Hästens hovar del 3. Hovvård

Hovvård

Hoven kräver god omvårdnad och skötsel för att hästen ska må bra.

Sedan lång tid tillbaka har man satt skor på hovarna, man skor hästen, för att skydda hovarna från slitage. Hästskorna måste bytas ut, allteftersom hästens hovar växer. Man skor om hästen var sjätte till åttonde vecka, eller om hästen har tappat en sko. En del hästar som inte rids så hårt behöver inte skor alls. Detta kallas att hästen går barfota. Ibland skor man även bara framhovarna och bakhovarna verkas och behålls barfota. Hästens hovar växer ca 8-10 mm i månaden. Om man väntar för länge med att verka hästen så att hoven växer utanför skon hämmas stötdämpnings- och hovmekanismen. Följden av detta kan även bli att trakterna spricker då de inte får något stöd när de pressas utåt och för att de är låsta ifrån att fjädra inåt av det övervuxna hornet.

Undersidan av hoven behöver rengöras regelbundet för att undvika infektioner. Till detta används en hovkrats som man använder för att kratsa bort smuts, eventuell sten som fastnat och för att komma åt under skon. Dålig rengöring av hoven kan leda till sjukdomar i hoven.

Numera finns även en rad olika hovoljor som penslas på hästens hovar. De flesta av dessa har dock inga egenskaper som påverkar hoven, utan detta är snarare för att ge hoven glans och djupare färg och därför ett snyggare intryck.

/Alba


Hästens hovar del 2. Hovens Egenskaper

Hästens hovar utger ett mycket viktigt organ för hästen och har en rad skyddande egenskaper för att hjälpa hästens rörelser. När hästen rör på sig sker det växelvis en utvidgning och sammandragning i hovarnas bakre delar. Denna rörelse kallas hovmekanism och är det som ger hoven dess stötdämpande och blodpumpande egenskaper.

När hästen belastar hoven så tas stöten först upp av strålen och den elastiska putan som finns inne i hoven. Putan trycks då utåt åt sidorna och pressar hovbrosket utåt. Hovbrosket i sin tur pressar de bakre hovväggarna utåt så att hoven utvidgar sig ca 5-10 mm på varje sida. Detta gör stöten mot marken lite mer elastisk och skyddar hästens senor och leder. Man uppskattar att ca 70 % av all stötdämpning hos hästen sker i hoven.

Hästens hovar fungerar även som en extra blodpump som hjälper hjärtat pumpa blodet runt i kroppen. Den elastiska putans utvidgning och sammandragning pumpar även blodet från benen och tillbaka upp till hjärtat. Denna egenskap är även viktig för att hoven ska kunna omsätta de näringsämnen som behövs för att hovarna inte ska bli spröda och svaga.

Hästens hov fungerar även som skydd, ungefär som människans nagel. Den skyddar hästens fötter och ben från slag, nötningar och uttorkning. Hästens hov består av känsliga inre delar som skyddas av hornet på hovens utsida.

Hovarnas utseende och kvalité påverkas av flera faktorer exempelvis arv, levnadsmiljö, foder och även hur hästen rör sig. Hästen lägger ca 60 % av sin vikt på frambenen, vilket gör att framhovarna oftast är något större än bakhovarna. Ibland kan hovslagaren tvingas sätta en skostorlek mindre på bakhovarna. Framhovarna brukar även vara något rundare än bakhovarna.


/Alba


Hästens hovar del 1. Hovens Anatomi


Jag tänkte börja med en fråga som jag fick i skolan, idag, från en kompis;

Min häst bockar och stegrar, och sprakar bakut helatiden, vad ska jag göra? Har ud något tips?

Driv. Det är det ända man ska tänka på. Fram, fram, fram, och att hålla sig kvar förståss. Hur läskigt det än är så ska man bara tänka fram, fram, fram. Hästen kan inte göra allt det där om den går framåt, om den inte är tränad på att gå på bakbenen, men det är oftast inget dem gör i den sitationen.


Nu tänkte jag ''undervisa'' er lite om hästens hovar xD 


Hov

Genomskärning av hov från undersidan Detaljer: traktvägg (1), ball (2), stråle (3), mittstrålfåra (4), sidostrålfåra (5), trakthörn (6), hörnstöd (7), traktvinkel (8), horn- eller hovväggens yttre lager (9), hornväggens inre lager (10), vita linjen (11), strålspets (12), sula (13), tåvägg (14), hur man mäter hovens bredd (15), sidovägg (16), hur man mäter hovens längd (17)

En hov är den undre delen av foten på en häst och andra uddatåiga hovdjur. För att hoven ska fungera krävs en snillrik konstruktion med såväl hårda som mjuka delar. Det hårda skalet som vi ser mest av motsvarar människornas naglar. Hos hästen fungerar hoven både som stötdämpning, skydd och för att hjälpa hjärtat att pumpa blod till resten av kroppen.

Hovens anatomi

I en genomskärning av hoven ser man de tre benen i hoven - hovbenet längst ner, strålbenet och den nedre delen av kronbenet. De rosa delarna är mjuk hud och kött, de bruna delarna utgör hovväggarna, den mörkgrå delen är hästens sula, den orange utgör tåkappan och den gula delen är putan inne hoven som fungerar som stötdämpare och blodpump.

Hovens olika delar har speciella benämningar, vilket framgår av bilden intill. Dessa olika delar har alla sina olika funktioner som skyddar hästens ben.

Hoven i sig brukar delas in i tre delar - tådelen, bakdelen och balldelen. Dock har dessa tre delar inga naturliga avgränsningar. Det finns även tre ben inne i hästens hovar - hovbenet, strålbenet och den nedra delen av det rätt så korta kronbenet.

Hovväggen, eller hornväggen som den även kallas, utgörs av hovspetsen, sidoväggarna, trakten och ballen. Hovväggens innersida består av tunna lameller som är fogade i varandra och förbundna med hovbenet. På så vis hålls hoven på plats. Hornväggen ser ofta ut att ha små horisontellt löpande räfflor högst upp vid kronan, där hoven möter hästens ben. Detta beror på att hoven växer nedåt från kronranden och räfflorna är i själva verket tusentals små rör som sitter fasklistrade vid varandra med ett mellanliggande hornlager. Kronranden eller kronvallen avsöndrar ett slags lack som skyddar hornet från fukt och torka och detta leds neråt genom rören. Hela hovväggen skyddas av en slags glasyr som är vattentät och mycket tålig. I hovväggen finns inga nerver, vilket gör att hovslagaren kan slå in hästskosöm i hovväggen utan att hästen känner detta.

I höjd med ballen är hovväggen urgröpt. Där börjar strålen med strålskänklarna. Strålen är kilformad och urholkad vilket i sin tur ger ett extra grepp.Om strålen är frisk och normalt utvecklad kommer strålen att vara i kontakt med marken när hästen sätter ner hoven. Stötvågorna som då uppstår fångas delvis upp tack vare strålens elasticitet. Strålen gör det också möjligt för hästen att känna underlaget. Sulan har en lätt konkav form, och ger hästen ett bättre grepp mot underlaget. Är sulan korrekt utformad så kommer den inte att vidröra marken, utan all stötuppfångning sker av hovväggen och strålen.

Innanför hästens sula finns de känsliga delarna av hästens hovar, den så kallade kötthoven, och innanför strålen ligger ballgropen. Dessa känsliga delar hjälper hästen att känna av marken den går på. Inne i kötthoven finns även en elastisk blåsa, den så kallade putan och det är den som fungerar som blodpump och stötdämpning i hoven.


/Alba


Tips vid tävling?

Idag kom det in en läsarfråga från Vanessa, yay!
Jag ska tävla på söndag och tänkte bara fråga om du har några tips på vad jag kan tänka på när jag rider :D

"Jag ska tävla på söndag och tänkte bara fråga om du har några tips på vad jag kan tänka på när jag rider :D"

Åh, är så dålig på tips när det gäller hoppning eftersom jag bara tävlar dressyr, men ett tips är definitivt att inte ta onödiga risker (typ omhoppningssvängar eller något sånt) om man vet att hästen inte är superkvick :) Sen är det väl inget mer speciellt jag kan komma på än att få igång en frisk galopp innan man börjar :) Lycka till!


//Sofi

Jag är lite seg!

Har egentligen planerat att fixa till bloggen i flera veckor nu men det har verkligen aldrig blivit av! Det är massa saker som ska göras:
¤ Alba ska skrivas in i den där lilla texten till höger (skulle ha gjort det för typ 100 år sen!)
¤ Kanterna ska rundas vid inläggen+menyn (försökte det i början när jag hade bloggen men det vart pannkaka av hela koden så jag la ner den drömmen)
¤ Ska nog ändra lite färger också, det ser så tråkigt ut just nu.
¤ Ändra typsnitt
Kan säkert rada upp 100 saker till som ska göras, men ni kommer väl märka allt eftersom! Planerna är att jag ska hinna göra allt under höstlovet!
//Sofi

Klippning

Hittade ett bra inlägg om klippning på dressyrnissen.se, täntke dela med mig av det här.

Vad tänker jag på när jag klipper en häst?

  • Börja med att göra mig vän med hästen, klappar på den och kollar vart den är kittlig, eventuella ställen den inte tycker om att bli berörd på och skyggar för.
  • Ägaren ska vara närvarande hela tiden.
  • Bomull i öronen (om det går) för att döva ner dem
  • Låter hästen inspektera klippmaskinen avstängd
  • Startar klippmaskinen ifrån hästen och sedan lägger den mot kroppen och drar försiktigt utan att sätta ner skären för att hästen ska lära se hur hästen reagerar samt låta den vänja sig.
  • Börjar klippa mitt på bogen – oftast är de inte kittliga där.
  • Läsa av hästen hela tiden – den ska aldrig uppleva obehag
  • Bevara lugnet HELA tiden – när hästen (som idag tex) stegrar sig får man försöka få kontakt med den igen och korrigera utan att bestraffa – bestraffa ALDRIG en rädd häst!
  • Klipp inte mer än vad hästen psykiskt klarar av – pressa aldrig hästen
  • Stålhättor på fötterna! Det gör ont att bli trampad!
  • Stressa aldrig genom en klippning – det får ta den tid hästen behöver. Rea helklipps på en timma, Navve halvklipptes på ca 40 min.
  • Behöver hästen bremsas etc skall detta göras innan klippning börjas – då hästen inte ska stressa upp sig!
  • Man ser bara en sida åt gången – funktion före utseende!


//Sofi

Härmapa


Japp! Jag är en härmapa! :D Tänkte bara att ni kanske ville veta lite om mig också ^^


Har du/har du haft en...

Egen häst?: Nej
Foderhäst?: Nej
Medryttarhäst?: Ja, flera

Din häst/favorithäst :


Namn: Judith
Färg: Svett fux
Ålder: 18 år
Bästa minne med? När jag galopperade galoppsträckan med henne för första gången, och när jag hoppade en riktig bana på typ 80 cm hinder första gången, med henne.
Sämsta minne med? Blåbärshoppningen. När jag ramlade av henne, och när hon typ lyckades knocka mitt huvud bakåt, i väggen.
Högsta du hoppat? 85 cm
Har du tävlat, och isåfall i vilken gren? Hoppning(och dressyr, alldeles strax, på söndag ^^)
Hur ser din grimma till hästen ut? Randig. Röd, blå och vit. Eller en röd, eller grå om den är lerig. Jag har en biege till henne också, men typ flece, eller något annat luddigt.
Hur ser sadeln ut? Svart dressyrsadel, svart hoppsadel.
Tränset?: Svart med bling-bling på pannbandet, och nosgrimman. Engelsk nosgrimma. Tredelat tränsbett, eller gummipelham. 

Favorit :

Ras? Alla! 
Gångart? Trav, tror jag.
Ridskola? ERK(Enköpings Ridklubb)
Häst/ponny? Judith(står ej på ridskolan) 

This or that :

Stegra/bocka? Kan inte välja...
Barbackagalopp över ett sommarfält eller ett snöfält? Båda!
Häst/ponny? Båda!
Hjälm med ventilation/hjälm utan?: Ventilation (men diskret, jag med)
Ridskor/ridstövlar? Ridskor. Snyggast, bekvämast, och man rider bästi dem(eller jag iaf).
Hjälm/väst? Båda.
Sporrar/spö? Spö. 
Rida själv/rida i grupp? Båda kan vara bra ;)
Hoppning/dressyr? Båda!

Hur många … har du?

Ridbyxor: 2 par, som jag använder, men har många fler. 
Hjälmar: 1
Ridskor: 3
Ridstövlar: 1
Ridspön: 6
Sporrar: 1
Ridstrumpor: Typ... 10 - 12 x'D  
Kavajer: 1

Hur många ... har du/din häst?

Schabrak: 5 - 8 st 
Sadlar: 2 st 
Träns: 2 st 
Benskydd: 3 fyrpar + 2 fyrpar lindor
Grimmor: 3 st 
Skor: 4 st

Tävlingar!

Har du tävlat i hoppning?: Ja
Har du tävlat i dressyr?: Ja(på söndag).
Har du tävlat i fälttävlan?: Nej
Har du tävlat i galopp?: Nej
Har du tävlat i en annan gren?: Ja (gymkhana)
Har du ett par vita ridbyxor?: Ja
Har du en tävlingskavaj? Ja
har du en tävlingssjorta?   Ja                                                        
har du ett vitt schabrak?: Ja                  
har du vita benlindor? Ja
ha du en blå/vit rosett?: Nej
Har du en blå rosett?Nej
Har du en gul rosett?: Nej
Har du en röd rosett?: Nej
Har du en grön rosett?: Ja
Har du en vit rosett?: Nej
Har du en clear round rosett? Nej 
Har du en annan sorts rosett?: Ja


Kan du...

Knoppa?: Ja
Göra inbakad svansfläta?: Ja
Sadla?: Ja
Tränsa?: Ja
Sätta på ett täcke?: Ja
Kratsa hovarna?: Ja
Rykta?: Ja
Få en häst att gå i form?: Ja, men inte alla ;3 
Hoppa en bana?: Ja 
Duscha en häst?: Ja

Har du...

Skrittat?: Ja
Travat?: Ja
Galopperat?: Ja
Hoppat?:  Ja
Fått en häst i form?: Ja
Haft gymkhana?: Ja
Lekar till häst? Ja
Galopperat barbacka över ett sommarfält? Ja
Hoppat barbacka? Ja
Stått på en häst? Ja
Ramlat av? Ja
Suttit i damsadel?: Ja
Travat i damsadel?: Ja
Galopperat i damsadel? Ja
Suttit bak och fram på en häst?: Ja
Suttit på en stegrande häst?: Ja
Suttit på en bockande häst?: Ja
Suttit på en skenande häst?: Ja
Ridit ut i grupp?: Ja
Ridit ut själv? Ja
Stött på ett vilt djur när du varit ute och ridit?: Ja
Varit med på en show/uppvisning ridandes till häst? Ja

Har du ridit en...

Arab? Ja
Shettis?: Ja
Ardenner? Ja
Connemara?: Ja
Korsning?: Ja
Svensk ridponny? Ja
Gotlandsruss? Ja
Falabella?: Nej
A-ponny?: Ja
B-ponny?: Ja
C-ponny?: Ja
D-ponny?: Ja
Storhäst?: Ja

Äger du (en/ett/flera)..
.

Pälsglans?: Ja
Hovolja/hovfett?: Jag
Flätgelé?: Nej
Torrschampo?: Nej
Hästschampo?: Ja
Ryktsten?: Ja
Rotborste?: Ja
Ryktborste?: Ja
Ryktskrapa?: Ja
Hovkrats?: Ja
Mankam?: Ja
Svansborste?: Ja
Plastborste?: Ja
Massageborste?: Ja

Ja, jag hade tråkigt!

Har du/har du haft en...

Egen häst?: Nej
Foderhäst?: Nej
Medryttarhäst?: Ja (fast det var mer typ sommarhäst)

Din häst/favorithäst :


Namn: Princess
Färg: Ljusbrunblack
Ålder: 15
Bästa minne med? Hm, var nog avslutningen förra terminen när vi hoppade bana!
Sämsta minne med? Någon gång när vi red barbacka?
Högsta du hoppat? 65 cm?
Har du tävlat, och isåfall i vilken gren? Dressyr
Hur ser din grimma till hästen ut?: Om jag inte minns fel är den mörkblå eller grå (eller missfärgad?)
Hur ser sadeln ut? Svart allround av syntet
Tränset?: Svart med remontgrimma

Favorit :

Ras? Massor! Islandshäst, PRE, shetlandsponny, travare osvosv :)
Gångart?: Tölt
Ridskola?: FÄRK
Häst/ponny?: Princess

This or that :

Stegra/bocka?: Bocka
Barbackagalopp över ett sommarfält eller ett snöfält?: Sommar
Häst/ponny?: Häst
Hjälm med ventilation/hjälm utan?: Ventilation (men diskret)
Ridskor/ridstövlar?: Ridstövlar när man rider, skor i stallet
Hjälm/väst?: Hjälm
Sporrar/spö?: Sporrar 
Rida själv/rida i grupp? Liten grupp :)
Hoppning/dressyr?: Dressyr

Hur många … har du?

Ridbyxor: Tror det är 6 par?
Hjälmar: 2
Ridskor: 1
Ridstövlar: 1
Ridspön: 3
Sporrar: 3
Ridstrumpor: 5 om man räknar med mina happysocks som jag bara använder när jag rider :D
Kavajer: 0

Hur många ... har du/din häst?

Schabrak: 0 (har ju ingen häst)
Sadlar: 0 (har ju ingen häst)
Träns: 0 (har ju ingen häst)
Benskydd: 0 (har ju ingen häst)
Grimmor: 0 (har ju ingen häst)
Skor: 0 (har ju ingen häst)

Tävlingar!

Har du tävlat i hoppning?: Ja, men bara clearround
Har du tävlat i dressyr?: Ja
Har du tävlat i fälttävlan?: Nej
Har du tävlat i galopp?: Nej
Har du tävlat i en annan gren?: Ja (trav)
Har du ett par vita ridbyxor?: Ja
Har du en tävlingskavaj?: Nej
Har du en tävlingsskjorta?: Nej
Har du ett vitt schabrak?: Nej
Har du vita benlindor?: Nej
Har du en blå/vit rosett?: Nej
Har du en blå rosett?: Ja
Har du en gul rosett?: Ja
Har du en röd rosett?: Ja
Har du en grön rosett?: Ja
Har du en vit rosett?: Ja
Har du en clear round rosett?: Ja (vit rosett är la clearround?)
Har du en annan sorts rosett?: Japp


Kan du...

Knoppa?: Ja
Göra inbakad svansfläta?: Ja
Sadla?: Ja
Tränsa?: Ja
Sätta på ett täcke?: Ja
Kratsa hovarna?: Ja
Rykta?: Ja
Få en häst att gå i form?: Ja, men inte alla :> 
Hoppa en bana?: Ja 
Duscha en häst?: Ja

Har du...

Skrittat?: Ja
Travat?: Ja
Galopperat?: Ja
Hoppat?:  Ja
Fått en häst i form?: Ja
Haft gymkhana?: Ja
Lekar till häst? Ja (det är ju gymkhana :c)
Galopperat barbacka över ett sommarfält?: Nej (men vill!)
Hoppat barbacka?: Nej
Stått på en häst?: Nej
Ramlat av?: Ja
Suttit i damsadel?: Ja
Travat i damsadel?: Ja
Galopperat i damsadel?: Nej
Suttit bak och fram på en häst?: Ja
Suttit på en stegrande häst?: Ja
Suttit på en bockande häst?: Ja
Suttit på en skenande häst?: Ja
Ridit ut i grupp?: Ja
Ridit ut själv? Ja
Stött på ett vilt djur när du varit ute och ridit?: Ja
Varit med på en show/uppvisning ridandes till häst?: Nope, har bara kört :)

Har du ridit en...

Arab?: Tror det o.O
Shettis?: Ja
Ardenner?: Nej
Connemara?: Ja
Korsning?: Ja
Svensk ridponny?: Vet inte
Gotlandsruss?: Ja
Falabella?: Nej, herregud xD
A-ponny?: Ja
B-ponny?: Ja
C-ponny?: Ja
D-ponny?: Ja
Storhäst?: Ja

Äger du (en/ett/flera)..
.

Pälsglans?: Nej
Hovolja/hovfett?: Nej
Flätgelé?: Nej
Torrschampo?: Nej
Hästschampo?: Nej
Ryktsten?: Ja
Rotborste?: Ja
Ryktborste?: Ja
Ryktskrapa?: Ja
Hovkrats?: Ja
Mankam?: Ja
Svansborste?: Ja
Plastborste?: Ja
Massageborste?: Ja

Bloggtävling!

Klicka på bilden för att komma till tävlingen!



//Sofi

Så kul, haha!

Gångarterna är ju typ helt perfekta o.O



//Sofi

Hej!

Jag vill bara meddela(så att den andra bloggägaren vet), att jag inte kommer att hinna blogga i morgon ;)

Tills på tisdag LOVAR jag att jag har funderat ut något att skriva om... :D




Sorry, men det hände  något så det blev sådan här konstig text x'3


/Alba


Är du inne i en ridmässig svacka?

Ibland kan det verkligen kännas som att allt inom ridningen är skit. Häst och ryttare är inte längre "ett", man misslyckas på flera tävlingar i rad och det känns som problemen bara blir större och större. Vad kan man göra då?
Enligt mig är det sista man ska göra att fortsätta traggla det man håller på med. Bryt trenden och prova något nytt! Kanske är det dags att byta tränare, eller åtminstone prova någon annan. Med en objektiv syn på ekipaget kan du ta dig längre.
- Rider du mycket i ridhus? Rid ut mer!
- Brukar du bara rida dressyr? Prova lite hoppning!
- Har du tragglat galoppen i all evighet? Lägg mer fokus på traven!
- Rider du korta och intensiva pass? Planera in längre och lugnare pass!
Frågeställningarna kan fortsätta i all evighet, men det viktigaste enligt mig är att ändra något i träningen. Gör man samma sak hela tiden är det lätt att hamna i en svacka och inte veta vad man ska göra, trots att det kan vara hur lätt som helst att bryta den.
Tävlingar är dessutom inte hela världen. Om du känner att det inte fungerar, sänk då kraven en aning för att sedan komma tillbaka på den nivån du var. Det kan även vara en idé att göra en paus i tävlingarna, då kan ni hitta motivationen igen.
//Sofi

Idétorka

Sorry,  men jag har idétorka igen... Någon idé? Det är guld värt om ni kommenterar vad ni vill läsa om! :]


/Alba


Skänkelvikning - Göra en sak i taget

I den här övningen tränar man på skänkelvikning samt förmågan att göra något metodiskt, något som är viktigare i ridningen än man tror. En sak i taget, annars blir det fel tillslut, och hoppa inte över något. T.ex. om hästen inte ställer igenom och stretar emot börjar du inte med skänkelvikning förens den gör det.
Lägg ut 4 bommar, 2 på vardera sida i höjd med E och B och några meter in i banan.
  1. Vänd in.
  2. Ställ.
  3. Flytta i sidled
  4. Rakrikta
  5. Ställ.
  6. Flytta i sidled
  7. Vänd ut
Kom precis på att jag bara märkte ut i ena varvet, men det är iallafall i vänstervarv.
Orange = Vänd in
Mörkgrå = Ställ
Ljusgrå = Flytta
Brun = Rakrikta (men förstås inte i hörnen)
//Sofi

Hästens sinnen del 6. Instinkter och speciella egenskaper

Hästens starka sinnen beror bland annat på deras starka instinkter som kommer från tiden som förhistoriska vildhästar. Med hjälp av sinnena har hästarna kunnat fly från fiender och kunnat överleva, även i ogästvänliga klimat. Men hästarna tar även hjälp av sina instinkter som tamhästar.

Många hästar har bland annat starka instinkter för att hitta hem. Om en häst rymmer eller kastar av sin ryttare så springer de oftast hem. Likaså om de känner av någon fara, så vill de oftast vända hemåt. Forskarna tror att detta hänger ihop med hästens luktsinne, eftersom hästarna verkar ha lättare att hitta hem om det är vindstilla eller om vinden blåser från stallet och mot dem. Hästar är även vanedjur och kan eventuellt även hitta hem med hjälp av de vägar man brukar rida dem på.

Att hästen är ett vanedjur märks även då många hästar oftast blir otåliga om man väntar med att ta ut dem i hagen en dag eller om man är försenad med kvällsmaten. Hästen har dock inget begrepp om tid utan går på vana. Hästar kan till exempel lära sig att höra skillnad på ryttarens eller ägarens fotsteg och hur de låter när det är dags att fodra. Men hästar som har tillräckligt med bete i hagen, eller tillgång till hö i hagen är inte lika benägna att bry sig om ifall det är dags att komma in.  /Alba




Hästens sinnen del 5. Känseln

Ibland när man ser hästar slåss så både sparkar de och biter ganska hårt, vilket gör att man ibland tror att hästens känsel inte är så utvecklad som hos andra djur eller hos oss människor. Men faktum är att hästarna har en väldigt känslig hud och kan känna när små insekter eller flugor sätter sig på dem, redan innan de biter. Hästens hud har små, små muskler som den kan dra ihop, därför kan det rycka till i hästens hud ibland. Detta gör de bland annat för att jaga bort flugor. Vissa delar av hästen har även tunnare hud där de även är känsligare, bland annat i ansiktet, på benen och på magen. Manken är mycket känslig och det är oftast här som hästar kliar varandra och genom att klia eller gnugga manken kan man även lugna en stirrig häst. Det sägs att endorfiner frigörs i kroppen hos hästen om de klias på manken eller i mankammen.

Känselhåren runt hästens mule är väldigt viktiga känselorgan hos hästarna.

Hästar använder oftast munnen, manken och hovarna för att känna men de har även känselhår runt mulen och ögonen. En del väljer att klippa eller raka bort dessa, vilket är vanligt inom utställningsvärlden, men dessa känselhår fyller en viktig funktion för hästen och används ungefär som morrhåren på en katt. Hästar använder känselhåren för att känna sig fram. De talar om för hästen vad som finns nära ansiktet, eftersom hästarna inte kan se gräset de äter när de betar. Hästen kan även använda känselhåren i kombination med lukt och smak för att rensa ut sin mat, t ex om smuts eller främmande objekt hamnat i deras foder, eller för att ta ut det godaste först. Detta gör de då med överläppen som även den är mycket känslig, och används ungefär som en elefants snabel. Forskare tror även att tryck mot överläppen frigör endorfiner, precis som i manken, som lugnar hästen. Därför används ibland en brems (ett verktyg med ett snöre som snurras på hästens mule), när t ex hästen ska få tänderna raspade, då detta lugnar ner skärrade eller otåliga hästar.

Hästens känsel är det vi människor utnyttjar mest när vi rider. Bland annat utnyttjar vi känsel när vi använder våra hjälper som skänklarna eller när vi skiftar vår vikt och använder oss av vikthjälperna. Hästar kan även känna små, små kramningar på tyglarna av ryttarens händer. Då hästens mun är mycket känslig kan man även skada hästen genom att dra för hårt i tyglarna. Hästar som ibland utsätts för mycket kraftiga hjälper, t ex om de rids av obalanserade ryttare eller ryttare som har hårda skänklar och händer, kan ibland tappa känseln för just dessa hjälper. För att förfina hjälperna kan ryttarna ta hjälp av sporrar och spön för att förfina sina egna ben eller händer.

/Alba


Jättebråttom!

Jätte bråttom, men jag slänger iväg ett litet tips om ett jätte bra privatstall, Nynäs gård :) efrk.se <3


/Alba

Hästens sinnen del 4. Smaken

Smaksinnet är också mycket välutvecklat hos hästen och precis som hos människan hänger smaksinnet ihop med luktsinnet. Hästen kan känna fyra olika smaker, sött , salt, beskt och surt. Smaksinnet används även det till att sålla ut fodret. Hästar vägrar i regel att äta hö eller annat foder om detta är mögligt eller på annat sätt dåligt. Ibland kan man se fläckar av obetat och högt gräs i hästens hage och det betyder oftast att just det gräset inte smakar bra. Hästar föredrar oftast färskt gräs som är sötare och innehåller mer protein. Smaksinnet är så väl utvecklat att de kan känna skillnaden mellan vatten hemma i stallet och vatten på t ex en tävlingsplats.

Hästar är precis som många andra djur och människor oftast mer förtjusta i söta smaker som socker och söta äpplen. Bland annat gör man en del foder som betfor och melass av restprodukter från sockerbetor och kan användas om hästen inte vill äta ordentligt. Men hästar kan även få försmak för beska smaker och salt är livsnödvändigt för hästar som alltid ska ha tillgång till salt i boxen och hagen. Hästar kan ibland slicka på en människas händer för att komma åt saltet i huden. Men hästar undviker gärna sura smaker.


Nu börjar det bli kallt ..

.. vilket betyder påpälsning när man ska ut och rida i skogen. Jag brukar aldrig ha jacka när jag rider för det är så klumpigt och jag känner mig så orörlig när jag har det, därför har jag lager på lager med tröjor, det brukar bli een vanlig tröja och två stickade vid den här tiden på året. Eftersom luft isolerar blir det lika varmt som en jacka.
//Sofi

Fodret Del 7 - 10 frågor om foder

Är ensilage ett bra grovfoder?
Det är ett bra foder, men det kräver försiktighet hos den som fodrar. En bal som öppnats håller till exempel bara några dygn.

Min häst är lös i magen, kan det hänga ihop med utfodringen?
Lös mage kan bero på flera olika saker, men utfodringen är en av de vanligaste orsakerna. Börja med att ge hästen mer grovfoder och kolla även upp vattnets kvalitet.

Min häst är för smal. Hur ska jag fodra?
En tunn häst bör i första hand få mer grovfoder. Det finns dessutom en del saker du bör kontrollera: Är hästen avmaskad? Hur är det med tänderna? Håller vattnet en bra kvalitet?

Behöver hästen extra foder när den går på bete?
Ett bra bete och friskt vatten räcker ofta långt, men det gäller att hålla ett öga på hästens hull. Mot slutet av sommaren kan man behöva stödfodra. Tillskott i form av salt och mineraler gör hästen gott.

Vad ska jag tänka på när jag byter foder?
Det tar tid att vänja hästen vid ett nytt foder. Låt gärna övergången ta tio dagar eller mer, ge mindre och mindre av det gamla fodermedlet och mer och mer av det nya.

Min connemaraponny väger ca 450 kg. Hur mycket hö behöver den äta varje dag?
Minst 6-7 kg.

Jag funderar på att byta från hö till ensilage, vad ska jag tänka på?
Ett fuktigt konserverat foder som ensilage eller hösilage innehåller mer vatten än hö. Därför behöver hästen äta fler kilon av ensilage än av hö för att få i sig lika mycket näring.

Hur många gånger per dag bör jag fodra?
Hästar i full frihet äter mest hela tiden. En häst vill med andra ord äta ofta. 3-4 gånger per dag brukar passa de flesta hästar som står på stall.

Vad är viktigt att tänka på när jag gör en foderstat?
Grovfodret är alltid grunden i foderstaten. Hur mycket kraftfoder hästen sedan behöver äta beror helt och hållet på grovfodrets kvalitet, hästens storlek och typ och hur mycket den tränar.

Vad tycker hästen smakar bäst?
Friskt, grönt gräs är mums för hästar, däremot väljer de gärna bort vissa örter. Allt som är grönt är med andra ord inte gott. Se efter vad som växer i din hästs hage.
Källa: "Kokbok för hästkraffter" - Krafft

Hästens sinnen del 3. Lukten

Lukt

Hästens luktsinne är även det mer utvecklat än hos människan och används både för att känna vittring av fara och för att ta reda på information. Att vädra i luften ger hästar ungefär samma information som vi får genom att titta eller lyssna på något. Hästarna använder även luktsinnet för att upptäcka om deras mat är bra eller dålig. Hästar äter till exempel i regel inte giftiga växter eller möglig mat. Dock kan en del giftiga växter ha en kemisk uppbyggnad som gör att de verkar oemotståndliga hos hästar.

Luktsinnet är det sinne som hästen har mest användning av som flyktdjur då de kan känna doften av vilda djur eller fara långt innan de ser dem. Därför blir en del hästar även extra flyktbenägna eller nervösa när det blåser eftersom de då inte kan känna vittring på samma sätt.

Hästar luktar alltid på varandra när de träffas för första gången, likadant om de träffar en ny människa eller ett annat djur som inte utgör någon fara för hästen. Genom att lukta på varandra får de information om den andra hästens status, personlighet och även humör. En häst som skiljts från sin flock kan även spåra dessa genom att känna deras lukt i gräset eller genom spillning. Hästarnas sinne är så väl utvecklat att de kan avgöra vilken häst som har lagt vilken hög med spillning.

Hästar kan även förbättra luktsinnet ytterligare genom att sträcka överläppen uppåt och utåt, så kallat flema. Detta gör de bland annat för att förstärka doftintrycket om de känner en doft som de aldrig känt förut eller om något luktar väldigt intressant.


Återigen provridning ..

Idag har jag varit iväg och provridit en ponny jag inte minns namnet på, det var något på Z minns jag! Jag minns inte särskilt mycket faktiskt xD Men hon är iallafall skimmel och jättegullig, men det var lite att lirka med om man säger så. Först skrittade vi ut en sväng, sedan fick jag rida i paddocken och sedan red ägaren. Hästen var ganska svår att hitta knapparna på, men det gick bättre mot slutet. Fokuserade på böjning för att få henne ordentligt lösgjord men det är svårt när tiden inte riktigt räcker till.
Jag gillade dock inte att hon tryckte sig mot utgången hela tiden, men jag gissar på att när man känner sig helt okej med hästen kan man ju säga till mer och få lite pli på henne. Bra jag är på att formulera mig .. Ni fattar nog! Men stället var iallafall jättemysigt (hästen med!). En sak som var lite komiskt var att jag red förbi stallet typ varje dag i somras när jag hade Rei, det är jättenära där!
//Sofi

Dressyrträning!

Igår blev det att "traggla dressyr" på Naomi. Det går bara bättre och bättre för varje gång jag rider henne! Jag minns första gången jag red henne, då tog det 2-3 varv att få stopp på henne i galoppen och nu tar det bara någon sekund. Förr var hon sistahandsvalet om vi fick chansen att välja häst men nu känns det bara så underbart, yay!

För övrigt var det ett väldigt lugnt pass. Eftersom vi ska ta märken under hösten övade vi i princip bara på att göra ordentliga 20metersvolter (drygt!). Naomi böjde inte riktigt igenom hela kroppen och då särskilt i högervarvet, nackdel för mig eftersom jag är svagare i högersidan :c för övrigt gick hon i en trevlig form nästan hela passet och hennes trav var gudomlig att sitta i.
//Sofi

Fotoredigering

Om ni inte har photoshop, eller liknande så vill jag tipsa om en enkel och bra hemsida där man kan redigera sin bilder. Picnik.com :)

Picjoke.net är ännu enklare, där kan man typ scrappa lite ^^ Kan visa ett exempel :)

Nelly
Ett exempel till picjoke.net


/Alba

Second Saddle - Toppen!

Ett mål med min Göteborgsresa i helgen var att kolla en hästaffär vid namn Second Saddle, och jag är mer än nöjd! Supertrevlig personal och helt acceptabla priser, det blir definitivt dit jag åker när jag ska köpa nya ridstövlar till hösten! Jag gillar även konceptet med mycket begegnat, det var heller inte begagnade saker i dåligt skick utan det var finfint, tummen upp!
Eftersom min dator krånglar får ni nöja er med en liten bild på entrén
//Sofi
Ps. Teknologgatan 2 ligger den på!

Hästens sinnen del 2 - Hörseln

Hörsel 
Genom att röra på öronen kan hästarna filtrera varifrån ljud kommer och höra dem bättre

Hästens hörsel är betydligt bättre än människans och även om hästen inte förstår ord för ord, så är hästarna väldigt känsliga för tonfall och röstlägen och kan därför uppfatta om människan är arg, ledsen eller glad, likaså om hästen får beröm eller inte. Dock kan hästen, ungefär som hundar lära sig skillnaden mellan olika kommandon som ja, nej, halt, eller till och med vilken gångart man vill att de ska gå i. Hästarna hör även saker på väldigt långt håll och hinner oftast reagera väldigt snabbt på dessa.

Hästar har även ett större omfång av ljud och kan utskilja riktigt höga eller låga toner som vi människor inte hör. Människan hör ljud med en frekvens på högst 20 000 svängningar per sekund medan hästarna kan höra upp till 25 000. Hästarna kan även lokalisera ljuden bättre och höra varifrån de kommer. Bland annat har hästarna till hjälp att de kan vrida sina öron åt det håll ljudet kommer ifrån för att på så sätt fånga upp ljudet bättre. Öronen styrs av sexton muskler och kan vridas 180 grader. Därför har hästen ett uppfång på 260 grader runt kroppen. Hästen kan även stänga ute ljud genom att lägga öronen platt bakåt mot nacken. Precis som hos människan och många andra djur så avtar hörseln något när de blir äldre.

/Alba


Hästens sinnen, del 1, synen

Hästen är det landlevande däggdjur som har störst ögon i jämförelse med kroppen. Ögonen är även uppbyggda med en näthinna som är placerad snett i förhållande till linsen. Detta på grund av att hästens ögon sitter på vardera sida om pannan och detta är nödvändigt för att hästen ska kunna se och fokusera på olika sträckor. Ögonens placering gör även att synfältet sträcker nästan helt runt omkring hästens kropp men även att hästen inte ser samma saker med båda ögonen. De två olika bilderna sammanfogas i hästens hjärna, men avgränsas i mitten av ett litet fält, hästens blinda punkt. För att verkligen se detaljer så förstoras bilden i hästens hjärna med över 50 % och hästar är även väldigt känsliga för rörelser och upptäcker dessa väldigt snabbt, även detta ett arv från tiden som vildhäst. Det kan förklara varför en del hästar lätt kan bli rädda för plötsliga rörelser eller objekt som flyttas av vinden.

Hästar kan fokusera på längre avstånd genom att höja huvudet

Synfältet sträcker sig i halvcirklar på vardera sida om hästens kropp. Hästen har dock inget synfält precis rakt bakåt över ryggen och synfältet rakt fram är något begränsat, även om de kan se och även bedöma avstånd om de tittar rakt framåt med båda ögonen. För att kunna se rakt bakåt måste hästen vrida något på huvudet. Hästen fokuserar för att se klart genom att lyfta eller sänka huvudet. Med sänkt huvud ser hästen saker på nära håll tydligare medan de lyfter huvudet för att se saker på långt håll. Detta är bland annat viktigt att tänka på när hästen ska hoppa. Får den inte titta upp och se hindret så kommer den inte hinna se det tidigt nog för att klara hindret. Hästen kan dock inte se ett hinder under sig precis när den hoppar över det, inte heller kan den se gräset den äter om den har sänkt huvudet för att beta. När hästen betar kan den dock se rakt framåt, åt sidorna och bakåt mellan bakbenen. Synfältet är väl utvecklat från den tiden då hästen levde vilt och var tvungen att hålla utkik efter rovdjur. Det är även bevisat att tama hästar har lättare att se på nära håll, men svårare att se på långt håll, medan en vildhäst ser bra på långt håll och sämre på nära håll. Genom att se nästan 360 grader runt sig så kan hästen alltid upptäcka en fiende tidigt. Ädlare hästraser som t ex det arabiska fullblodet har plattare panna som gör att de har lättare att se framåt. Står man dock mitt framför hästen ser den oftast en bara som en grumlig skugga och därför är det bättre att stå lite vid sidan av.

Färg, ljus och djupseende

Äpplena i översta raden visar hur människor skulle se ett rött respektive grönt äpple medan de nedre visar hur en häst skulle se samma äpplen

Hästens förmåga att se färger är ganska omdiskuterad och inte helt utforskad, men många forskare är överens om att hästar, och även andra djur, snarare ser skillnaderna i nyanserna istället för rena färger. Man tror att hästen har en förmåga att kunna skilja på två eller tre nivåer av ljus. Studier har visat att hästarna kan skilja rött och blått från grått, men dock inte grönt från grått eller vitt. Troligtvis ser de grönt, gult, blått och rött som samma färg, då troligtvis en gröngul ton. En del hästar kan även ha problem med vita färger, t ex om en vit plastpåse ligger på marken, då vitt avgränsar sig väldigt tydligt mot bakgrunden. Detta kan dock även vara till fördel om man använder vita staket. Det är väldigt vanligt att hinder är målade vita med avgränsande färger och de ses då tydligt av hästen. Man ska undvika att ha hinder som är i ungefär samma ton som underlaget då hästen inte kommer att se detta. Undersökningar har även visat att en häst har lättare för att se ett hinder som är målat i två eller tre kontrasterande färger, än ett hinder som enbart är målat i en färg.

Hästens ögon behöver även längre tid på sig att ställa om sig från ljus till mörker, oftast så lång tid som en timme. Därför kan även många hästar reagera negativt om de ska in i ett mörkt stall, eller lastas i en transport. Men när hästens ögon har anpassat sig ser de i regel bättre än människan i mörker.

Hästar har inte heller något djupseende, så hål, gropar och diken är oftast bara svarta fält i hästens ögon. En mörk transport eller ett dike kan därför även verka bottenlös och skrämmande för en häst. Men djup, avstånd och sådana saker som storlek och form är något som går att träna hästen till att se, även om detta kan ta flera år. En hopphäst som ofta måste bedöma storlek, form och avstånd på en hoppbana och hinder har därför lättare för att utveckla dessa sätt att se.


/Alba


Idétorka

Fullständig idétorka om vad jag ska skriva om, tyvärr... Men jag vill ändå skriva ett inlägg, så ni vet att jag inte har slutat :)

Har glömt att srkiva under på typ alla inlägg jag gjort...

/ Alba

Fodret Del 6 - Godis!

Morötter i all ära. Men här är receptet som ger dig chansen att briljera med egentillverkat hästgodis.
Det här behöver du: 1/2 kg havregryn, 1/2 kg rågmjöl eller annat grovt mjöl, 1/2 kg melass (har du inte melass, fungerar även sirap)
Så här gör du: Rör ner ingredienserna i en stor bunke. Knåda ihop allt till en klibbig deg. Forma godisbitarna, rulla som centimererstora kulor. Lägg bakplåtspapper på en plåt, sätt på ugnen på 180 grader. Lägg godisbitarna på plåten och grädda ca 10-15 minuter. Färdigt när de fått lite färg och går att bryta sönder.
Källa: "Kokbok för hästkraffter" - Krafft

Ps. Blir lite seg uppdatering från mig över helgen då jag ska åka till Göteborg och hälsa på min syster.

//Sofi

Flykt och Flock

Hästen är ett flyktdjur, vilket innebär att den har en medfödd instinkt att fly från faror. Hästens sinnen är också väl utvecklade just för att den ska kunna upptäcka farorna i tid.

En främmande lukt, rörelse eller ljud kan betyda fara och därför är hästen hela tiden på sin vakt redo att fly. Hästens främsta försvar är flykten, därför föds fölen med mycket långa ben. Det gör dem snabba och redan några timmar efter födseln kan fölet följa sin flock på flykt.

Flock
I vilt tillstånd lever hästar i små flockar där det finns ett ledarsto, en hingst och ytterligare ett antal ston. En häst utan sin flock överlever inte. Det är flocken som skyddar och varnar för faror. Även våra tama ridhästar kan därför känna sig vilsna när de är ensamma.

Hästar i flock har alltid uppsikt över sin omgivning. Var lurar farorna som flocken måste undvika? När hästen betar är huvudet närmast marken och då har den inte full uppsikt över sin omgivning. Därför har flocken en vaktpost. Det finns alltid någon som vaktar sina övriga flockmedlemmar mot faror. Detta är en medfödd instinkt som även finns hos dagens hästar. Du kan se det med egna ögon nästa gång du kommer till en sommarhage. Det är alltid någon häst som håller vakt medan de övriga hästarna betar, rullar sig eller ligger i gräset och vilar. När hästar vilar gör de det stående, liggande på bröstet eller på sidan. Föl ligger gärna utsträckta på sidan.

I flocken finns en alltid en bestämd rangordning mellan hästarna. Det märks tydligt på sommaren när många hästar går på bete tillsammans. Den som står högst i rang dricker vatten först. Den som är låg i rang får vänta på sin tur. Rangordningen skapar en nödvändig trygghet. Hästen är av naturen en kringströvande gräsätare. Vilda hästar tillbringar den största delen av dygnet med att beta. Hästar kan beta mellan 14-16 timmar av dygnet. Mellan sina betesperioder vilar hästarna. Flocken dricker vatten 1-2 gånger per dygn och den kan vandra upp till 15 km för att komma till vatten.


Fodret Del 5 - Vatten

En häst dricker massor av vatten, 5-10% av sin vikt. En häst som väger 600 kg kan alltså dricka 60 liter, ännu mer om det är jättevarmt eller om den är digivande. Fri tillgång till rent vatten, även i hagen, är en förutsättning för att din häst ska må bra.
Hästar tycker om att dricka mycket vatten på kort tid. Det är ett arv från när de var vilda och drack vid vattenhål där rovdjur ofta låg på pass. Nya undersökningar visar att hästar dricker mycket mer vatten om de får dricka ur hink istället för ur vattenkopp. Dricker hästen för lite så presterar den sämre och kan bli sjuk.

Hästar som svettas mycket vid träning eller tävling kan förlora massor av vatten på en dag. Upp till 60 liter om hästen är en tungviktare på omkring 600 kg.
Kom ihåg att hästar ställer lika höga krav på vattnets kvalitet som vi människor. Vill du veta hur ditt stallvatten mår? Ta ett vattenprov och lämna in på analys så får du svar.
Hästar behöver fri tillgång till salt men behovet växlar bland annat beroende på hur mycket hästen svettas. En saltsten i boxen eller hagen vill den ha. Förutsatt att hästen har fri tillgång till vatten behöver du aldrig vara orolig för att ge den för mycket salt.

TEST
6-8 liter per minut bör hästen kunna dricka ur sin vattenkopp. Om du är osäker på vattenkopparna i ditt stall, gör ett enkelt test: Fyll vattenkoppen med vatten, ställ en hink under och håll ner flödesplattan under en minut. Hur många liter rann ner i hinken? För lite? Fixa vattenkoppen, eller häng in en extra hink med vatten.
Källa: "Kokbok för hästkraffter" - Krafft

Haha

Annorlunda löshoppningBara ÄLSKAR den här bilden... c:

Inte direkt ett tips, men ändå, älskar den :3

Hittade den på google, den är ifrån Astridstraning.blogg.se :)  


Om provridningen!

Jag var som sagt iväg och provred en häst igår, och jag tänkte berätta lite om hur det var nu.
Hästen heter iallafall Brandon och är 21 (!) år, han betedde sig dock inte som jag förväntade mig utan han var väldigt pigg och härlig. Ägaren lånade en annans häst och vi red ca. en timme ute i skogen. Det var faktiskt riktigt mysigt, men eftersom jag inte hittat rätta knapparna var allt lite stelt och konstigt men det är det alltid första gången. Han hade iallafall ett väldigt härligt steg och schvung i traven, dock var galoppen väldigt stor men samtidigt stötig. Det berodde förmodligen på att han blev så tittig då, jag vågar ju inte säga till en helt ny häst på skarpen heller.
Ett stort plus för bra ridvägar runt stallet måste jag säga, det verkade verkligen finnas mycket att välja mellan! Jag ska dit igen och rida nästa vecka, sen får jag se om jag provar att rida ut själv på honom eller om jag provar någon annan.
Borde även fixat en bild men kameran är kaputt så jag hoppas ni överlever!
//Sofi

Hästens hovar + skoning

Alla hästar oavsett användnings område behöver regelbunden tillsyn av sina hovar av en hovslagare,  en utbildad legitimerad sådan.

Det är mycket viktigt med  riktigt utförd verkning av hästens hovar då det inte är mer än  några  kvadratcentimeter som bär upp hela hästens tyngd. 

I vissa situationer som i galopp och hoppning sätts bara en hov ned i marken först och får därmed ta emot cirka ett halvt ton häst på denna lilla yta. Bristfällig hovvård kan ge hästen skador för livet. Eftersatt hovvård räknas dessutom som djurplågeri enligt djurskyddslagen! 


Hovarnas tillväxt och slitage är anpassade till varandra för hästen tillvaro som gräsätande flockdjur i frihet. 
Men
eftersom människan i dagens läge använder hästen på ett helt annat vis än vad gamla tiders vildhästar gjorde,  är man
i många fall tvungen att använda någon form av beslag för att skydda hovarna på hästen. 

För dagens avelsdjur och unghästar har denna balansen under tidens gång medfört att dessa djur rör sig mindre än vad naturen förutspått och de gamla vildhästarn gjorde. Deras horntillväxt blir således större än slitaget och måste då verkas av den anledningen.

Genom att skaffa sig goda kunskaper om förebyggande hovvård kan de vanligaste problemen undvikas. 
En riktigt utbildad hovslagare och ett bra samarbete mellan denne och veterinären ger de bästa förutsättningarna för att hovvården skall bli så bra som möjligt. Man ska absolut inte ge sig på att verka eller försöka sko sin häst själv. Risken för skador är mkt hög om man inte vet hur man exakt gör. Vinklar kan bli fel, och följden blir belastningsskador på hästen. 

Visst kan många hästar gå utan skor, detta beror helt på hur du använder din häst!!! vilket underlag du rider på!!! vilket typ av hovar din häst har. Har hästen bra och fina hovar utan sprickor etc kan den i vissa falla klara sig utan skor, som avelsdjur o unghästar, ofta shettisar tex. 

Verkning
Hovarna skall verkas med fyra till sex veckors mellanrum för att hovmekanismen skall fungera på ett korrekt sätt.  Det finns de som har längre verkningsperioder, upp till åtta veckor, men detta är inte bra på sikt. Tillväxten på hoven kan variera och vara mindre under vinterhalvåret exemplevis. 

Orsaken till att man måste verka hovarna på en skodd häst så pass ofta är inte för att skorna är slitna, för de kan ju i regel användas flera gånger, utan för att hoven växer.

Hoven är ju hård utanpå men mjukare inuti. I hoven finns det flera små ben vilka alla har senor, ligament och blodförsörjning. Runt dessa sitter den känsliga hovläderhuden. När hoven sätts ned i marken tas stöten och vikten upp av strålen och den elastiska putan. Strålen och den elastiska putan pressas i genomtrampet mellan marken och den djupa böjsenan då kronbenet sänks. Elastiska putan pressas då ut åt sidorna, strålen plattas ut och genom press från hörnstöden vidgas hovens bakre delar då hovbrosk och traktväggar pressas utåt. Detta är en del i stötdämningsmekanismen vilken sörjer för hovens näringstillförsel. 

Detta kan man se på en avtagen hästsko på hovsidan. Där kan man se en klar förslitning i metallen i trakterna. Att trakthornet kan slita ned stål på det viset visar slitaget på själva hovhornet. Hovens bakre del slits på detta sätt så kraftigt att hovvinkeln under skoperioden hela tiden förändras till en bakåtbruten tåaxel. 

Väntar man för länge mellan skoningarna ökar risken för hältor och inflammationer.Det får aldrig gå så långt att hoven växer över skon. Om skon ligger innanför hovens yttre kant bakåt eller åt sidorna är det hög tid att sko om hästen!

Om du väntar så länge med att verka hästen så att hoven växer utanför skon hämmas stötdämpnings- och hovmekanismen. Följden av detta kan även bli att trakterna spricker då de inte får något stöd när de pressas utåt och för att de är låsta ifrån att fjädra inåt av det övervuxna hornet. 

Vid sådana här skador blir hov- och stötdämpningsmekinsmen nedsatt ända fram tills att hornet vuxit ned och blivit bortverkat, vilket tar flera månader. Om man räknar på detta rent ekonomiskt samt de minskade träningsmöjligheterna överstiger detta klart priset för att låta verka hovarna i tid.

Det är också så att desto längre period man har mellan skoningarna, desto vidare måste hovslagaren sko. Detta innebär att hovslagaren måste lägga skon längre utanför hoven åt sidorna och bakåt för att hoven skall få stöd underifrån under hela skoperioden. Att sko på detta viset ökar också risken för att hästen skall trampa av sig skorna.

Verkningen i sig går till så att hovslagaren tar bort överflödigt horn och verkar hoven för att rätta till felaktiga benställningar. Med hovkniven känner hovslagaren sig för i tådelen hur mycket som kan tas. Man skall gå så pass långt in i hornet att man ser ett klart samband mellan vägg och sula. Efter detta börjar själva verkningen. 

Bärranden verkas med hjälp av hovklingan och klubban tills det att man uppnått ett gott samband mellan vägghorn och sulhorn, så gott det går. MAN SKA INTE UTFÖRA DETTA SJÄLV!!

Som regel skall tåväggen vara dubbelt så hög som traktväggen. Hovslagaren börjar i trakten och verkar runt hoven till den andra trakten så att tåväggen blit dubbelt så lång. Som regel skall också tåvinkeln verkas så att den blir 40-45 grader på fram och 50-55 grader på bak. 

Tåaxeln måste alltid vara rak och hoven skall vara lika hög på båda sidorna. Vid felaktiga hovformer kan dessa normer inte alltid uppfyllas, utan detta måste rättas till under flera verkningar under en längre tid. 

Sulan skall helst inte verkas alls. Endast så mycket sulhorn avverkas så att bärranden blir plan. Eventuellt söndersmulat och mört sulhorn skall vara så tjock som möjligt för att utgöra ett tillfredsställande understöd. Hörnstöden skall bevaras i största möjliga mån då de hjälper till att bära upp tyngden. Strålen skall verkas ren så att söndertrasade partier avlägsnas. Strålen skall alltid vara så bred och kraftig som möjligt. Den får inte verkas så att det bara blir vassa kanter kvar. Strålfårorna kan verkas till en fräsch yta, men aldrig på djupet. Horn på stråle och i strålfåror som angripits av strålröta skall alltid skäras bort.

Efter verkning med hovklingan och klubban raspas hoven jämn så att bärranden blir helt plan. Tåväggen putsas till med raspen för att skons tåkappor skall sitta bättre. När man verkar hästar som inte skall skos avlägsnar man inte lika mycket av bärranden utan rundar mest till den med raspen ordentligt runt om.

MAN SKA INTE UTFÖRA DETTA SJÄLV!!


Skoning
Har man en häst med bra hovar som kan klara sig utan skor är det en fördela och mkt bra, att lägga på skor är att ingripa i hovens normala funktion och man skall inte sko hästar om det inte finns särskild orsak därför.

Som tidigare nämnts fungerar elastiska putan som en sug och tryckpump när hoven sätts ned och lyfts från marken. När skor sätts på påverkas alltid denna naturliga process. De tillfällen som hästar kan behöva skor är när den nöter på hovarna så pass mycket att den behöver skor som nötningsskydd, för att balansera upp felaktiga benställningar, vid balansering på travhästar samt på hopphästar som på grund av halkrisken måste ha broddar. 

Precis som vid verkning skall skoningen ALLTID utföras av en utbildad hovslagare.
Fel utförd skoning kan ge skador för livet eller skador som till och med kan leda till att hästen måste slaktas.

Skorna skall alltid tillpassas efter hoven innan de läggs på. Helst skall de varmriktas då man inte får riktigt lika bra resultat vid kallriktning. Här i Sverige är det en vedertagen metod att kallsko hästar, medans i andra framstående hästländer som England, Franskrike, Schweitz, Tyskland och Holland anses detta som fusk eller slarvjobb. Oavsett om man tillämpar kall- eller varmskoning skall alltid skon tillpassas efter hoven och aldrig tvärt om!


Hästskor

Storleken på skon mäts från trakt till trakt runt ytterkanten på skon. Skons bredd är densamma som skoarmens bredd. 
Det finns en uppsjö av olika hästskor. Generellt sett skall skon vara bred för att bärytan skall vara så stor som möjligt och relativt tunn för att inte störa hovmekanismen för mycket. Skotyperna varierar främst i tjocklek (om 6, 8, 10 eller 12 mm), i bredd, fals eller inte fals, samt sömhålens placering. Rådgör med din hovslagare om vilka skor som är lämpligast för din häst.



Inför hovslagarbesöket
När hovslagaren skall komma och sko din häst åligger det dig som hästägare att vidta vissa förberedelser. Hästen ska vara intagen från hagen och ren om benen. Det är inte hovslagarens jobb hämta hästar i hagen och borst rent!!! Det är ditt ansvar!

Hästens skall stå på sin plats i stallet med rengjorda fötter. Hovarna ska helst vara torra innan verkning. Är hovarna fuktiga kan hovslagren lätt slinta med verktygen och skada sig själv eller kanske hästen. Är du själv inte där när hovslagaren kommer så sätt gärna på hästen grimman innan.

Hovslagarens arbetsplats måste vara en bra plats att hålla till på. Golvet måste vara plant för att hovslagaren också skall kunna verka plant och jämnt. Golvet skall sopas innan så att hovslagaren slipper stå och göra det, för det har han/hon inte betalt för.

Belysningen är viktig för att hovslagaren ska kunna se och göra ett bra jobb. 

Fölets hovvård


Fölet skall vänja sig vid att lyfta sina fötter och få dem urkratsade redan några dagar efter födseln. Detta måste ske med största tålamod och mjukhet. Fölet får absolut inte förknippa hovvården med något obehag för då kan det bli mycket svårhanterat i framtiden. 

Vänj fölet succesivt med att hålla upp hoven längre och längre stunder i taget så att den inte bara vänjer sig vid att lyfta upp foten lydigt, men inte hålla kvar den. VIKTIG ...lyft INTE för högt... vilket oftast är det vanligaste felet att hästen tycker det är obehagligt.

Första hovslagarbesöket bör ske vid 3-4 veckors ålder. Hovvården av föl är otroligt viktigt. Om dess benställning inte är helt korrekt kan hovslagaren ofta rätta till detta om detta görs i tid. Fölets benställning går nämligen bara att påverka genom verkning fram till cirka 6 månaders ålder.

Spara på skorna!!!
Måla något trevligt på skon och häng upp. Hästsko betyder tur! "hålet" ska hänga uppåt. Annars rinner turen ut...


Källa: Horseway.se

/Alba


Förlåtförlåtförlåt!

Jag har inte hunnit blogga så mycket mer än "foderföljetongen" på senaste tiden på grund av ganska privata saker. Hoppas ni har överseende med det och att ni inte hatar mig :< Veckan som kommer nu tar jag nya tag! Imorgon blir det till exempel ett inlägg om hur provridningen gick idag, exited?

//Sofi

Tips om ridläger

Tänkte tipsa om världens bästa ridläger. Nämligen... *trumvirlvel* Karlshem :D Har verkligen allt!
Karlshem.se
Hyraponny.se
Kidzofkarlshem.blogg.se

Bäst i test i ridläger topplistan hos mig <3

Tävling

Många tycker att det känns trist om t.ex. man börjar med en clear round. ''Det är ju inte en riktigt tävling'', men det är en jättebra början. Man kanske kan börja med en liten klubbtävling, och kanske inte så högt. Även om man hoppat typ 90 cm, så kan man ju börja med 60 cm. Det är ju alltid lite annorlunda, tävling och träning alltså.
Samma sak med dressyr. Om du är så duktig att du kan träna och kanske tävla LB:3, så kan man ändå börja med en LC:1, det är annorlunda.
På träning är hästen lugnare, och du kanske inte lika nervös o.sv. På tävling är det hlet annorlunda.


/Alba

Fodret Del 4 - Kraftfoder

Kraftfodret är egentligen en onaturlig del i hästens meny eftersom hästar i full frihet klarar sig utmärkt på gräs. Även moderna ridhästar bör få sin mesta näring och energi genom grovfodret. Kraftfodret ger extra näring i koncentrerad form för att hästen ska klara jobbet som sporthäst, och är extra viktigt för hästar som tävlar, växer, ska föla eller redan har ett föl vid sin sida.

Havre är ett bra hästfoder som innehåller mycket protein och är rikt på fett och fibrer. Många hästar blir pigga av havre. Serveras hel eller krossad.
Korn ger en annan typ av energi än havre vilket gör en del hästar lite lugnare och lite rundare.
Majs är ett mycket vanligt foder i hästkulturer på sydligare breddgrader. Proteinvärdet i majs är lågt. Majs är däremot energirikt, men samtidigt fattigt på fett och fibrer.
Betfor & melass är sockerfoder och något de flesta hästar gillar. Det är foder som oftast används för att ge ett energitillskott och som samtidigt innehåller nyttiga fibrer. Betfor måste alltid ligga i blöt minst ett par timmar innan det serveras. Torr betfor kan orsaka bland annat foderstrupsförstoppning.
(Bilden föreställer uppblött betfor)
Färdiga foderblandningar finns i många märken och varianter. Tanken är att de tillsammans med grovfodret ska täcka hästens hela näringsbehov. Om du väljer att fodra med färdigfoder är det viktigt att du väljer ett foder som passar just din häst.
Källa: "Kokbok för hästkraffter" - Krafft

RSS 2.0