Allemansrätten .

Såhär på sommaren är det väldigt bra om alla ryttare som planerat att rida ute i naturen läser igenom Allemansrätten. Allenmansrätten är kort och gott riktlinjer för hur man ska bete sig i naturen utanför sin egen mark och genom att läsa igenom den kan du undvika konflikter med markägare där du rider. LRF har tagit fram en folder som är väldigt bra att läsa, den hittar du här.

//Sofi

Rid på morgonen .

På sommaren är det väldigt skönt att rida på morgonen. Då har det inte hunnit blivit extremt varmt än och insekterna är inte lika aktiva då. Undvik att rida mitt på dagen när det är soligt ute, det är då solen är som starkast och det blir jobbigt för både dig och hästen.

Sovmorgonar kan vara underbara men det är inte lika underbart med 23 myggbett på kvällen som jag fick erfara förra veckan ;>

//Sofi

Första gången i paddocken! (ett gäng extremt osmickrande bilder)

Ska rida den här hästen ett tag framöver och det är inte mycket muskler på honom inte så det blir hårt arbete. Idag var det 3e gången jag rider honom och första gången i paddock, han var verkligen stel som en pinne x) Hade extremt kass sits upptäckte jag nu när jag kom hem och tittade på bilderna, det kom nog lite av att han blev framtung och hängde sig i handen ibland + min fantastiska, otroligt sitsvänliga säkerhetsväst.












Smexigt!

//Sofi

Inför betessläppet .

Kontrollera noggrant hagen. Ligger det något skräp eller annat i hagen som kan skada hästarna, finns det tappskor kvar med sömmar i eller kanske någon vattenbalja med vass kant? Allt som kan skada hästarna ska bort, även giftiga växter.

Kontrollera även att stängslet fungerar som det ska. Är det ett elstängsel ska strömstyrkan vara anpassad efter stängslets längd. Se till så att inget sly ligger emot tråden, det för ned strömmen i marken. Se till så att alla isolatorer sitter ordentligt och att de inte är sönder. Knyt gärna upp färgglada band lite här och var på stängslet så att hästarna ser tråden ordentligt. Vid allmän väg ska det även sitta skyltar som varnar för elen på siktavstånd från varandra.


Vänj hästen vid betet. Det finns hästar som är känsliga mot nytt och kraftigt gräs, det kan ibland leda till fång, speciellt hos hästar som haft det förut. Då kan en munkorg vara bra.

Vaccinera och avmaska. Kolla hästens parasitstatus och avmaska vid behov några dagar innan betessläppet. Kom även ihåg att vaccinera mot stelkramp, som är dödligt men enkelt kan förebyggas. Försäkringen täcker det endast om du vaccinerat enligt ordination.

Tänk på säkerheten. Vid betessläppet är spark- och bitskador vanliga, därför är det bra om ni stannar kvar en stund utanför hagen och håller koll så inget allvarligt händer, det är även bra om du vet hur rangordningen blir. Ta av skorna bak för att undvika allvarliga sparkskador. Vid själva släppet är det säkrast att släppa alla hästar samtidigt för att undvika att någon sliter sig, det kan vara svårt att få tag på dem sen.

Se till så att det finns friskt vatten. Ju torrare gräset blir mot slutet av betesperioden, desto mer vatten behöver hästarna. Ställ baljorna på ett fritt område så att hästarna slipper trängas. Håll baljorna rena och stängsla bort pölar med stillastående vatten. Alger, avföring och skräp förorenar vattnet, det ger näring till bakterier och svamp som leder till magsjuka.

Visitera gärna hästarna varje dag. Varje år får försäkringsbolagen in rapporter om skador som förvärrats på grund av att de inte upptäckts i tid. Se till att hästen får daglig tillsyn med en ordentlig visitation. Var vaksam på svullnader, sår och hästens övriga välmående. Det är du som ansvarar för hästens hälsa även om du skickat bort den på sommarbete. Ta referenser på den du hyr betesmark av.

Hästar är flockdjur men en häst mår lika dåligt som vi människor när de blir utstötta. Håll uppsikt på om hästen tappar i vikt. Om du har möjlighet kan du sära på flocken, det kan hjälpa den utstötta hästen att få nya kompisar.

 

//Sofi


Sommarlov

Hej

Äntligen får hästarna gå på sommarlov dom också ^^ I alla fall på min ridskola åker dom till sin sommarhage idag för att vila upp sig ordentligt till nästa år <3 Synd bara att det regnar deras första dag... Fast dom har nog mycket gräs i hagen i alla fall ;D

Hoppas ni alla också får en bra sommar! ^^ Bloggen fortsätter såklart ;)

//Alice

Bilder

Hallå!

Här kommer några fina hästbilder som jag tog i påskas :P Enjoy...








E dom inte söta! <3 Hästar är verkligen fina djur ^^ Hoppas ni tyckte om bilderna :P

//Alice

Le!

Är du en av oss som spänner sig något extremt när det kommer till att rida barbacka, utan stigbyglar eller helt enkelt bara sitta ned i traven? Börja le när du rider! Det är faktiskt fysiskt omöjligt att spänna sig samtidigt som man ler (uppriktigt leende då och inte stelt "hej jag rider dressyr, yey.."leende). Det är ju roligt att rida och du har den finaste hästen i världen,

jag lovar dig att det fungerar!

//Sofi

Dressyrprogram

Tjoo!! Längesen jag skrev, sorry :P

I alla fall... Jag har tips till dig som letar dressyrprogram, kolla in stallbacken.com där finns det massor i alla klasser :D
Vi fick lära oss ett program där (märke 2) i min ridgrupp och sedan visa upp det ^^ Askul! Tipsa din ridlärare om det så kanske ni också kan göra nåt sånt. Efteråt säger läraren vad man ska tänka på i fortsättningen och man får också anteckningarna hon/han skrivit under uppvisningen. Man lär sig otroligt mycket och kan inte glömma bort vad det var man skulle tänka på eftersom man får papper på det :D

Lycka till med dressyren nu! ;D

// Alice

Hoppövning

Den här övningen är bra för att träna galoppbyte över hindret. Ursäkta mina ganska kassa kunskaper i Paint, men såhär går det iallafall till:



Fatta vänster galopp på övre kortsidan och ta gärna ett varv på A-volten för att hitta ett jämt och bra tempo. Hoppa det röda hindret. Precis innan, och över hindret, tänker du höger med hela din kropp (lägg mer vikt i höger stigbygel, vrid kroppen åt höger och titta åt höger). Om allt går rätt till landar hästen då i höger galopp och kan fortsätta på det brunbeiga hindret direkt. Om hästen ändå landar i vänster galopp bryter du av till trav och fattar ny galopp. Ta ett varv på volten och försök sedan att byta till vänster galopp över det brunbeiga hindret.

//Sofi

Ursäkta oss!

Jag har haft så otroligt mycket att göra senaste tiden (innan skolan slutar kommer bomben med prov och inlämningar, som vanligt alltså) så det har inte funnits tid över att slänga in några inlägg, får hoppas att det blir ändring på det till sommarlovet. Vore även trevligt om vi kunde få in några tips från läsare som vi skulle kunna publicera i ett inlägg :)

//Sofi

RSS 2.0