Inför betessläppet .

Kontrollera noggrant hagen. Ligger det något skräp eller annat i hagen som kan skada hästarna, finns det tappskor kvar med sömmar i eller kanske någon vattenbalja med vass kant? Allt som kan skada hästarna ska bort, även giftiga växter.

Kontrollera även att stängslet fungerar som det ska. Är det ett elstängsel ska strömstyrkan vara anpassad efter stängslets längd. Se till så att inget sly ligger emot tråden, det för ned strömmen i marken. Se till så att alla isolatorer sitter ordentligt och att de inte är sönder. Knyt gärna upp färgglada band lite här och var på stängslet så att hästarna ser tråden ordentligt. Vid allmän väg ska det även sitta skyltar som varnar för elen på siktavstånd från varandra.


Vänj hästen vid betet. Det finns hästar som är känsliga mot nytt och kraftigt gräs, det kan ibland leda till fång, speciellt hos hästar som haft det förut. Då kan en munkorg vara bra.

Vaccinera och avmaska. Kolla hästens parasitstatus och avmaska vid behov några dagar innan betessläppet. Kom även ihåg att vaccinera mot stelkramp, som är dödligt men enkelt kan förebyggas. Försäkringen täcker det endast om du vaccinerat enligt ordination.

Tänk på säkerheten. Vid betessläppet är spark- och bitskador vanliga, därför är det bra om ni stannar kvar en stund utanför hagen och håller koll så inget allvarligt händer, det är även bra om du vet hur rangordningen blir. Ta av skorna bak för att undvika allvarliga sparkskador. Vid själva släppet är det säkrast att släppa alla hästar samtidigt för att undvika att någon sliter sig, det kan vara svårt att få tag på dem sen.

Se till så att det finns friskt vatten. Ju torrare gräset blir mot slutet av betesperioden, desto mer vatten behöver hästarna. Ställ baljorna på ett fritt område så att hästarna slipper trängas. Håll baljorna rena och stängsla bort pölar med stillastående vatten. Alger, avföring och skräp förorenar vattnet, det ger näring till bakterier och svamp som leder till magsjuka.

Visitera gärna hästarna varje dag. Varje år får försäkringsbolagen in rapporter om skador som förvärrats på grund av att de inte upptäckts i tid. Se till att hästen får daglig tillsyn med en ordentlig visitation. Var vaksam på svullnader, sår och hästens övriga välmående. Det är du som ansvarar för hästens hälsa även om du skickat bort den på sommarbete. Ta referenser på den du hyr betesmark av.

Hästar är flockdjur men en häst mår lika dåligt som vi människor när de blir utstötta. Håll uppsikt på om hästen tappar i vikt. Om du har möjlighet kan du sära på flocken, det kan hjälpa den utstötta hästen att få nya kompisar.

 

//Sofi


Kommentarer
Postat av: hanna ♥

rösta gärna!:D

2011-06-25 @ 22:15:36
URL: http://heaa.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0