Mer om sitsen

Hej!

Jag tänkte spåna vidare lite på det Sofi skrev häromdan om hur man kunde förbättra sitsen. Fast jag har några tips om vad man kan tänka på för att få en bra sits ;D

På ridningen idag hade vi dressyr och vi red utan stigbyglar och tränade på att sitta rakt ovanför hästen. Vi fick tipset att lyfta upp bröstkorgen så att man kände magmusklerna och titta upp med hakan (inte titta på hästen!), av vår ridlärare ^^ Tyckte själv att det var väldigt bra tips. En annan sak som min ridlärare anmärkte var att jag hade för raka armar, så det måste i alla fall jag tänka på - att böja armbågarna ;P Sen ska man självklart ha avslappnade ben och hålla upp tårna, luta sig lite bakåt och spänna magen :)

Tänk också på att sitta på sittbenen! ;D Det var mina tips idag ^^ Hoppas ni får mycket nytta av dom ;)

Kram Alice

Täckeshängare i taket!

Har man dåligt med plats är en jättebra idé att sätta upp en nedhissbar stege någonstans i stallet, gärna nära en vägg, som man kan hänga täcken på. Man sätter då fast ena änden av stegen med två gångjärn i taket och andra änden sätter man ett rep i. Nära väggen sätter man en bindring eller liknande i taket och en bindring eller krok att snöra fast repet i på väggen längre ner.

En väldigt krånglig förklaring men med lite tur förstår ni nog hur jag menar ;>

Material:


//Sofi

Haglunds!

Klickade runt efter lite webshopar och hittade Haglunds. De har riktigt fina saker, sakerna är bra sorterade och det är en bra variation på produkterna. Det finns heller inte "för mycket" saker. Priserna är inte heller särskilt farliga, och jag gillar den mysiga designen! Jag har inte beställt något än, men om jag gör det kör jag en uppföljning till detta inlägg!
Ett stort plus är att shopen är märkt med Trygg E-handel!

Betyg hittils: 3,5/5

Klicka på bilden för att komma till webshopen.

Investera i en bättre sits!

Läste om en "ridbåge" som ska hjälpa en att få en korrektare sits med en rakare rygg, stadiga och mjuka händer och med armbågar som kommer att ligga intill överkroppen, citerat från perfectsit.se.

Det här är något jag själv skulle vilja investera i och även berätta för ridskolan om det. Vissa i gruppen har haft en felaktig sits och fått rida med ett spö fastkilat bakom ryggen vilket är otroligt osmidigt, men det här låter ju riktigt smart!


Dressyrmupparna!

Jag vill verkligen tipsa om Linn och Ingrids blogg Dressyrmupparna lite snabbt. En väl genomtänkt blogg med mycket lärorika inlägg och många bilder!


dressyrmupparna.blogg.se

Kratsning och ryktning ;)

Satt och tittade i några hästböcker och hittade lite tips om hästen vägrar lyfta hovarna när det är dags för kratsning ^^

Tänk hur det är för hästen: den är ett flyktdjur och vill hela tiden vara beredd att fly. Därför vill den hela tiden ha hovarna i marken så att den kan fly ögonblickligen. För att endå få hästen att lite på att inget farligt kommer hända om den har ena hoven i handen på en människa en stund får man ha tålamod och vara väldigt lugn. Om hästen vill ta ner hoven ska du inte hålla kvar för att visa vem som bestämmer utan låt den sätta ner hove istället och börja om. Annars blir hästen ännu mer ovillig att få sina hovar kratsade.
Hästen får aldrig bli skrämd under dessa övningar men man ska ändå visa att man inte ger upp förän alla hovar är kratsade. :)

Och lite fakta om ryktning:

Rykten hjälper till att hålla hästen friskare  eftersom utsönringsprodukter avlägsnas samtidigt som blodcirkulationen stimuleras ^^

PS: Bara jag som tyckte förra inlägget var gryyymt lärorikt?? ;D

//Alice

Medryttartips!

Här kommer en himla massa tips för dig som funderar på att bli medryttare eller redan är det!

Att tänka på innan du skriver din annons (eller letar bland hästägares annonser)
¤ Tänk över vad du har för mål med din ridning och varför du vill bli medryttare. Är det för att tävla eller bara lunka i skogen?
¤ Hur mycket är du beredd att betala, eller kan du rent av betala? Diskutera gärna med dina föräldrar (om du är minderårig dvs.)
¤ Hur långt bort får hästen stå från dig?
¤ Vad vill du ha för häst? Någon speciell ras, temperament osv?
¤ Hur ofta kan du ta hand om hästen?

Annonsskrivning
Här gäller det att varken överdriva eller underskatta sig själv. Här är en annons jag skrivit:

"Jag är en lugn och ansvarsfull tjej på 16 år som söker en trevlig och ganska lugn häst att pyssla om och rida 1-2 gånger i veckan. Jag har ridit på ridskola i snart 8 år och har även gått på travskola. Förra sommaren hade jag sommarhäst så jag vet vilket ansvar det innebär att ta hand om en häst. Är ingen tävlingsryttare direkt men en klubbdressyr då och då är inte fel att delta i. Hoppning är inte min grej :> Bussförbindelse måste finnas då jag inte har tillgång till skjuts eller moppe. Kan heller inte betala mer än 300 i månaden då jag endast har studiebidraget att leva på. Hör av dig om du är intresserad/har frågor! Är lättast att nå på mejlen."

Saker du bör ha med är hur gammal du är, vilken typ av häst du söker, hur många dagar du kan ta, "kunskapsgrad" (gärna någon slags historik om vad du gjort) och gärna ett maxpris.

Det är bra att du berättar om du har problem med något eller om det är något särskilt du vill göra med hästen så det inte kommer som en chock för ägaren då du ska provrida.

Bra annonssidor
Blocket.se
Hastnet.se
Bukefalos.com
Horselink.se
Allaannonser.se

Bra frågor att ställa
Då man "fått napp" är det inte ofta man vet vad man ska fråga, så här får ni en bunt frågor att sålla mellan!

¤ Hur hög är hästen?
¤ Vilken ras?
¤ Hur gammal är den?
¤ Utbildninsnivå?
¤ Är det något särsikt man behöver tänka på när man rider den?
¤ Är det något särskilt man behöver tänka på när man hanterar den från marken?
¤ Hur beter den sig i boxen?
¤ Är den lätt att lasta?
¤ Kan man ta med den på träning om man vill?
¤ Får man tävla med den?
¤ Har den varit skadad eller sjuk? När, vart och är det något man bör tänka på när man rider och hanterar den i övrigt?

¤ Var ligger stallet?
¤ Bra bussförbindelser?
¤ Hur många har häst där?
¤ Finns upplyst paddock? Ridhus?
¤ Några mer medryttare?
¤ Varför söker ägaren medryttare?

PROVRIDNING!
Nu har den stora dagen äntligen kommit och du ska provrida hästen! Här är det egentligen bara känsla som styr, gör det som faller dig in och våga fråga ägaren om det är något du undrar!
Det är viktigt att du provar alla gångarter och alla tänkbara ridvägar, bara för att hästen funkar bra i traven behöver det inte betyda att den funkar felfritt i galoppen! Gör gärna många galoppfattningar och tempoväxlingar i alla gångarter. Har du planerat att hoppa hästen? Då kan det vara smart att ta ett språng med hästen!

Jag brukar göra så att jag låter ägaren göra iordning hästen första gången. Då får jag se hur hästen beter sig mot ägaren och om det är något som inte riktigt stämmer, ägaren får gärna rida några varv så jag ser att hästen över huvud taget är ridbar. Men jag plockar gärna av grejerna efteråt och pysslar med hästen!

Ps. Ha gärna med din tränare som kan ge dig tips och bedömma öm hästen egentligen är rätt för dig.

Efter provridningen
Om du inte är säker på om du vill rida hästen igen, be om betänketid. Vill du rida den igen kan ni bestämma en ny dag. Då kan du fråga om du får göra allt själv och få klart för dig vad du ska göra de dagar då du har hand om hästen.

Efter andra provridningen
Är du nöjd med hästen? Najs, då är det bara att göra upp om dagar och skriva kontrakt! Be gärna om en prövotid på en månad.



Är det något ni saknar i inlägget eller något som är galet är det bra om ni säger till :D
Lycka till!

Om hästen hoppar av för tidigt .

Såg att Alice hade skrivit ett inlägg om hoppning och jag tänkte spåna vidare lite på hoppningen ;>

Jag fick ett jättebra tips av min ridlärare då hästen jag red alltid hoppade av för tidigt: kolla upp i taket! Jag vet inte vad exakt det är som gör att det funkar, men det gjorde det!

Vart ett litet kort inlägg från mig iallafall, ha det nice!
//Sofi

Ps. Bara jag som helt random blev sjukt sugen på att åka till Sindarve i sommar? xD

Söta fjordningar



Den här bilden tog jag med min mobil på ett ridläger jag var på i juni 2008. Ridlägret var på gotland och gården hette Sindarve (tror jag ^^) 
Tycker själv att den är urgullig :D Vad tycker ni??

Balansproblem

Tjoo!

Brukar du som jag ofta ramla av när det är hoppning? Och bara tänkt att "jag har väl dålig balans..." Igår fick jag reda på vad mitt problem är :D

Tydligen har jag inte ner hälarna tillräckligt mycket för att få balans och blir på det sättet ostadig. Ingen har nånsin sagt det till mig tidigare så jag har liksom trott att jag haft ner hälarna bra och inte tänkt så mycket på det.

På ridningen igår hade jag hoppning och vi övade att svänga och räkna galoppsprång mellan hindren. Min häst var väldigt pigg och gillar att hoppa så han sprrang på väldigt snabbt mellan hindren xP Vi hoppade bana och en hinderföljd var med tre ganska höga hinder (vet inte riktigt hur höga men runt 1m) Min häst började skena efter den kombinationen :P Men jag fick stopp på honom ganska snabbt ^^ Faktiskt var det första gången på länge som jag inte ramlade av vid hoppningen :)

Så om du okcså brukar ramla av vid hoppningen kanske det är ditt problem också! :) Jag har både flygit in i väggen och ner mellan en massa hästben :P En gång landade jag precis vid hindret och slog i det ganska hårt och alla har väl nån gång smakat på underlaget dom har i ridbanan eller tappat andan? xP Men alla gånger har det gått bra så jag har aldrig riktigt varit rädd ^^

Ner med hälarna gott folk! xD


//Alice <3

Hästen biter när jag ska spänna sadelgjorden?

Vi har nog alla varit med om en häst som tycker det är obehagligt då man spänner sadelgjorden innan uppsittning, och det är inte sällan man får sig ett tjuvnyp.

En sak man då kan göra är att ta tag i högertygeln och "ta med sig" den till sadelgjordsspännet. Hästen kommer då ha huvudet ställt åt höger och kan inte bita dig!


En sak att tänka på då man gör detta är att inte ta med för mycket av tygeln, då kommer hästen att börja gå runt.


Observera att det här inte är en lösning på problemet utan ett sätt att förebygga konsekvenserna. För att lösa problemet bör du först kontrollera om hästen har ont någonstans.


//Sofi

Om Alice

Eftersom Sofi redan berättat lite om sig själv tänkte jag också göra det ^^

Jag heter då Alice och är född 1993. Jag bor i Stockholm och pluggar Natur/Musik (alltså ett helt vanligt naturvetanskapligt programm + att jag valt musik för "egna valet" eller vad det nu heter xP). Jag är verkligen en naturvetenskaplig människa och i alla såna ämnen går det väldigt bra för mig, utom i Kemi B xD

Jag älskar djur och musik och har en katt och en kanin ^^ På fritiden spelar jag piano, rider och är med kompisar eller sitter framför datorn :P Jag har ridit i snart 8 år på en ridskola som ligger ganska långt från mitt hem, så hinner bara vara där när jag har lektion vilket tyvärr bara är en gång i veckn :/ Men jag har varit på några ridläger på sommrarna och varit skötare ett tag för att kompensera ;D

I övrigt är jag en väldigt glad person, men kan vara ganska tyst ibland :P Jag gillar att fota ganska mycket så jag kanske lägger upp nån bild nån gång ;) Vi får se ^^ Kommer nog mest bli hästbilder i så fall.

Om ni undrar något är det så klart bara att mejl [email protected] mär mejlet "Alice" ^^

//Alice <3

Om Sofi

Jag tänkte berätta lite om mig själv!

Jag heter Sofi och är 16 år, född 1994. Jag bor i Karlstad hos min mamma och pluggar Samhällsprogrammet på Sundstagymnasiet. Har hittils fått MVG i alla kurser så man skulle kunna säga att jag är lite av en plugghäst :3
Har en pojkvän vid namn Pontus, han bor i Stockholm så vi umgås i princip bara på helgerna. Han har börjat bli lite smått intresserad av hästar så jag har lovat honom att jag ska lära honom rida så småningom!

Själv rider jag på ridskola sedan jag var 8 år. Började att rida på Karlstads Ridklubb men efter några år insåg jag att jag inte lärde mig något, så jag började på Färjestads travskola. Där gick jag tills 2008, tog även A-ponnylicens där. Har deltagit i Vi i Travskolan två gånger och vann 2008 i Åby, är enormt stolt över det xD Det mesta jag kan om hästar lärde jag mig där och jag är otroligt glad över att jag började där. Men efter ett tag tröttnade jag av anledningar jag inte tar upp på bloggen eftersom jag inte vill hänga ut folk ;> Så jag slutade.
Sedan dess rider jag lektion på Färjestads Ridklubb, tycker det har funkat jättebra men nu känner jag att jag vill ta steget längre. Jag har provridit två eventuella medryttarhästar än så länge, båda tackade jag nej till. Men nästa helg smäller det igen, då ska jag provrida en islandshäst!

I övrigt är jag rätt lugn och ordnad av mig, men kan få mina ryck då och då. Har också ett rätt extremt temperament med mycket humörsväningningar, men det märks bara i verkligheten ;>

Är det något ni undrar över är det bara att mejla [email protected] och märka det med "Sofi".

Ha en fortsatt trevlig dag!
//Sofi

Grunderna i designen klara!

Har fixat och donat med stilmall och kodmallar ett bra tag nu. Äntligen känns det som att bloggen ser helt okej ut, visst? Ska försöka fixa lite runda hörn och finare typsnitt överallt så småningom, men det lär inte bli idag iallafall, tar kvällen från bloggfixandet nu :>

//Sofi

Starten

Tjo alla glada besökare!
Detta är en nystartad blogg som kommer ta upp lite ridövningar, produkter och allmänna tips om ridning. Vi är två hästintresserade tjejer som gärna vill dela med oss av våra erfarenheter och hoppas att ni alla får nytta den här bloggen :)
Ni får gärna skicka in egna tips som vi kan publicera på bloggen till [email protected].

Så... det var lite info om hur bloggen kommer bli. Det är bara att fråga om ni inte fattar nåt ;D
Idag är alltså starten på bloggen och vi håller på med lite allt möjligt på en och samma gång xD Jag skriver ett nytt inlägg medan min kompis håller på att fixa designen ^^ Blir kul att se hur allt blir sen!
Sofi har haft blogg förut men inte jag så det här kommer både bli lärorikt och kul hoppas vi :]

Tja, har väl inte så mycket mer att skriva just nu... Men kom ihåg att skicka in era tips och önskningar nu! xD

Bye bye

//Alice


RSS 2.0