Vill inte sluta

Det är ite det att jag vill sluta blogga här. Absolut inte! Det är bara det att jag inte har några idéer på lager...
Så snälla, kan inte ni hjälpa mig? Kommentera och berätta vad ni vill veta mer om, inom hästar. Så skriver jag om det, jag lovar! Det skulle betyda jätte mycket :)


Snälla, tänk uta vad ni vill veta mer om, och skriv det! Det tar ju bara någon minut :P

/Alba(har glömt att skriva under på de senaste inläggen, förlåt)

Ridövning

En ridövning, utan bild. Ha varken ork eller lust att göra en, tyvärr...


Lägg upp 5 - 6 bommar i mitten av ridhuset, så att den första pekar mot ena långsidan, och den sista mot den andra. Sedan rider du på en volt på vänster sida om bommarna, ställer och jobbar hästen. Rid över bommarna, när du kommer till den delen av volten, och rid ut i andra varvets volt, och så fortsätter det.


Låter det krångligt? Kommentera då, och säg det, så förklarar jag bättre + lägger upp en bild :)

Bra kvalité!

Eller inte .. Använda ett fåtal gånger, dock var det längesen jag fick dom så materialet kanske har blivit gammalt. Tycker dock inte att handskar borde ha något bäst-föredatum, de ska hålla oavsett.
Såhär såg de alltså ut efter gårdagens ridpass:

//Sofi

Ursäkta.

Ursäkta att jag inte uppdaterat. Förlåt. Men nu kommer ett inlägg :D

''Jag rider bara en gång i veckan, men vill rida mer....''

Känner ni igen dem orden? Vissa försöker göra någonting åt det, medans andra bara gnäller och klagar.

Tips på vad man kan göra:

* Annonsera om att du/ni söker sköthäst/medryttarhäst. T.ex på internet och anslagstavlor m.m.
* Var på ridskolan, och hjälp till ofta. Som tack för att man t.ex. leder på lektioner och så, kan man ju kanske få en lektion gratis
* Kolla runt lite, finns det något angränsande stall? Du kanske kan fråga om du få hjälpa til att mocka, och sånt. Börja med slitjobbet, och sen när de lärt känna dig lite mer kanske du kan bli skötare på någon häst.

Det finn oändligt massa fler sätt... MEN, ge inte upp!

Tänkvärt...

Hästens historia börjar med en liten häst som var av samma storlek som en räv och fortsätter sedan under utvecklingen till den moderna hästen eller när hästen tämjdes, vilket var en företeelse som skedde ganska sent i jämförelse med våra andra tama husdjur. Hästen har däremot gått från att vara jagad för sitt kött till att bli ett av våra vanligaste husdjur där den inte bara är ett nyttodjur utan även sällskapsdjur och till hobby- och fritidsintressen.


Ganska konstigt att tänka på egentligen... Att en jätte på 1.90s förfäder varit lika liten som en räv... Man kan snurra till sig riktigt ordentligt när man tänker på sånt...


På jakt efter medryttarhäst igen!

Ska förmodligen iväg och provrida en häst till veckan, dagens fråga till er läsare lyder alltså:
Har ni några tips på vad man ska tänka på när man provrider en blivande medryttarhäst?


Bjuder på en fin bild på mig och Rei. Hade honom som medryttarhäst/sommarhäst i ungefär en månad, världens goaste!
//Sofi

Dagens lilla tips

Jag tänkte tipsa om olika hästsports butiker :) Här kommer dem:

Hööks: Hööks är billiga, oftast. Kanske inte den absolut bästa kvalitén, på vissa grejer, men på de flesta. Hemsideadress: www.hooks.se

Börjes: Börjes har ett stort utbud, och bra kvalité, oftast. Inte allt för dyra helller.
Hemsideadress: www.borjes-tingsryd.se


Okej, jag vet att jag är tråkig, men jag ville faktiskt bara skriva min favoriter xD


Fodret Del 3 - Grovfoder

Ett bra grovfoder är den självklara basen i hästens foderstat. Eftersom det inte finns färskt gräs ute året om ger vi hästen gräs i form av hö, ensilage eller hösilage. Grovfodret ger hästen dess grundläggande behov av fibrer, mineraler, vitaminer, protein och energi. Alltså allt som behövs för att kroppens funktioner ska fungera.

Betet är ofta ett viktigt foder under flera månader. För många hästar betyder det också semester. Långs, sköna, lata dagar i en hage full med gräs gör de flesta hästar gott, både i kropp och i själ. Men för hästägaren kräver det både skötsel och planering. Staket, vatten, mygg och eventuella skador är några saker du måste ha koll på. En annan är om betet räcker. Tänk på att en häst behöver ungefär 1 hektar bete för att klara sig en månad. En hektar är lika stort som 12 ridbanor på 20x40 meter.
Ensilage och hösilage är konserverat och inplastat gräs som blir allt vanligare. Konserveringen ger ett smakrikt och dammfritt grovfoder. Men se upp för bakterier och mögel. Det inplastade gräset är en färskvara med hållbarhet högst några dygn.
Tänk på att hösilage innehåller mycket mer vatten än hö. Därför är tumregeln att fodra fler kilo hösilage än hö.
Halm är både foder och ett perfekt strö som ger hästen sysselsättning och trivsel. Som foder är halmen fattig på näring men fullproppad med fibrer som magen mår bra av.
är torkat gräs som ska vara dammfritt, ha en frisk grön färg och lukta gott. För att vara säker på att höet håller måttet kan man låta göra en analys som visar hur mycket näring det innehåller. Information som är viktig för att du ska kunna planera foderstaten för din häst.
Riktvärden för svenskt hö (per kg foder)

Energivärde: 7,5-8 MJ
Smältbart råprotein: 30-60 g
Kalcium: 2-3 g
Fosfor: 1-2 g
Magnesium: 1-2 g



Källa: "Kokbok för hästkraffter" - Krafft

Gårdagens inköp!

Var på Unionstravet på Färjestad igår och tog en sväng förbi travshopen. Självklart blev jag kär i det här grimskaftet som gick loss på *trumvirvel* 29:-! Kanske inte världens bästa kvalité, men jag är nöjd. Det fanns även riktigt snygga vintertäcken för endast 99:-, kunde dock inte köpa något eftersom jag inte hade så mycket pengar och jag vet ju inte ens hur stor min framtida häst kommer vara.
För övrigt var gårdagen jättetrevlig, det är alltid så härlig stämning på travet! Jag rekommenderar er verkligen att någon gång gå på V75 (eller V65 för den delen), ni kommer inte ångra det.
Mitt fina vita grimskaft!
//Sofi

Fodret Del 2 - Foderpyramiden

Proteiner är själva byggmaterialet i foderpyramiden och finns framför allt i grovfodret. Med grovfoder menas olika former av färskt, torkat eller konserverat gräs: bete, hö, ensilage eller hösilage. Halm är också grovfoder. Ett bra hö ger de flesta vitaminer och mineraler som behövs för att hästen ska må bra. Det är viktigt att allt foder håller hög kvalité så hästen får i sig all näring den behöver.
Källa: "Kokbok för hästkraffter" - Krafft

Frågor

Jag har frågat några kompisar om frågor, som jag kan svara på här, och de kan kolla på svaren häsr, har jag sagt åt dem :) Hästrelaterade frågor alltså :)

Varför skor man hästen?

En häst som strövar fritt har ju inga skor på sig, så varför måste våra ha det?
Svaret är att en häst som rids och körs, har mycket större påfrestningar på ben och hovar. Därför måste hästarna skötas om av hovslagare var 6 - 8:e vecka.
Hästens skor skyddar t.ex, hovhornet från att slitas(stark slitning kan leda till inre hovskador).
Hästen skor rättar också felaktiga hovformer, och benställningar.
Hästens skor hjälper även hästen med akuta och kroniska  hov och ledskador.


Blev bara en, för det var bara en som frågade, de andra hade typ ingen fråga... Men kanske blir något mer någon annan gång?


Ridtips som verkar onödiga, men som absolut inte är det

Hade verkligen inte tid att blogga igår, så nu har jag hoppat över en dag. Men nu kommer iaf ett inlägg  ^^

Rubriken säger ju sig självt, det är några små ridtips jag ska komma med :D

1.När man rider, så rider man ofta fram väldigt lite, eller många ryttare gör det. På lite äldre hästar är det extra viktigt att skritta fram länge, och värma upp ordentligt, men även på unga hästar. Det är något man måste tänka på, annars kan hästen skada sig.

2. Det är många som klagar på hårt underlag, men det är inte så mycket attt klaga på, bara man har ett mjukt underlag också. Man måste variera underlaget, och rida på både hårda och mjuka underlag, det är viktigt. Om man rider på samma underlag hela tiden, och någon gång måste rida på hårt underlag, så skadar sig hästen mycket lätt. Så tänk på att variera underlaget.


Har lite brådis och måste rusa till stallet ;)


/Alba




Vad tror ni?

Vad tror ni om det här? Personligen tycker jag det verkar rätt skumt och det är inget jag skulle köpa.



//Sofi

Foder Del 1 - Fodrets väg genom hästkroppen

Efter att ha läst på lite finns det ett jättebra spel du kan testa dina kunskaper på, för att komma till det klickar du på bilden.

Munnen - Avresestation
Den känsliga mulen är en effektiv sorteringsmaskin som petar bort sådant som inte smakar bra. Friska tänder är livsviktiga. Fodrets smörjs med mycket saliv innan den slinker vidare på matresan. Visste du att en medelstor häst producerar 10-30 liter saliv per dygn?
Foderstrupen - En känslig kanal
Transportsträckan från munnen till magen är en känslig kanal där fodret lätt kan fastna om det äts för fort eller blandas med för lite saliv. Se upp för foderstrupsförstoppning. Låt gärna hästen börja med att äta lite grovfoder innan den sätter tänderna i kraftfodret. Det får fart på salivet som hjälper fodret på vägen.
Magsäcken - En station på vägen
Hästens magsäck är liten i förhållande till kroppen men perfekt anpassad för ändamålet. En häst vill äta ofta, 3-4 gånger per dygn brukar passa de flesta hästar som står på stall. Fodret gör bara ett kort stopp i magsäcken innan det sticker vidare till nästa station, tunntarmen.
Tunntarmen tar hand om "snabb" energi
Här passerar fodret i en faslig fart cirka en timma efter att det svalts. Tunntarmen tar hand om fodrets mer lättsmälta delar och omvandlar det till energi som används för framförallt explosivt muskelarbete.
Grovtarmen - Centralstation för fodertåget
Grovtarmen är hästens viktigaste matsmältningsstation. Det tar cirka tre timmar för fodret att nå hit men väl här stannar det länge, 1-3 dygn. "Bussiga bakterier" bryter ner fodrets trådiga fibrer och för att klara jobbet behöver bakterierna mycket grovfoder. Minst 60% av hästens totala energi laddas i grovtarmen.
Gödselstacken - Slutstation på matresan
Träcket (hästens bajs) är det sista vi ser av fodret, och ett kvitto på att din häst mår bra. En frisk häst bajsar fasta "bollar" som lätt faller sönder. Var uppmärksam på om din häst bajsar löst och illaluktande. Det kan vara ett tecken på att den fått i sig dåligt foder eller vatten.
Källa: "Kokbok för hästkraffter"Krafft

Tävling hos Stockholmsjenna

Klicka på bilden för att komma till tävlingen!
//Sofi

Ryttarens onaturliga hjälper

Jag tänkte gå igenom ryttarens onaturliga hjälper idag.


Spö: Det finns många olika sorters spön. Dressyr spön, hoppspön, allround spön m.fl. Spö är det många som rider med, och är ganska lätt att rida med. Dock använder många den på fel sätt. Ett spö kan användas som en framåtdrivande hjälp. T.ex. om en häst inte lyssnar på skänkeln, kan man börja med att lägga till spöet lite på baken, om den ändå inte reagerar kan man smälla till med spet lite löst, och om den ändå inte lyssnar, så gör man det lite hårdare. Ja, ni fattar. Spöet kan också användas om en häst vägrar att fatta galopp, det brukar hjälpa om man smäller till hästen på bogen.
Om man använder spö som bestraffing, måste man vara noga med tidpunkten. Om hästen gör något fel kan du inte smälla till den 3 minuter efter, du måste göra det där och då, och inte för hårt.

Sporrar: Det finns olika sorters sporrar,allt från små milda kulsporrar, till ganska vassa(inte alltför vassa). Sporrar är kanske lite svårare att rida med och man får inte ha för flaxig underskänkel,
då sticker man in sporrarna i hästen helatiden, helt utan anledning. Det är också viktigt att man sätter på sig sporrarna på rött sätt.
Sporrar anävnds främst till att få fram hästen, och att hästen ska känna skänkeln lite mer.


Hjälptyglar: Vissa hjälptyglar är bra, och behövs. Vissa gör det inte. Jag ser allt för ofta ryttare som packar på sina hästar alltför mycket hjälptyglar. Man brukar säga att man ska kunna rida en häst i rätt form utan hjälptyglar, för att man ska anävnda hjälptyglar, dock är det inte så många som följer det. Det finns många olika sorters hjälptyglar, men alla har ungefär samma syfte. Att få ner hästen i ''rätt form'', men oftast böjer bara hästen på nacken, och går inte alls i rätt form, utan böjer bara på nacken.

/ Alba

10 tips från hasttips.info!

1. Börja alltid ett nytt ridpass från början enligt beskriven lösgörande modell.

Lösgör i följande ordning …

1. först i båda varven till fots

2. stillastående, uppsutten

3. i skritt

4. i trav

5. i galopp

Gå inte vidare förrän du känner att hästen har gjort förbättringar i varje delmoment i beskriven ordningsföljd. Gå alltid tillbaka minst ett steg om hästen blir spänd och orolig.
När hästen går avspänt och är självbärande i de olika gångarterna i ett tempo som ryttaren avgör, då som först finns en förutsättning, att under kontroll fortsätta utbildningen. Denna grund är ett måste för att nå en säker fortsättning med det samlande dressyrarbetet och/eller hoppträningen.


2. Gå inte vidare fören du känner en klar skillnad eller är nöjd med det hästen presterar i varje delmoment.

3. Gå alltid tillbaks minst ett steg om du känner dig osäker eller om hästen blir orolig, spänd eller på något annat sätt ger tecken på att något inte stämmer.

4. Arbeta till att börja med i ett förminskat tempo och i takt med hästens rörelse under förutsättning att hästen ligger i bjudning. Då och då för att korrigera hästen kanske du måste rida medvetet spänt och till och med i otakt. Detta endast under korta ögonblick. Allt detta medan du försöker förmå hästen att bli självbärande.

5. Ta alltid god tid på dig före du börjar rida, kontrollera din sits som ska vara djup och avspänd innan du sätter igång att träna din häst. Under ridpasset måste du ständigt känna efter och rätta till din sits. Sitter du rätt kommer du att automatiskt att inverka på ett riktigt sätt.

6. När du sitter rätt ska du förmå hästen att göra arbetet medan du själv sitter avspänt och förmedlar vad som ska göras. (Gör inte arbetet åt hästen!)

7. När det samlande arbetet och hoppningen påbörjas, jobba då i korta och intensiva pass som på lång sikt, stegvis blir något längre.

8. Var noga med alla detaljer och upprepa dessa konsekvent. Men detta får inte hindra dig från att ge hästen behövlig omväxling i arbetet och arbetsmiljön, gärna i sällskap med andra ryttare till häst för säkraste och bästa resultat. 

9. Daglig rykt främjar hästens välbefinnande framförallt för de äldre hästarna som bör ryktas både före och efter ett arbetspass.

10. En positiv läggning, att ha tålamod, förmåga att skynda långsamt och glädjas åt varje detaljs utveckling får dig att trivas med din häst och den fortsatta utbildningen.


Ryttarens hjälper

Jo, jag tänkte gå igenom ryttarens naturliga hjälper. 

Hjälperna (naturliga då, inte så som sporrar, spö, hjälptyglar m.fl.) :

Ben/Skänkel: Skänklarna använder vi ofta när vi rider. Nästan jämt. Vi använder dem för att hästen ska gå fram/öka, forma sig, byta gångart, gå fram även fast den är rädd m.m.
Man kan även använda skänkeln som bestraffing. Låter konstigt, men jag ska förklara.
Om hästen t.ex. böjer ner huvudet, och försöker bocka hela tiden, kan man banka till en med skänklarna(ganska hårt, men inte jätte hårt), för att den ska lyssna lite på dig.

Vikt: Vikt är också en av våra hjälper, även om man kanske inte alltid tänker på det. Lutar man sig det minsta lilla åt ett håll, så märker hästen det. Man kan använda det till att få hästen och svänga m.m.
En av anledningarna till att man alltid ska titta dit man ska är att man alltid lutar sig lite, lite åt det håll man tittar. Då känner ju hästen det, och vet att det är till just det stället man ska. Kollar man åt sidan, istället för rakt fram, när man ska rakt fram, tror ju hästen att den ska svänga, och då säger du till den att det är fel, och då blir den förvirrad osv. Det hela slutar ju bara dåligt. Så, titta dit ni ska. Man kan också använda vikten för att få hästen att sakta ner, lättare än att bara använda händerna. 

Händer: Händer är en av våra hjälper. Vi använder dem för att styra, sakta ner, dra upp huvudet på hästen om den försöker bocka, äta gräs m.m.
Det som är viktigt är att inte vara hård i handen, rycka hästen i munnen m.m. Man ska inte ha för långa tyglar heller för då rycker man hästen i munnen, omedvetet. Med händerna kan vi ju också hålla tag i manen, vilket ju också är bra ibland.

Röst: Rösten kan också vara till hjälp ibland. T.ex. om hästen är svår att få igång i galopp, kan man ju ropa ''gaalopp'', eller liknande i uppmuntande ton, så kanske den lär sig att det betyder galopp.
Rösten använder vi också för att säga, att hästen inte gjort rätt, eller säga nej, om den gör något dumt.
Vi berömmer även hästen med rösten.
Rösten ska man dock inte överanvända. T.ex. om man ska galoppera eller hoppa för första gången, och man tycker det är läskigt och då skriker. Det är inte bra, hästen kan bli rädd, kasta sig åt sidan (eller något annat) och så flyger man av.

/ Alba

Riktigt coolt!

Har ni sett något liknande förut? Riktigt fränt iallafall!
//Sofi

Hemsidor

Jo, jag tänkte tipsa om olika häst relaterade hemsidor :)

Först och frmäst Bukefalos.com, en väldigt bra disskusions sida. Dock har ju Sofi freedan tipset om den, så ni vet ju redan om den ;)

Sedan har vi ju såklart Stallet.se. Finns även på ett flertal andra språk, bara att kommentera om ni vill ha hemside adresserna till desa språk. Finns på Engelska, norska, tyska, finska, danska m.fl.
Stallet.se är nog min favorit hemsida, måste jag säga. Den har allt. Det går ut på att träffa nya vänner, ha söta djur, rolla och mycket mer :)

Howrse.com, är också väldigt rolig. Det finns också på ett flertal andra språk, men man kommer till dem verisionerna genom enkla knapptryckningar på själva howrse hemsidan. Howrse går ut på att träffa nya vänner, föda upp bra hästar m.m. Väldigt kul, coh underhållande spel :)

Det finns många mer, men jag orkar inte rabbla upp alla ^^ Det är bara att börja forska lite, så hittar du nog snart just din favorit. =)


/Alba

Bukefalos!

Ett hett tips till er som är diskussionssugna är att gå in på Bukefalos.com! Där finner ni bland annat riktigt underbara människor, annonser och forum.
Buke i mitt hjärta ♥
//Sofi

Hopprädd

Jag tänkte ge lite tips till er som är hopprädda. Vissa saker kan även användas för er som är rädda att rida överhuvud taget. 
Även ni som bara är lite osäkra kan ha nytta av det. =)


Andas. Att komma ihåg att andas är väldigt viktigt. Djupa, lugna andetag. Om man koncentreras sig riktigt mycket på det, så glömmer man nästan bort att vara rädd.

Snäll häst. Börja alltid med en säker, lugn, trygg och snäll häst. Kanske inte en så jätte stor...? Huvudsaken är att den är snäll. Det känns alltid lättare med en snäll häst.

Tänk på annat. Nu menar jag inte att man ska sitta och dagdrömma, och inte vara med i verkligheten någonting, men man kan faktiskt tänka på annat än hindret man ska hoppa.

Börja med bommar och avancera.
Börja med bommar, sedan när du känner dig trygg på det, kan du gå över på ett litet skutt, o.s.v.

Stressa inte. Väldigt viktigt. Stressa INTE! Det leder ingen vart, och man kan dessutom inte lära sig allt på en gång. Allt tar sin tid.

Varför är du rädd? Tänk efter, och spekulera i varför du är rädd(alltså inte när du rider, utan kanske när du är hemma, kan du tänka på det). Har du anledning att vara rädd? Har det hänt något? Eller är du bara helt enkelt försiktig av dig?

Sist men inte minst; Lycka till! :D

/ Alba

Utrustning

Att ha rätt utrustning är såklart väldigt viktigt.
Jag tänkte tips om en hästsports affär som faktiskt(enligt mig) är jätte bra. Nämligen Hööks. Vissa tycker dem har dålig kvalité, men det tycker faktiskt inte jag.

Ja,ja. Här kommer några saker, osm jag tycker är jättefina, och användbara ;)

RosaBrösta reflex i rosa, jättesnygg, och användbar. Finns även i gult.
Gul
Benreflexer i gult. Vet inte om dem är så fina, men dem använbara, och verkligen ett måste.



HööksSchabrak kan man aldrig få för många av. Särskilt inte supersnygga. Finns i fyra olika färger. Brunt och rosa, blått och rött, brunt och ljusbrunt, grönt och brunt.


hööksLuddiga grimskaft, sköna att hålla i och super fina. Finns i Blått, Rosa, Rött och Lila.


/ Alba



Het häst

Jo, igår red jag ju sötaste Ella, den lilla heta ponnyn, som jag tillslut fick bukt med. Hann inte blogga om det igår, då jag mådde halvtaskigt, och kom hem ganska sent.

Jahapp. Jag testade då lite saker, och nu ska jag bedömma dem.

Ta tag i hästen hela tiden, och ''säga åt den på skarpen''. Detta funkar inte alls för mig. Det leder bara till stumma,hårda händer, och man kommer ingen vart. Inget jag kan rekomendera.

Luta sig bakåt, sitta tungt, och ta och ge. Funkar förträffligt, Ella lyssnade jättebra på det, och i slutet gick hon i rätt form, i lungt tempo, som jag bestämde.
Om det inte funkar, om hästen verkligen bara låser sig i munnen, så testa:

Styr hästen på en volt, och försök sakta ner. Ella drog iväg, och lyssnade inte på min hjälper ibland, och då funkar detta jättebra! Minska och minska volten, till slut måste hästen sakta ner, vare sig den vill det eller inte.


Ja, det var allt för den här gången. Kommer förhoppnings vis ett till inlägg senare idag!

/ Alba

Två nya sätt att använda spöt på!

Förmågan att lägga ner händerna är nog något jag alltid haft, mer eller mindre! Det har blivit bättre nu på senaste tiden efter att ha hållt ett spö mellan tummen och handen då och då, man kan inte lägga ner händerna då! (rekommenderar ett kort hoppspö till övningen)


Precis det här problemet har jag, hade dock ingen egen bild så lånade en från ponnyfjollor.blogg.se

Om armbågarna pekar utåt eller om du har en förmåga att föra fram händerna kan ett spö bakom ryggen vara till hjälp som du håller fast med hjälp av armbågarna. (rekommenderar även här ett kort hoppspö)


//Sofi

 


Dagens tips

Nu kommer lite ''dagens tips'' :)

Idag var jag och kollade på min kompis ridlektion, och det slog mig vilka hårda händer, m.m vissa ryttare har.

Ett tips är att alltid vara mjuk i handen, även om det kan vara svårt ibland. Vissa hästar är väldigt heta, men det hjälper ändå inte att vara hård i handen. Det skapar bara obehag hos hästen. Det är skillnad på att ta tag i hästen och att ha en hård hand, stor skillnad. En het häst måste man ibland ta tag i, ordentligt, men det är inte att rida med hård hand.


Att ha flaxig skänkel är också vanligt. Vad man kan göra är att sätta en vante, eller liknande vid knät, och rida som vanligt. Man ska försöka hålla kvar vanten i minst 10 min. Man kan öka för varje gång. Jag lovar, det hjälper!


/ Alba


Förlåt

Förlåt, jag menade förståss att jag rider på onsdag, då ska jag testa lite knep. ;)

Ryttarmärken!

Tänkte slänga in ett inlägg om något som är aktuellt för mig i nuläget nämligen ryttarmärkena. I min ridgrupp ska vi nämligen ta ryttarmärken i höst, vi har inte bestämt vilket/vilka än men jag tänkte iallafall skriva lite om det.

Varje ryttarmärke består av en teoridel och en riddel. I riddelen ingår ett dressyrmoment och ett hoppmoment.

Ryttarmärke 1 – Sadeln och tränsets delar, ryttarens sits, hästens delar, hästens färger och tecken, hästens beteende och ridvägarna. Godkänt prov i att kunna sitta upp och av på rätt sätt, godkänt dressyrprogram för Ryttarmärke 1 (skritt och trav på böjt spår) och godkänt hopprov för Ryttarmärke 1 (liten cavalettibana)

Ryttarmärke 2 - Ryttarens sits, hästens delar, hästens färger och tecken, hästens foder, hästens beteende, hästens skötsel och ridvägarna. Godkänt prov i sadling och tränsning, godkänt dressyrprogram för Ryttarmärke 2 (skritt, trav och lite galopp) och godkänt hopprov för Ryttarmärke 2 (liten bana 50-60 cm)

Ryttarmärke 3 – Något fördjupade kunskaper i ridhästens mundering, hästens kroppsdelar, färger och tecken, hästens dagliga vård, regler för ridning på ridbana, visitation av häst, foderlära, ridlära, enkelt om hästens beteende samt grundregler för tävling. Man ska kunna visa munderingens avpassande, munderingsvård, tillpassning av stigläder och sadelgjord (uppsuttet). Man ska kunna genomföra LC:1 i dressyr samt hoppa en bana med 4 hinder enligt skiss.

Kat A: 40 cm

Kat B: 50 cm

Kat C: 60 cm

Kat D/häst: 70 cm



Svårlastad häst

Svår lastad häst hemma? Läs här då :)




Träna, träna, träna

Allt det vi gör med våra hästar måste vi lära dem eftersom det mesta vi vill göra är fullkomligt onaturligt för dem. Alla håller med om att man måste lära sin häst att tex. hoppa och att man sen måste träna på det för att bli bra, men vem tänker på att lära sin häst att bli lastad? Men det är för hästen samma sak - den röda tråden är att vi vill att den ska göra en onaturlig sak och då måste vi räkna ut hur vi ska lära den det och sedan träna, träna, träna...

Naturligt eller onaturligt?

Att åka transport är fullständigt onaturligt för en häst. Även om vi domesticerade hästen för årtusenden sedan så är det ett mycket litet ögonblick i hästens mångmiljonårs långa historia. Det betyder att vår inblandning har påverkat hästens instinkter väldigt lite. Det gör också att en häst är en häst är en häst är en häst... vilket innebär att alla hästar fungerar i stort sett likadant i grunden, det betyder att det finns ett naturligt system för hur de fungerar. Använder vi oss av det systemet när i vi utbildar våra hästar så lyckas vi mycket bättre och får lyckligare hästar eftersom de FÖRSTÅR vad vi vill. När det gäller specifikt lastning så finns det metoder vi kan använda som är naturligt för hästen och därför får den lättare att förstå.

Vem tränar vem?

Låter som en lustig fråga men faktum är att målet för träningen är att få hästen att tro att den har lärt oss att den kan bli lastad. Låter det konstigt? Häng med vidare i texten så kommer du att förstå...

Hästen

Hästar är flyktdjur vilket innebär att de är mycket försiktiga vid möjlig fara, tex nya omgivningar eller situationer då de blivit skrämda tidigare, som tex vid lastning. Dåliga odds för lastning, eller hur? Men om vi vet hur en häst fungerar psykologiskt så kan vi använda dess egenskaper till att få den att komma över både flyktbeteendet. Vilka är dessa egenskaper?

Lathet

Hästar är lata djur, därför vill de helst stå och vila så att de inte är trötta när ett rovdjur kommer för att äta upp dem (tänk på att de fortfarande tänker så, se punkten om "naturligt..". ovan). Utnyttja det när du lastar genom att när hästen befinner sig där du vill ha den (ett steg närmare transporten eller helst inne i den) så får den vara i fred och vila. Om den inte befinner sig där den ska så får den jobba. Enkelt, eller hur? Hästen kommer till slut att väja att befinna sig där den får vila och så tror den att den har tränat oss till att få stå i fred och ta det lugnt.

Ledarskap

Rangordning och ledarskap är livsviktigt för hästen. Utan detta är den oorganiserad och löper stor risk att bli lejon-middag. När du ersätter hästens flock måste du välja din position i dess rangordning. Viktigt för säkerheten är att du intar positionen som ledare. Det är ju ändå du som bestämmer vad du och din häst ska göra tillsammans så då kan ju inte hästen vara ledare, eller hur? Om det vore så skulle den stanna i hagen med all mat medan du fick gå in i transporten själv... Kompis, då? Kan man inte vara kompis med sin häst och jämlika, frågar många. Det man har gjort då är att man har lagt en negativ klang vid ordet ledarskap och vill fly det, men där måste man ändra sitt sett att se på saken. En bra ledare är god, rättvis, konsekvent, kärleksfull, pålitlig. Hittar du något negativt i den beskrivningen? När du har befäst ett ledarskap över din häst så kommer den att lita på dig när du säger att det är okej att gå in i det trånga utrymme som en transport är. Då kommer den att kunna hantera sitt flyktbeteende.

Grunden

Det finns vissa grundläggande faktorer som måste vara på plats innan man ger sig på själva lastandet.

Tryck och eftergift

När man utbildar hästar använder alla tryck och eftergift. Vill vi att hästen ska gå framåt så skänklar vi den och sen slutar vi skänkla då hästen går framåt, eftersom den då gjorde vad vi bad om. Detta kan de flesta hålla med om. Dock är det inte så vanligt att ryttare verkligen tänker på hur viktigt tryck-eftergiftsprincipen är och det är synd. Om man använder sig av den i alla hästhantering så skulle det gå mycket lättare att lära hästar olika saker. Det är inte trycket, så som många tror, som tränar hästen utan det är eftergiften och därför är det otroligt viktigt med...

Timing

Timing är en känsla hos dig som hästhanterare att kunna ge eftergift i exakt rätt hundradels sekund. Detta tar tid att lära men det är otroligt VIKTIGT. Hästar är snabbtänkande djur och om du konstant missar rätt tidpunkt, dvs då hästen verkligen gjorde rätt, och istället fortsätter att kräva något av den så kommer det att ta mycket längre tid att komma dit vi vill, dvs in i transporten.

Hästens valfrihet

Vid alla hantering måste hästen alltid ha möjlighet till olika val och oavsett vilka val den gör så får den aldrig bli bestraffad (undantaget är när den sparkas eller bits, men det är en annan artikel...). Om hästen blir bestraffad när den gör "fel", dvs det som inte var önskvärt (i det här fallet gå in i transporten) så kommer den att bli rädd för att försöka och det är en situation vi måste undvika. Men hur får man den då att göra rätt? Enkelt - genom att aldrig ge eftergift förrän den gör det som är det önskade beteendet. Vi tar ett exempel: jag vill att min häst ska ta ett steg framåt och därför så lägger jag ett tryck på grimman genom att dra i grimskaftet. Min häst funderar nu på hur den ska komma undan trycket och testar kanske först med att gå bakåt. Det här påverkar inte mig det minsta - jag behåller trycket och gör inget annat - alltså jag bestraffar inte det felaktiga försöket. När min häst går framåt så ger jag efter i grimskaftet och har på så sätt tagit första steget till att lära den att följa grimskaftet. Det som just beskrevs gäller genomgående för allt man vill lära sin häst.

Hästens placering

För att kunna lasta hästen så behöver vi igentligen bara lära den en sak - gå framåt! För om hästen ALLTID går framåt när vi ber den om det så skulle den gå raka vägen in i transporten, eller hur? Nu är det inte riktigt så enkelt, eftersom även om vi har en häst som verkligen går framåt för grimmans tryck så kan andra faktorer som tex rädsla spela in och gör att den i den här nya situationen testar att ge en annan respons på trycket på grimman, tex gå på sidan om transporten. Därför behöver vi ha kontroll över hästens olika riktningar.

Rak häst - lastad häst

En viktig regel är att ha hästen rak, med huvudet riktat in i transporten. Om hästen står snett eller tittar åt sidan är den på väg åt sidan och vi vill inte att hästen ska vara på väg åt något annat håll än in i transporten, eller hur? Det här är MYCKET VIKTIGT!

Bakåt-framåt, höger-vänster

Eftersom framåt är den riktning vi vill utnyttja mest måste vi lära hästen att gå framåt men vi måste även lära den att gå bakåt eftersom den ju ska av transporten någon gång också! Det finns exempel på lastningar där hästen villigt gått in i transporten men ingen kollat om den kunde backa och sen blev det ett rejält trassel med att vända hästen inne i transporten. Ej att rekommendera! Att lära hästen att gå till vänster och höger är för att kunna räta upp den om den går på sidan om transporten eller inte står rakt helt enkelt. Det är alltså för korrigerande syfte - går hästen till vänster - visa den till höger, och tvärtom. När man har blivit en hejare på att lasta sin häst kan man dock använda höger-vänster kommandot till att lasta sin häst genom att utifrån skicka in den, men jag tar inte upp det i den här artikeln.

Ja, nu kanske vi kan sätta igång med själva lastningen, då!

Hästens sinnesstämning

Den metod vi väljer beror mycket på om hästen är rädd eller har dålig attityd till hantering/lastning. Dock är de flesta svårlastade hästar rädda och därför kommer jag huvudsakligen att beskriva den metoden men också nämna på slutet hur man gör med en häst med dålig attityd. Märk här att det är mycket viktigt att du verkligen är säker på att din häst inte är rädd innan du ändrar metod, eftersom du annars kan skrämma den ännu mer. Många tror att deras hästar enbart är rädda då vitögonen syns, de skakar och svettas ymnigt men det är tyvärr fel. En häst kan se väldigt lugn ut men vara otroligt rädd inombords. Man ser rädsla i att hästen tvekar, spänner muskler, tittar bort, mm. Ta för givet i början att din häst är rädd så behöver du inte riskera att göra något större misstag i lastningen.

Mycket viktigt här är att hästen ska vara lugnare när du slutar än när du började.

Det är mänskligt att fela

Det gör inget om du gör fel. Hästar är ett förlåtande djur, antagligen för att de lever i nuet. Gör du fel så är det värsta som kan hända att det tar längre tid. Ju mer rätt du gör desto fortare går det, helt enkelt. Det som är viktigt är att aldrig bli arg, aldrig tappa tålamodet och att hela tiden uppträda säkert och tryggt i hästens ögon. Du får aldrig bli ett lejon som hotar att äta upp den för då är hästens transporträdsla befogad, eller hur?

Transportens placering

Det spelar egentligen väldigt liten roll var transporten står när du ska lasta. Men när du själv är ovan och hästen är ovan så gör det inte svårare än du behöver. Placera transporten på en stor öppen plan så att det mesta av den öppna delen hamnar bakom transporten så att det blir din och hästens arbetsyta. Se till att hagar och stall hamnar framför dragbilen så att de utövar en dragningskraft på hästen framåt och inte bakåt, bort från transporten.

Medhjälpare?

Om du ska lasta fullständigt så behöver du en medhjälpare som lyfter lämmen men annars är det bra om du är själv. Medhjälparen får enbart lyfta lämmen, inte skrika, hojta, smacka, slå eller på annat sätt påverka hästen.

Tid

Ta gott om tid på dig. Ju längre tid du tar desto kortare tid tar det. Det är faktiskt sant. Om du låter det ta en halv dag och gör det rätt, så kommer det att ta kortare och kortare tid och till slut lastar du på 15 sekunder på en dålig dag. Tar du dig inte tid så kommer det antingen inte gå alls eller med mycket bråk varje gång. Det beror på hästen hur långt du går vid varje lastningsträning. Är hästen mycket rädd ska du nöja dig med att den står på lämmen första dagen och sen gå vidare så att den efter några dagar står inne i transporten med luckan stängd.

Utrustning

Glöm träns, linor, sopkvastar, och vad det nu kan vara. Det är bara genvägar som i längden förstör mer än de hjälper. Det är till för hästägare utan tålamod och respekt för hästen. Hårda ord men jag är djupt övertygad om att det är sant. Jag äter upp min gamla ridhjälm om det inte stämmer. Den enda utrustning du behöver är en smal grimma typ repgrimma, och ett långt rep, helst 5-6 meter. En smal grimma ger snabbare reaktion från hästen eftersom den är mer obehaglig än en bred mjuk grimma som hästen utan större obehag kan luta sig i. Det är allt.

Mat som beröm?

En del lastar genom att locka in hästen med havre. Rekommenderas ej. Med mat i bilden mister vi vår kontroll över hästen och min erfarenhet är att lastningen kommer att ta mycket längre tid. Så vänta med hönät och kraftfoder tills att hästen är lastad och klar.

Själva lastningen

Är vi äntligen där nu? Du är mycket passande som hästlastare om du haft tålamod att läsa ända hit!

Börja med att lära hästen att gå framåt genom att dra i repet. Behåll ett konstant tryck och då hästen går framåt ger du eftergift och berömmer. Mycket enkelt.

Lär sedan hästen att backa, genom att tex skaka repet rytmiskt och då hästen tar minsta lilla steg bakåt så ger du eftergift och berömmer. Var noga med att inte ge eftergift för annat än en backning - stegringar, gå framåt eller åt sidorna ignoreras av dig och enbart steg bakåt resulterar i eftergift.

Lär hästen att gå till antingen höger eller vänster genom att stå mittemot den, flytta dig ett eller ett par steg åt sidan åt motsatt håll till dit du vill att den ska gå. Ska hästen gå i högervarv runt dig så flyttar du dig så att du står lite till vänster om hästen när du står framför den. Håll i repet i din hand som är åt det håll dit du vill att hästen ska gå och höj den och peka tydligt och klart dit du vill att den ska gå. På det här sättet så sträcker du repet en aning åt önskat håll och har hästen nu lärt sig att ge efter för tryck så kommer den att följa repriktningen men om den står kvar får du med andra handen svinga repändan mot hästens kropp (bogparti) och när hästen går åt önskat håll så avbryter du repsvingandet och sänker din arm som pekat ut riktningen. Låt hästen gå ett par varv och be den sen stanna genom att du själv backar och drar i repet så att hästen vänder upp och in mot dig. Upprepa åt andra hållet.

De här övningarna kräver rätt så mycket tid - minst en timme skulle jag vilja säga, för att de ska fungera ordentligt. Ofta behöver man också hjälp av någon kunnig för att inte snurra in sig själv i repet och för att inte lära hästen fel sak, fast att man vill lära den rätt sak. Dock är de MYCKET VIKTIGA OCH GRUNDLÄGGANDE så du får inte hoppa över dem om du ska lasta lätt och säkert.

När du tycker att din häst svarar bra i alla riktingar så är det dags att gå fram till transporten. Se till att hästen är rak och riktad mot transporten. När du når lämmen så vänd dig om och titta på hästen. Ditt kroppspråk är väldigt viktigt här och det underlättar om du inte står exakt mittemot hästen för då signalerar du "stopp!" och eftersom du vill att hästen ska komma framåt är det bättre att du står lite snett så att du öppnar upp vägen för hästen. Be nu hästen ta ett steg framåt genom att som förut sträcka repet och ge eftergift när den kliver framåt.

Om hästen efter att ha gått framåt går bakåt så gör inte det någonting. Be den bara gå fram igen på samma sätt. Bestäm dig för ett mål, tex att hästen ska stå med framhovarna på lämmen. När du kommit så långt så är det mycket viktigt att du är nöjd med ditt mål och istället för att få hästen längre in backar av den av lämmen. Varför i all världens dagar vill man göra så? Jo för dessa anledningar:
 

  • Du får en häst som lär sig att backa av transporten lugnt och rakt bakåt.
  • Du får en häst som förstår att den faktiskt har en möjlighet att gå bakåt och att det inte finns något som stoppar den där, vilket gör att dess rädsla minskar då den har en flyktväg.
  • Du styr hästens fötter vilket förstärker ditt ledarskap.
     

     

    När hästen inte står där du har ditt mål så får den på inga som helst villkor bli klappad och få beröm! Det får den bara när den befinner sig tex på lämmen eller inne i transporten. Så när du backat av den av lämmen är det dags att gå upp på den igen. I början är det bra om du får den att gå till detta första mål en tre-fyra gånger innan du bestämmer dig för ett mål längre in i transporten.

    Fortsätt så tills att hästen står inne i transporten. Här är dock en del saker att tänka på:
     

  • Öppningen, dvs där lämmen går över i transportgolvet och väggarna börjar är det mest kritiska ögonblicket. Behåll ditt tålamod och fortsätt som du tänkt så går det bra ändå.
  • Går hästen åt sidan så räta upp den genom att sända den till motsatt sida och på det sättet räta upp den mot transporten.
  • Backar hästen trots att du håller repet sträckt så följ med och bibehåll sträckningen tills att hästen stannar och går framåt, ge då eftergift och gå fram till transporten igen.
  • Det är jätteviktigt att hästen får backa ut om den känner att den måste - försök inte att hindra den förrän den har kommit ner från lämmen. Försöker du att hålla kvar den så kommer den att få bekräftat att det är farligt och blir svårare att lasta. Det du gör i en sån situation är helt enkelt att be den gå in igen.
  • Håll dig själv ett par meter framför hästen - det innebär att när hästen börjar komma in i transporten så måste du krypa under bommen. Gör det momentet när hästen står still och behåll repet på hästens sida av bommen och om hästen går ut så låt repet löpa tills att hästen har kommit av lämmen, vilket ger dig gott om utrymme att ta dig under bommen igen. Nu förstår du varför du ska ha ett långt rep, eller hur?
     

     

    När du har fått hästen att gå helt in och av några gånger så är det mesta av lastningen gjord. Men dock kvarstår själva lämmen. Gör så att medhjälparen får lyfta lämmen en liten bit (jämnhögt med transportgolvet) och sen släppa ner den på marken. Nu kommer antagligen hästen att vilja gå ut men det är som sagt helt okej, gå bara in med den igen och gör samma sak igen. När hästen står kvar så höjer medhjälparen lämmen en bit till innan den släpper och ni upprepar samma procedur tills att luckan är stängd. Om hästen står kvar hela tiden så be den ändå backa ut någon gång ibland för att försäkra den om att det finns en väg ut.

    När du flera gånger i följd kan leda på hästen och stänga luckan utan att hästen reagerar nämnvärt (den ska vara lugn och avslappnad) så kan du köra en liten bit och när du kommer hem igen så upprepa några i- och urlastningar igen. Detta för att bekräfta för hästen att om den går in får den till slut komma ut - varje gång.

    Vad är det som egentligen lastar hästen?

    Konstig fråga igen, men det här är viktigt att man förstår. Att hästen hela tiden får gå ut tycker man ju ska göra att den väljer att gå ut hela tiden, eller hur? Kom då ihåg att hästar är lata och det är hårt jobb att hela tiden gå ut och in. Det man letar efter är att hästen väljer att själv stå kvar istället för att anstränga sig att gå av när den ändå måste gå på senare. Har man kommit dit så är hästen inte längre rädd utan börjar trivas med tillvaron och den tror antagligen att den har tränat dig till att låta den få stå ifred inne i transporten.

    Dålig attityd

    En del hästar visar dålig attityd då rädslan går över och börjar vägra att gå på och istället står de ut med det obehagliga trycket från grimman. I det här läget är det mera jobb som gäller. Du kan välja mellan att backa hästen eller att longera den (skicka den till höger eller vänster) men det viktiga är att du gör något som är mycket ansträngade för hästen. Gör det en liten stund och gå sedan fram mot transporten igen. Troligen kommer hästen att vägra igen och då får den jobba igen, och till slut kopplar den ihop vägran att gå in med ansträngande jobb och väljer att gå in i stället. Detta rekommenderas inte till den som är ovan vid att lasta hästar då det är lätt att jobba hästen trött och det vill vi inte - för en trött häst tänker inte.

    Några slutord

    Om du lägger ner lite tid på de första lastningarna så kommer du att se att den grundläggande orsaken till lastningsproblemen (oftast rädsla eller missförstånd) har försvunnit och i och med det försvinner också problemen. Ofta för all framtid bara den som lastar vet vad den gör. Allt för många saknar en plan när de ska lasta utan går egentligen bara fram till transporten och ser efter om hästen går på. Går den inte på så blir de ställda och tar ofta till våld och tvång. Se till att du har en plan och genomför den!
  • / Alba


    Strax!

    I morgon ska jag rida, och då ska jag rida en het ponni vid namn Gazela ''Ella''. Då ska jag testa lite olika saker, som folk brukar säga man ska göra när hästen drar. Vi får se hur det går!

    Idag kommer strax mer tips!

    / Alba

    Om hästen inte vill gå framåt .

    Ett tips såhär på morgonkvisten handlar om hur man kan få en häst att sluta stanna och vända på uteritterna - backa åt det håll ni ska! Till slut kommer hästen att tröttna och försöka vända (och gå åt det håll ni ska åt), då backar du en stund till och vänder sedan.

    //Sofi

    De sju lekarna | Del 7

    De sju lekarna är viktiga, faktiskt. Läs så förstår ni. Del 7 av 7 :)

    7. Trängsel leken
    Hästar är klaustrofobiska djur, det är därför vi så ofta har problem med att be dem gå in i en trång och mörk transport. Här har du en lek som lär din häst att bli mindre klaustrofobisk, så bli inte förvånad om det går lättare att lasta din häst när ni har lärt er trängsel leken. Leken går ut på att du ska be din häst förflytta sig mellan dig och ett fast föremål, som en vägg eller ett staket, eller mellan två fasta föremål.

    Börja med att leka cirkel leken. Flytta sedan närmare staketet och be hästen röra sig runt dig mellan dig och staketet. Du kan även byta riktning direkt och be hästen komma tillbaka mellan dig och staketet åt andra hållet. Var noga med att börja med gott om utrymme och krymp det efter hand. Hästen ska inte öka farten mellan dig och staketet för att komma undan fortare. Den här leken är perfekt inför inridning, för om hästen inte kan slappna av i skritt mellan dig och ett staket, så nära att kroppen snuddar din när hästen passerar, så kan vi väl inte heller vänta oss att hästen ska vara lugn med dina ben mot sin kropp?

    Glöm inte att din häst kan röra sig i sex riktningar, så kom ihåg att använda dig av dem alla. Be din häst tränga sig över och under saker också, som hinder, bommar, grenar eller lakan. Allt ni gör kommer att hjälpa din häst att bli modigare. Att lasta din häst blir lätt som en plätt när ni behärskar trängsel leken.

    Här är det verkligen bara din fantasi som sätter gränserna, vilka föremål kan du använda och sända din häst emellan? Över? Under? Mellan dig och staketet med en presenning på marken? Under en ställning som det hänger ett lakan på?

    / Alba


    De sju lekarna | Del 6

    De sju lekarna är viktiga, faktiskt. Läs så förstår ni. Del 6 av 7 :)

    6. Sidvärtsleken
    Vare sig du rider western eller engelskt kan "side-pass" vara en bra övning i koncentration för dig och din häst. I den här leken lär du din häst att ge efter för tryck åt sidan. Här "knyter vi ihop säcken" och kombinerar piggsvinsleken och "flytta dig" -leken och ber hästen gå rakt åt sidan, undan för vårt tryck, vare sig det är fysiskt, eller med rörelser i luften, eller kanske t.o.m. helt mentalt..?

    Börja med att leka de tidigare lekarna. Koncentrera dig särskilt på lek 2 och 3 som den här leken bygger på. När allt flyter på så är det dags att lägga ihop flytta bakdelen och flytta framdelen till flytta hela hästen rakt åt sidan. Det kan vara lättare att göra den här övningen längs ett staket, där du inte behöver kontrollera alla riktningarna på din häst med staketet som ett stopp framför näsan eller bakom rumpan (beroende på om din häst har en tendens att backa eller springa undan från sånt som den inte förstår sig på), men det går även att göra längs en väg eller i en glänta i skogen.

    För de sju lekarna behövs varken ridhus eller paddock, bara tålamod och fantasi.

    Be hästen flytta omväxlande framdelen och bakdelen, så att hästen rör sig åt sidan, men i zig-zag, med fram- eller bakdelen före. Snart kan du be hästen flytta hela sin kropp rakt åt sidan. Kom ihåg att belöna för försök, snarare än för enbart perfektion. Ni har hela livet på er att få det här perfekt, (om nu det är målet?), allt behöver inte fungera direkt. Bra att komma ihåg är att din egen fokus bör vara i rörelseriktningen och inte ner på hästens fötter, det kan låsa din häst.

    / Alba


    De sju lekarna | Del 5

    De sju lekarna är viktiga, faktiskt. Läs så förstår ni. Del 5 av 7 :)

    5. Cirkel leken
    Longering kan vara en bra omväxling till ridning och nyttigt för din häst - men hur ROLIGT är det? Om du har tröttnat på detta oändliga cirklande så är chansen stor att din häst också har gjort det - för länge sen! Dessutom blir det lätt så att hästen får gå mer i ena varvet än det andra och det är inte bra för att utveckla liksidighet. I cirkel leken får hästen lära sig att vara uppmärksam på dig hela tiden, eftersom det ständigt händer något nytt.

    Börja med att be din häst gå framåt i skritt, du ska inte behöva driva hela tiden. Sluta precis som i alla de andra lekarna att sätta press på din häst så snart du får det du har begärt. Om hästen byter gångart så korrigerar du snabbt och sen återgår du till att inte be om någonting alls. Det kommer att hända tillräckligt mycket ändå, eftersom du aldrig ska låta hästen gå i fler än fyra varv innan du byter riktning och/eller gångart. Tråka inte ut din häst.

    Genom att byta riktning och gångart ofta får du en häst som inte vet vad som ska hända härnäst och som därför har koll på dig hela tiden för att få reda på det. Genom att även byta från t.ex. halt till trav eller skritt till galopp och på liknande sätt i nedsaktningarna gör du det svårare för hästen att gissa sig till vad det är du vill. Testa också och se om du kan stå helt stilla och låta hästen röra sig runt dig. Repet låter du byta hand bakom ryggen. Driv bara när du måste och sluta så snart du ser/känner att din häst försöker göra det du begär. Våga lita på hästen, även om det kanske inte blir korrekt de första gångerna. När hästen märker att du litar på att den ska svara på dina hjälper, så blir den villigare att göra det.

    / Alba


    De sju lekarna | Del 4

    De sju lekarna är viktiga, faktiskt. Läs så förstår ni. Del 4 av 7 :)

    4. Jojo-leken
    I den här leken lär vi oss att få hästen att backa ifrån oss och komma till oss på en rak linje, precis som en jojo. De flesta hästar är som en trasig jojo (de har bara en JO!). Det innebär att en del hästar gärna backar fort bort från dig, men de vill inte komma till dig, medan andra gärna kommer till dig, men vägrar att backa. Den här leken är till för att balansera hästen så att 'whoa = go' och att ryggningen kommer lika naturligt och lätt som rörelse framåt.

    Börja med att stå mitt emot din häst med hästen i grimma och grimskaft (får gärna vara ett långt rep). Sänd rörelse ner i repet genom att svänga lite på det för att be hästen att backa bort från dig. Börja mjukt med lite rörelse i repet. Om hästen inte svarar får du skaka mer på repet tills du får en respons. Vid minsta rörelse bakåt slutar du omedelbart att skaka repet. Hästen får sin eftergift som visar att den har gjort rätt. Upprepa och jobba dels på att hästen ska backa för en mycket liten hjälp, dels för att hästen ska kunna gå flera steg bort från dig medan du står kvar och till sist för att hästen ska backa så rakt som möjligt bakåt. Till slut kan hästen backa rakt ända ut till linans slut. Nu har du en JO!

    Dags att börja bygga den andra delen av vår jojo...

    Med hästen längst ut på linan så tar du först lätt kontakt (sträck repet, men dra inte). Om hästen tar ett steg mot dig så får den sin eftergift direkt eftersom du inte drar, utan bara håller i repet. Om hästen står kvar så börja stryk repet med den andra handen. Efter hand kan du öka pressen genom att sluta fingrarna mer och mer om repet i varje drag. Om hästen fortfarande inte rör sig så dra lite, släpp direkt när hästen tar ett steg framåt. Om din häst backar - följ med och håll jämnt tryck på repet, så fort hästen stannar, så ger du eftergift och sen börjar ni om. Hästen lär sig snart att komma till dig så fort du börjar sträcka repet. Nu kan du börja kombinera rörelserna. Du har lagat din jojo!

    / Alba


    De sju lekarna | Del 3

    De sju lekarna är viktiga, faktiskt. Läs så förstår ni. Del 3 av 7 :)

    3. "Flytta dig" -leken
    Den här leken ger dig och din häst en bra grund att stå på inför de kommande lekarna. Den går ut på att du ska kunna be din häst flytta bak- och framdel åt vänster och höger, samt att backa, UTAN ATT DU RÖR VID HÄSTEN. Återigen gäller det här för dig att du ska ge din häst en chans att ge dig eftergift för minsta tänkbara "tryck". Hur lite kan du göra för att få en reaktion från din häst? Kanske räcker det med att du tittar med en stark fokus på hästens bakdel för att få den att flytta undan? Belöna för den minsta antydan till att hästen försöker ge efter för ditt "tryck" genom att genast lätta på HELA trycket - dvs sluta svinga repet/pulsera med handen/stirra/eller vad du nu gör - och beröm. Ge hästen tid att tänka över vad som hänt mellan övningarna.

    Börja med att be din häst backa undan genom att stå vänd mot och fokusera "igenom" hästen, samtidigt som du driver hästen bakåt med en pulserande rörelse med din hand. Du ska inte nudda hästen. Kom ihåg att börja med små rörelser, eller enbart tanken och ge hästen en chans att svara på det med att ta ett steg, eller flytta sin vikt, bakåt. Om den inte gör det så ökar du "trycket" genom att "pulsera" med kraftigare rörelser. Du kanske till och med tvingas lägga till att snurra med repet mot din häst, men du måste vara säker på att aldrig träffa hästen. Låt repet falla till marken/slappna av i hela dig när hästen gör det du vill. Fortsätt med att flytta rumpan separat i båda riktningarna och övergå sen till att flytta framdelen. När hästen svarar på minimal påverkan, vid flera tillfällen i rad, kan du gå vidare till nästa lek. Som vanligt sätter din fantasi gränsen för hur du kan använda och kombinera lekarna. Ha kul med din häst och lycka till!

    / Alba


    De sju lekarna | Del 2

    De sju lekarna är väldigt viktiga, faktiskt. Läs så förstår ni. Del 2 av 7 :)

    2. Piggsvinsleken
    Den här leken lär din häst följa en känsla - att ge efter för tryck i alla sex riktningarna (uppåt, nedåt, framåt, bakåt, vänster och höger). Ge din häst en chans att ge  dig eftergift för det lättaste tänkbara tryck innan du GRADVIS ökar trycket. Belöna för den minsta antydan till att den försöker ge efter för ditt tryck genom att genast lätta på HELA trycket - utan att för den skull släppa kontakten med hästen - och beröm. Ge hästen tid att tänka över vad som hänt mellan övningarna. Den här leken och kommande lekar (4 - 7) som bygger vidare på den här (och lek 1 och 3) bygger på KONSTANT tryck. Öka trycket om du måste, men picka och putta inte på din häst.

    Börja med att be hästen sänka huvudet genom att lägga hanen mellan öronen på hästen och trycka nedåt. Kom ihåg att börja med ett superlätt tryck och ge hästen en chans att svara på det med att sänka huvudet. Om den inte gör det så ökar du trycket nedåt gradvis tills hästen antingen sänker huvudet en bit eller tills den helt enkelt slutar trycka emot. Här gäller det att vara snabb i din reaktion så att du verkligen tar bort ALLT tryck för minsta lilla respons i rätt riktning. När det går bra kan du fortsätta med att be hästen höja huvudet genom att 'lyfta' hästens huvud underifrån. Gör på precis samma sätt som med sänkningen av huvudet. Gå sedan vidare med de andra fyra riktningarna: Kan du backa din häst med fingret mot nosen? Kan du få hästen att gå framåt utan att sträcka grimskaftet? Kan du flytta din häst till höger eller vänster med handflatan på bogen? Framdel och bakdel separat? Leda hästen i svansen? Som vanligt sätter din fantasi gränser. Lek med din häst och lycka till!

    / Alba


    De sju lekarna | Del 1

    De sju lekarna är mycket viktiga, faktiskt. Läs så förstår ni. Del 1 av 7 :)

    1. Vänskapsleken  
    Den här leken lär din häst att inte se dig som ett rovdjur som tänker äta den till frukost. Målet är att få din häst van vid att alla möjliga saker händer runt omkring dess kropp. Detta innefattar att blir berörd av dig och av utrustningen och att hantera olika saker och aktiviteter i sin närhet. Viktigast av allt är att du ALLTID håller alla aktiviteter på en vänskaplig nivå - du vill inte skrämma din häst så att den uppfattar övningarna, sakerna eller dig som någonting negativt.

    Var lugn och använd rytm i allt du gör, så blir det mesta lättare för din häst att acceptera.

    Börja med att röra vid din häst överallt. Hur reagerar hästen? Finns det ställen på kroppen som du INTE får röra? Börja någonstans där du är säker på att din häst är van vid beröring och reagerar positivt. På halsen kanske, eller manken och avancera nedåt, bakåt. Vänta med huvudet till sist även om du tror/vet att din häst accepterar att du rör den där. Om ni stöter på en kroppsdel där hästen reagerar med irritation eller rentav rädsla, så dra undan handen till en annan kroppsdel och avancera sedan långsamt igen. Avancera och backa tillbaka tills hästen accepterar att du rör den överallt. Din häst ska stå lugn och (helst) med sänkt huvud innan du är redo att gå vidare till nästa steg.

    Nu kan du fortsätta med ett föremål. Hur fungerar det med piskan? En prasslig plastpåse? En plastflaska med skruvar i? Kan du hoppa omkring hästen och vifta med de här sakerna? Kan du svepa in din häst i en presenning? Med hästen lös?

    / Alba


    Frisyr

    Ett litet tilläg är att jag råkade glömma kategori, på mitt förra inlägg... Det ska givetvis vara i kategorin ridövningar, inte i kategorin allt möjligt ;)


    Nu till en frisyr vid namn fiskenät:

    Gör såhär:

    1. Dela upp manen i små slingor. Sätt gummiband runt dem.

    2. Dela upp varje slinga i två och bind ihop dem med närliggande slinga!

    3. Fortsätt tills hela manen är färdig!

    Kanske inte ås bra förklarat, men jag har ingen bild heller, så det får bli såhär ;) 




    Ridövning

    Här kommer ett tips på en ridövning: 



    Ridövning, skänkelvikning :)


    Som ni kanske ser, så är det skänkelvikning detta gäller. Strunta i att det är fult ritat x)
    Här har man kommit höger varv, vänt rätt upp och gjort skänkelvikning undan vänster skänkel. Efter några steg så rakriktar man hästen, i ungefär ett steg, och sedan flyttar man undan höger skänkel. Sen rakriktar man igen, och flyttar undan vänster, igen.
    När man hållit på så några gånger(det beror på hur stor ridbanan är, hur många gånger det blir), så går man ut i det varvet man inte gick i från början. Låter det krångligt? Förklarar jag krångligt? Kommentera då, så ska jag försöka förklara lite bättre. Jag tror ni fattar på ett ungefär, om ni kollar på bilden. :)


    Konövning - Rakriktning, ställning, böjning, noggranna vägar

    I den här övningen får man träna rakriktning, ställning, böjning och att rida noggranna vägar. Man kan göra den både med och utan volterna, med skänkelvikningar, slutor, galopp, galopp med enkelt byte, listan kan göras lång!

    Vänd in på diagonalen, rid in mellan alla koner och styr sedan ut på diagonalen igen. Vill man försvåra övningen gör man skänkelvikning etc. på diagonallinjerna och gör volter runt yttre konerna. Vill man lägga till galoppbyte byter man helt enkelt volt (streckade volten), bytet görs lite innan mitten av de fyra konerna. Man kan även göra övningen runt de inre konerna men då blir övningen inte lika effektiv.

    Ursäkta mina kassa paintskills återigen! Är det någon som vet ett bättre program att göra såna här bilder i?



    //Sofi

    forever alone .

    Nu är det bara jag som bloggar här, får la vara så ett tag tills jag hittar någon som verkligen vill blogga här :>
    Blir inget tips idag, lär väl komma ett på lördag åtminstone, känner mig inte så pepp.

    //Sofi

    Att sitta ner i traven

    Om det är något jag har rejäla problem med i ridningen är det att sitta ner ordentligt i traven. Oftast börjar jag skumpa eller så åker fötterna långt in i stigbyglarna. I helgen har jag försökt hitta så mycket tips som möjligt om det på bukefalos, och jag testade några igår på ridlektionen!

    Upp med en bäckenhalva i taget som dvärgen i Snövit när han spelar piano - Det här fungerade faktiskt ganska bra, jag skumpade inte iallafall men det resulterade i att jag inte trampade ner hälarna och åkte in med fötterna.
    Skumpa hejvilt (i takt med hästen) för att hitta takten ordentligt - Detta gick åt helvete, men det kanske kan fungera för någon annan?
    Luta dig överdrivet mycket bakåt, slappna av och släpp fram skänklarna och hälarna - Det här fungerade super för mig! Jag längde dessutom stiglädrena och försökte få en känsla av att hälarna lugnt trycktes ner mot backen i varje "skump".
    Sitta två steg, stå ett steg - Detta har jag tagit upp tidigare i bloggen (här) men då var det för att hitta takten i lättridningen (den är någon slags multiövning). När man gör den övningen hinner man inte "skumpa iväg" utan då står man bara ett steg och fortsätter igen sen, den är även bra för koordinationen. Man bestämmer själv hur många steg man vill stå/sitta.
    Rid utan stigbyglar eller barbacka - Det här är nog det bästa man kan göra för att träna nedsittning, fungerar utmärkt för mig.

    //Sofi

    Skänklar som åker bak

    Om du har en förmåga att alltid dra bak skänklarna kan du prova att binda fast stigbyglarna i sadelgjorden med balsnören, sporremmar eller liknande, då tvingas du ha kvar skänklarna där framme annars tappar du ju stigbyglarna. (tänk dock på att ha foten långt ut och ha säkerhetsstigbyglar)
    En annan sak som kan vara värd att prova är att länga stiglädrena ett eller två hål och fokusera på att få ner hälen.

    //Sofi

    Vattenkokare är bra till allt, särskilt när det är kallt!

    Har du glömt blötlägga betforen går det att hälla varmvatten över, då sväller det mycket fortare. Har ni inget varmvatten i stallet kan en vattenkokare vara väldigt skönt att ha.

    - "Svälla" betfor snabbare
    - Koka linfrö
    - Värma bettet utan att frysa fingrarna av sig på vintern
    - En kopp te efter en uteritt på vintern är ganska underbart!

    Är lite stolt över mitt rim i rubriken ..

    //Sofi

    RSS 2.0