare bom och den svankiga en mer böjd bom.
- En rak bom på en svankig häst ger tryck fram och bak, medan en böjd bom ger tryck i mitten på en rak häst.
Resultat din häst
Jämnt tryck längs med och släpper längsta bak = OK sadeln följer din hästs överlinje.Mest tryck baktill = Sadeln verkar för rak eller har balanspunkten för långt bak.
Mest tryck i mitten och sadeln rullar = Sadeln är för rund undertill.
Sadelkontroll undersida
Gör så här:
- Ställ framvalvet på golvet med bakvalvet mot dina knän.
- Titta längs bossorna.
- Använd gärna en pinne att hålla tvärs över om du tycker det är svårt att se om bossorna är lika tjocka.
Resultat din sadel:
Om de inte är det så har du haft mest belastning på den sida som är plattast.
Det brukar innebära att hästen bär mest där, men att du ramlar ner på den andra sidan = Kontroll av din hästs rakriktning och muskler samt helomstoppning så att bossorna har lika mycket material i båda sidor. Du skall inte be någon fylla på den platta sidan bara, det ökar då trycket på den redan belastade sidan.
- För fingrarna i kanalen mellan bossorna du skall få in fyra fingrar.
Resultat din sadel:
Om kanalen är smalare har ryggraden för lite utrymme när hästen skall svänga. Om det är bredare är det ok så länge den inte är så bred att den faller ner på rayggraden.
Känn på bossorna, är de släta och jämna eller knöliga och tillplattade på olika ställen? Är de stenhårda eller fasta med lite svikt, eller mjuka?
Resultat din sadel:
- Om de är ojämna och hårda så behöver sadeln stoppas om.
- Om de är platta framtill så har sadeln kanske inte varit rätt vidd.
- Om de är platta baktill så kan sadeln vara för smal eller ha sätespunkten för långt bak så att din vikt inte tas upp i mitten.
Endast omstoppning räcker inte, utan du bör kontrollera om sadeln passar till din häst enligt de punkter du kontrollerat ovan.
Från ponny till häst
I höst kommer det vara sjukt nervöst inom mig :S Dom e så himla stora ju! Jag e van vid ponnyer och vet precis hur alla ponnyer i mitt stall är att rida och jag har känt vissa av dom i snart 9 år, kommer sakna dom enormt mycket, även om jag kommer hälsa på dom när jag är i stallet så får jag ju aldrig mer rida på nån av dom :'(
Har ni gått igenom samma sak får ni gärna skriva och berätta om det. Skulle vara grymt tacksam för alla tips ni har ^^
Alice <3
Tidsfördriv+nytta på en gång!
Fem hoppregler!
Första viktiga saken vid hoppning är att INTE TITTA NER. Din sits blir mycket bättre när du tittar framåt och du ser vart du ska! Hoppar man två eller fler hinder i följd är det hur lätt som helst att hästen sticker åt något håll du inte vill åt om inte ens du själv ser var du ska. Det är även lätt att hästen stannar om du tittar ner på hindret.
2. Ner med hälarna!
Ett problem jag själv har. Det går inte att trampa ner hälarna för mycket i hoppningen, så sträva efter att de ska "vara nere i backen".
3. Håll om!
Samtidigt som hälarna ska ner ska vaderna sluta om hästen så att hästen känner ett ordentligt stöd, annars är det lätt hänt att den stannar.
4. Fram med händerna!
Det är viktigt att du inte håller tillbaka hästen i språnget utan att den får sträcka ut ordentligt, varför inte ta ett mantag?
5. Våga!
Vågar inte du vågar inte hästen, så enkelt är det. Hästen behöver ett bra grundtempo i hoppning och mesar du med det kommer hästen, om den inte är väldigt snäll, förmodligen att stanna. Dessutom - om en häst känner när en fluga sätter sig på ryggen - borde den inte känna när man spänner sig då?
//Sofi
Furminator
Läste om den på Hippson & den ska finnas i välsorterade butiker :)
//Sofi
Hästfilmer!
Flicka - den bruna mustangen
Katie är en tonårstjej som bor tillsammans med sin familj i natursköna Wyoming. Skolan intresserar henne inte, men hon dagdrömmer om att ta över gården. Hennes pappa har helt andra planer för henne, han vill att hon ska börja på college. När Katie en dag hittar en vild Mustang som hon döper till Flicka tämjer hon den och gör den till sin egen i hopp om att övertyga sin pappa om att hon är kapabel att en dag överta gården. Men han anser att en mustang inte hör hemma på en ranch.
Spirit – hästen från vildmarken
Filmen handlar om en vild och bångstyrig hingst och om hans upplevelser i ett ungt och otämjt Amerika. Hans första möte med människan blir brutalt men han vägrar låta sig tyglas. När han möter den unge Lakotaindianen Little Creek uppstår en märklig vänskap, likaså med Little Creeks häst Rain, ett sto med flygande hårman och stora uppfodrande ögon.
Sherdil
Sanna räddar arabhingsten Sherdil från slakt. De gömmer sig i ett övergivet torp mitt i skogen. Snart letar inte bara föräldrar och kamrater efter dem utan även militär och polis. Den här är väldigt bra enligt mig!
Hidalgo
Hidalgo är en verklighetsbaserad film om det längsta distansloppet till häst som någonsin genomförts. Frank T Hopkins ska som första amerikan delta i det långa överlevnadsloppet "Ocean of Fire" som går genom den arabiska öknen.
Seabiscuit
Seabiscuit är en film om en jockey vid namn Red Pollard (Tobey Maguire) och en fantastisk häst; Seabiscuit. Red Pollard och Seabiscuit tar sig igenom en massa hinder och handikapp, t.ex. brutna ben.
Wind dancer
Efter en ridolycka kan unga Paige McDonald inte längre gå. I hoppet om en förbättring hyr hennes far en terapeut för att jobba med henne. Den unga och engagerade läkaren praktiserar "zoo medicin" genom att använda djur till att få människor att övervinna sitt handikapp. En rasren häst med namnet Wind Dancer blir nyckeln till Paiges framtid. Men tjuvar har också ögonen på den spirituella hästen!
Mannen som kunde tala med hästar
Filmen handlar om Grace som förlorar sin vän och sitt ben i en tragisk olycka. Graces älskade häst Pilgrim klarar sig men skadas illa. Den enda som kan rädda hästen är Tom Booker, en man som bor i Montana. Grace och hennes mamma åker till Montana med Pilgrim för att hästen ska lugna ner sig och inte bli aggressiv.
Vinnare och förlorare
Travkusken Fredrik är ensamstående pappa till unga Magda. Han kämpar för att bli framgångsrik men försummar sin dotter som ofta följer med farmor till bingohallen. I bingohallen jobbar singeltjejen Helena och Magda blir förtjust i Helenas labrador. Magda och Helena blir kompisar och en dag får också Fredrik träffa henne.
Ryttare i blått
När John Hillman är på uppdrag i London har Kajsa åkt till Blå Stjärnans träff på arméns rid- och körskola vid Strömsholms slott. Freddy blir ombedd att komma till Ribersviks slott i närheten för att utreda ett mord som ingen tror på, mordet på den blå ryttaren, den okände som ingen på Strömsholm vet vem det är.
Svarta hingsten
Alec förlorar sin far i en färjekatastrof. Han räddar livet på en svart häst som finns ombord och hästen räddar i sin tur livet på Alec. När de kommer tillbaka till USA får de hjälp av en gammal galopptränare spelad av Mickey Rooney och kan så småningom tävla mot Amerikas bästa galopphästar.
//Sofi