Förlåt!

Förlåt att jag inte bloggat så värst mycket, men jag har inte haft tid. :/

Ja, ja! Nu är det nya tag som gäller!
Såg läsarfrågan, och jag har faktsikt samma problem just nu, med en liten envis ponny...

Dock är det bättre nu, för det viktigaste med henne är att man tänker fram, fram, fram! Det kan låta lite konstigt, men det har hjälpt. Hon stegrar sig vid en speciell kurva, och då får man driva så att benen går av(inte bokstavligt xD). När vi red på en äng så föröskte hon stegra,stegra och stegra, och springa hemåt. Men så länge jag inte var rädd(och är man rädd, vilket är helt förståeligt i en sådan situtation, så får man inte visa sin rädsla), och bara drev, blev hon tvungen att galoppera på framåt. Så ja, ridturen blev lyckad. Till slut. Självklart ska man berömma hästen, när den väl går fram! :)


Mitt tips är alltså att rida framåt, och att få hästen att tänka på annat än att hitta på dumheter. Nya saker helatiden. Är hästen däremot rädd för något, och därför inte vill gå förbi det, får man ta det på ett annat sätt, men det ska vi inte gå in på nu x)

/Alba

Läsarfråga - vad gör man åt en häst som inte vill rida ut?

Hej, min häst vägrar gå framåt när vi ska rida ut, hon vänder om och springer tillbaka eller stegrar sig eller går rakt ut i skogen. Hur ska jag göra? Har försökt att vara bestämd och vända tillbaka henne och stanna osv men inget har funkat.


Jag hade precis samma problem förra året då jag hade sommarhäst och det viktiga i såna här situationer är att bryta hästens strategi och hinna före. Stanna och rygga ett par steg, ge henne sedan tyglarna så att det känns positivt att gå framåt. Om hon vill vända om, vänd innan henne, stanna och rygga några steg och gå sedan framåt. Går hon rakt ut i skogen ibland kan du styra ut innan han gör det, då blir det du som bestämmer och det blir en belöning att få komma ut på vägen igen. Gör man sakerna innan hästen gör det tar man bort dennes strategi, men det är superviktigt med tajmingen, man måste verkligen vara uppmärksam och hinna före.


//Sofi


Globen

I morgon ska jag till Globen Horse Show, och jag tycker alla som har möjlighet borde åka dit. Alltid lika roligt, och om inte annat kan man ju shoppa en massa :D

/Alba

Veckans fråga

Tänkte svara på den jag med ;)

Hur ser era stallrutiner ut?

Det är olika... På ridskolan så är det inte ens hälsften så mycket jobb som på Nynäs. Det är stor skillnad. Dock är jag ju mest på Nynäs, så jag tar det.
Jag tar en dag då jag har Ella som exempel.

Först kommer jag till stallet. Jag tar av Ella täcket(och om det behövs så tvättar vi det), och hänger upp det. Sedan leder jag henne till mockboxen, och där får hon stå medans jag mockar.
Sedan så fyller jag på halm i boxen, och tar Ella och ställer upp henne på uppställningsplatsen. Jag tar fram grejer, och gör i ordning henne. Sedan sadlar jag, sätter på benskydd, och tränsar. Sitter upp, rider. Sedan kommer jag tillbaka igen, tar av henne allt, borstar av skydden, och gör ren utrustningen. Borstar henne. Sedan gör jag iordning hennes mat, ger henne en liten morotsbit, släpper in henne i boxen, säger godnatt, och åker hem.

Står hon inte inne när jag kommer hämtar jag henne självklart i hagen innan jag gör allt de andra. Har hon jätteleriga hovar dushar jag av dem först också. :)

Ella :3 Ella :)

/Alba

Lördagens ridpass

Har helt glömt bort att uppdatera er om hur det gick i lördags (dagen efter panikturen)! Det gick faktiskt riktigt bra, jag red ut med Andi och i princip hela turen var Brandon lugn och balanserad. Vi skrittade och travade bara, blev en ganska lugn tur. Han var dock ganska spänd vid ett ställe och det var Madde (Andis häst) också där fast åt andra hållet så det måste varit något där. Vi red på en lång skogsstig med mycket rötter och sånt så han fick lyfta lite på fossingarna, det var väl koncentrationen som gjorde att han blev lugnare c:

//Sofi

Veckans fråga: Hur ser era stallrutiner ut?

Börjar med en ny grej här på bloggen som vi kommer att kalla veckans fråga. Vi ställer frågan, ni svarar och idag lyder frågan:

Hur ser era stallrutiner ut?

Eftersom jag skrev frågan tänkte jag även svara på den. Det är givetvis olika från dag till dag eftersom jag slutar olika tider i skolan och ibland är jag på ridskolan och ibland hos Brandon men i grunden ser det detsamma ut.

Jag börjar med att byta om, sedan hänger jag ut tränset och allt annat (träns, ridtäcke, borstar, skydd). Efter det går jag ut och hämtar Brandon. Det blir lite stressigt innan jag ska rida eftersom jag gärna vill hinna rida när det är ljust men efteråt borstar jag lite längre. När vi är påklädda och klara rider vi ut i runt en timme, sedan blir det långborst och ut i hagen igen. Jag plockar in alla saker igen och börjar mocka. När jag är klar med det gör jag eventuellt rent krubban och vattenkoppen om jag får tid och sedan fixar jag hö och kraft. Efter att jag bytt om sopar jag stallgången grundligt om jag får tid till det.

//Sofi

Mockningstips

Har man en häst som älskar att stöka runt i boxen blir det mycket lättare att mocka om man tar en skopa spån med grepen, kastar in det i väggen och fortsätter så tills det blir som en backe av spån. Sedan är det bara att fortsätta kasta upp spånet på väggen över backen och plocka upp bajsen som rullar ner.

Jag brukar alltid börja med att ta det "översta skiktet", sen när jag bara har kvar spånet som är lite halvpackat tar jag det försiktigare eftersom det är där nånstans kisset finns.
//Sofi

Hoppning

Hoppade min medryttarhäst Judith idag. När vi kom in i ridhuset, så upptäckte vi att bommarna var lindade med glitter, lite julkänsla. Dem vart jättefina, och hästarna brydde sig inte om det, så vi hade kvar det. Det fanns julklappar(självklart bara kartong och omslagspapper) som man kunde ställa under hindrerna, men det skippade vi. Lika bra det, tror jag.
Judith var JÄTTE seg i början, snubblade över bommarna, och ville inte alls. Sedan när jag väl fick fram henne, gick det åt andra hållet. Hon blev för pigg. Inte så värst bra, då hon är väldigt stark. Vi skulle hoppa en bana. Trav, snett igenom på ett kryss, vända snett igenom igen(fast åt andra hållet), och hoppa ett räcke med sockerbitar under. Travkrysset gick ganska bra, lite seg kändes hon allt, men ganska bra. På räcket blev det som om hon bjöd, stannade till alldeles före hindret, och sen tog ett skutt över. Dock gick det bra ändå. Dettta var ju självklart inte hela banan. Nästa hinder var på långsidan, ett räcke med glitter virat runt bommarna. Där gick det ganska bra, stark emot hindret, och stark efter. Hon drar liksom fram halsen, så man har ingen chans, nästan.
Jag blev tvungen att lägga en volt, eftersom nästa hinder kom så nära det förra, och jag inte riktigt fick kontroll i tid till det. Efter volten skulle man styra på en oxer, och sedan rulla på till ett räcke. Oxern hade grönvita bommar, och var lindad med tjocka glitter remsor i lila och grönt. Jätte fint. Oxer är inte min favorit direkt. xD Det gick bra i allafall, särskilt på oxern, lite stark emot räcket. Räcket hade tunna silver glitter remsor virat runt bommarna. Det var första rundan, och jag var ganska nöjd. Sedan skulle Anna - Karin hoppa, med sin femåring Bella. Det gick ganska bra fram till oxern. Bella hoppade helt obekymrat, men mitt över hindret så märkte hon att det var jätte läskigt, och liksom drog åt sig benen. Det såg jättekul ut. Anna - Karin kunde inte hålla sig för skratt, och svängde förbi räcket. Dem fick komma igen, och då slog Bella på en tvärnit. Så dem fick komma igen, och då gick det bra.
Sedan var det Ankis tur, det gick lite fort, men annars flefritt, Anki var inte riktigt med över alla hinder bara.

Jag trodde vi var klara, men det var vi tydligen inte. Så jag hoppade igen. Travkrysset blev bra, och hon landade i rätt galopp, och förutsättningarna att klara snett igenom räcket var goda. Jag glömde bort att hålla om med benen, och Judith tog ett jämfota skutt över. Jag fick börja om. Travkrysset gick bra, landade i rätt galopp igen, och snett igenom räcket gick fint. Jag glömde inte att hålla om med benen den här gången. Sedan blev hon jättestark mot glitterräcket på långsidan. Jag bromsade lite, men det hjälpte inte något vidare. Hon tog ett jätte fint, men jätte stort språng, och jag fick lägga en volt till oxern och räcket igen. Oxern gick bra, och hon ökade mycket emot räcket, och verkligen sög tag i hindret. Det blev ett lite stort hopp, men annars bra.
Anna - Karins och Ankis andra runda gick också bra :)

/Alba


Rida ut i mörker - kaos!

Idag kom jag, en mörkrädd liten flicka, till stallet och skulle rida Brandon. Allt gick bra, jag sadlade, gjorde oss i ordning, satt upp och red iväg. Red runt tjärnen för jag känner att jag har bra koll på den vägen, det gick faktiskt jättebra i början! Han gick i form i både skritt och trav så som det ska vara, gjorde några riktigt fina skänkelvikningar i båda gångerterna och sen skulle jag galoppera. Åh hjälp, det var läskigt, men det gick bra. Sedan skrittade vi och travade lite och när vi kom ut på rakbanan fick jag någon konstig knäpp att jag skulle galoppera. Inte smart. Brandon laddade som fan och det gick snabbare och snabbare, först tappade jag ena stigbygeln och sedan andra. Ni vet den där panikartade och hjälplösa känslan man får, den är rätt hemsk. När vi närmade oss stigen som ledde ut till vägen tog jag mig dock i kragen och gjorde one rein stop. Skritten hem var fruktansvärt spänd och funderade lite på att hoppa av men jag red hela vägen hem.
Hoppas det går bättre imorgon! (i ljus!)
//Sofi

Torsdagens hästbyte

Kom till ridskolan igår(torsdag) och upptäckte att jag inte fått Corina. Jag hade fått Rodney. Först blev jag typ jätte deppig, och ville inte alls ha Rodney. Sedan kom jag faktsikt på att det är nyttigt.

Rodney känns större än Corina(vet inte om han är det, men han känns större att rida i allafall). Han är ju också en maxad D - ponny, som de flesta hästarna där... ;)
Han är brun, lätthanterlig i ridningen, bits lite, men är allmänt snäll, och en trevlig häst. Dock har han lite konstig galopp, som liksom går upp och fram, som en gunghäst som går uppåt. Han är lätt att få i form, och ganska samarbetsvillig.

Det gick inte så värst bra. Han är inte min typ av häst, men jag lärde mig ju massor. Det ända som gick bra var nog möjligtvis skänkelvikningarna.

Ja, ja. Har tre torsdagar till på honom, jag får väl kämpa på. Jag lär mig ju massor! :)


/Alba

Tisdagens dressyrträning ..

Vill börja med ett gigantiskt förlåt för att jag inte bloggat på 550 år! Det har varit så fruktansvärt mycket runtomkring nu, både personligt och i skolan och så, att jag varken hunnit eller orkat. Nu blir det ändring på det, lovar ♥
Igår red jag iallafall Cassy igen på ridskolan och jag kan lugnt säga att hon var som ett ångande lokomotiv. Det var nämligen rikitgt kallt i tisdags och då får vissa hästar en förmåga att bli lite extra pigga. Vi pinnade iallafall på där i ridhuset och jag försökte göra saker hela tiden så hon får något att tänka på, annars blir det lätt att hon blir pigg när man kommer ut på spåret och rider där ett tag. Till slut gick hon dock riktigt lugnt, men sen skulle vi galoppera lite. HAHA, säger jag bara! Gick inte så jättebra, stackars stackars alla runt omkring.
Kontentan av kontentan; är din häst riktigt pigg, prova att göra massa saker hela tiden (böjt spår, skänkelvikningar, skolor, ja allt!) så den får något att tänka på.
//Sofi

Smörja utrustningen

Jobbigt? Viss kanske tycker det, men gör det då mysigt. Sätt dig med några kompisar och smörj utrustningen, prata om allt och inget, och ha det allmänt trevligt. Det blir så mycket bättre då.
Smörj utrustningen regelbundet, men inte allt för ofta, detsliter på lädret. Gör det ordentligt när du väl smörjer, istället för att slarva.

/Alba

Sjuk

Är sjuk, och orkar ärligt talat INTE blogga... Sorry.

/Alba

Prova nya hästar

Kommer du till ridskolan, förväntansfull, och hoppas på att få älsklingen Bella. Vita, lilla Bella, som är sprallig som få. När du kommer fram säger ridläraren att du ska ha gamla, knotiga Brunte, som du inte alls tycker om. Blir du besviken? Förmodligen är svaret ja, men man ska tänka positivt.
Nu har du ju chansen att inte bara lära känna en ny häst, utan också få en utmaning. Man lär sig saker av varje häst, för varje gång man rider. Det behöver inte vara dåligt att få Brunte istället för Bella.

Nu kan det ju såklart vara tvärtom. Att Brunte är din favorit, och du får Bella. Eller någon annan personlighet. Det här är bara slumpade namn och personligheter :)

Orkar inte åka till stallet...

Känner du så? Att det bara känns onödigt och jobbigt att åka till stallet, sköta, mocka, rida o.sv.  Om du gör det så har jag i stort sett bara ett tips. Åk till stallet, när du väl är där, så kommer det kännas bättre, och du vill vara kvar, inte åka hem. Känns det forfarande som om du inte orkar/vill, så gör stalljobbet, rid och allt det andra. Sedan är det ju överstökat. Det är oftast bara en svacka. Går det en lång tid, men du ändå aldrig känner att du tycker det är roligt att åka till stallet, så håller nog ditt hästintresse på att svalna.

Olika Sadeltyper

Hoppsadel

Hoppsadeln har kortare kåpor än den vanliga allroundsadeln

Hoppsadeln är den sadel som används inom banhoppning. Hoppsadeln är mer "framskuren", det vill säga att den är rundad framtill på sadelkåporna, samt att den är mindre, och sadelkåporna kortare med stoppning under. Detta för att ge stöd åt ryttarens knän, då man har något kortare stigläder när man ska hoppa.

Hoppsadeln används även inom andra sporter, där man hoppar till exempel vid jaktridning där den troligtvis även hade sitt ursprung, men sadeln kan även användas vid vanlig nöjesridning. Bakvalvet är något flatare och kortare än på allround- eller dressyrsadeln för att ge större rörelsefrihet åt ryttarens sits då ryttaren måste vara rörlig under ett ridpass med mycket hoppning eller bomövningar då ryttaren ska stå i stigbyglarna. Sadelns utformning underlättar även för ryttarens balans när hästen hoppar.

Allroundsadel

Allroundsadeln är den vanligaste sadeln och den är anpassad för att passa både till hoppning, dressyr eller vanlig nöjesridning. Det finns även allroundsadlar som är inriktade till dressyr, eller till hoppning för ryttare som rider lite av varje, men kanske är inriktad främst på en sport.

Dressyrsadel

Dressyrsadeln har längre och smalare kåpor än allroundsadeln.

Dressyrsadeln är speciellt utformad för dressyrryttaren och har längre och smalare kåpor än den normala allroundsadeln och även ett djupare säte. Detta för att ryttaren normalt har längre stigläder vid utövning av dressyr. Bakvalvet bakom ryttarens rygg kan även vara högre än normalt för att hålla ryttarens sits mer balanserad och stabil.

Dressyrsadeln är utformad för att ryttaren ska komma i bättre kontakt med hästens rygg och även att skänklarna (benen) ska ligga an bättre mot hästens sidor för att kunna ge små hjälper som ändå hästen kan uppfatta, som är en viktig del i dressyren. Ryttaren ska kunna känna hästens rörelser och sadeln gör det även lättare för ryttaren att ge hästen signaler (s k hjälper) till hästen genom att förflytta sin tyngd.

Galoppsadel

Galoppsadeln är liten, tunn och platt och kan väga så lite som 220 gram

Galoppsadeln, även kallad kapplöpningssadel, är den minsta sadeln inom hästvärlden och används vid kapplöpning. Den är liten, platt och lätt för att hästen ska kunna springa fortare. Korta stigläder gör att ryttaren, som i denna sport kallas jockey, kan stå högt över hästens rygg och ligga över hästens hals för att minska luftmotståndet och för att undvika att störa hästens rygg medan den löper. Galoppsadeln kan vara gjord av läder eller syntet och sadelmakare kan även sy upp sadlar i en rad olika färger eller mönster.

Galoppsadlar kan väga så lite som 220 gram och oftast använder man ett schabrak som har fickor där man kan lägga i vikter, om jockeyn skulle väga för lite. Det finns även olika typer av galoppsadlar som är anpassade för träning eller loppen. Sadlarna är dock inte till för att rida i som vanligt för om ryttaren sitter ner koncentreras trycket på en mycket liten punkt på hästens rygg då galoppsadeln inte fördelar trycket jämnt över ryggen som en annan sadel gör.

Westernsadel

Westernsadeln ska vara bekväm för både häst och ryttare samtidigt som den kan vara vackert utsmyckad.

Westernsadeln utvecklades i Mexiko från 1500-talet och framåt av boskapsskötare, vaqueros, som behövde ett användbart redskap för att hantera boskap. De utvecklade sadlar som inte bara skulle vara bekväma för ryttaren utan även för hästen. Under sadeln använde man ofta tjocka filtar som ytterligare avlastning för hästen. Moderna westernsadlar är oftast utsmyckade och dekorerade med utskurna och punsade mönster. Detta gjorde man även förr i tiden, som ett bevis på att man var den bästa sadelmakaren i området och även för att ryttaren kunde visa sin rikedom.

Westernsadeln är av typen bladsadel med en trästomme inklädd med råhud och avlastar tyngd från hästens rygg. Sadeln har även stadiga trästigbyglar. Fram på westernsadeln finns ett horn där man håller fast lasson för att kunna bromsa repet när man fångat en ko eller en vild mustang. Idag finns olika sorters westernsadlar utformade för olika behov, t ex rancharbete och för olika grenar inom westernridningen.

Övriga specialsadlar

Damsadeln reds med båda benen på vänster sida av hästen och hade därför ofta stöd för båda benen.

Förutom de sadlar som nämns ovan finns även speciella sadlar utvecklade för en rad olika ändamål.

Damsadeln har sitt ursprung i Europa under 1300-talet, när damerna vid hoven skulle rida med sina långa kjolar. Sadeln har stigläder och stigbygel enbart på ena sidan och ett stöd för det andra benet som man höll på samma sida över hästens manke, oftast på vänster sida. Idag används damsadel mest inom showridning och barockridning men det anordnas även tävlingar i ridning med damsadel där kvinnorna som rider även ska vara traditionellt klädda i långa klänningar, handskar och hatt med flor. För att ersätta högerbenets funktion använder ryttaren istället ett ridspö på höger sida.

Polosadeln har utvecklats speciellt till sporten hästpolo. Den är tåligare med en stötsäker bom som tål påfrestningarna. Den har även handtag för att ryttaren ska kunna hålla sig fast om denne ska sträcka sig efter en boll.

Islandssadeln är en specialsadel utvecklad för Islandshästens exteriör som ofta har kort, bred rygg och en liten eller nästan obefintlig manke. Kåporna är längre och inte framskurna för att inte störa bogbladets rörelser. En del islandssadlar har en räfflad sits. Islandssadeln påminner mycket om dressyrsadeln och kan även användas som en sådan.

Bomlösa sadlar formar sig efter hästens kropp, även om hästen växer, går upp eller ner i vikt eller har ojämn exteriör.

Bomlösa sadlar är en sadel utan den gjutna bommen. Den bomlösa sadeln har många fördelar för hästar som växer, som har omjämn muskulatur eller som är ojämna i exteriören. En bomlös sadel kan även passa många olika typer av hästar. Bomlösa sadlar underlättar även hästens rörelser något och formar sig efter hästen. Den bomlösa sadeln har dock inga stöd för knäna och kan därför påverka ryttarens balans till denne har vant sig vid sadeln.

Manskapssadel

Manskapssadeln (svenska arméns manskapssadel modell 1900) som såldes ut från militärförråden då hästarna inte längre fanns kvar inom armén används fortfarande i civilt bruk. Sadeln har höga valv och vulster. Eftersom alla hästar inte har lika formade ryggar tillverkades den i två olika storlekar - en storlek avsedd för den oftast förekommande hästtypen och en avsedd för grövre hästar med brett välvda revben och mindre utvecklad manke. Dessutom utformades sadlarna för hästar med sänkt rygg och för hästar med hög eller låg manke.

/Alba
Till Sofi: Haha, okej ;) Vad heter din ridskola? =)


Jobba med det som behöver jobbas med!

Igår var det ridlektion på ridskolan som gällde. Jag fick rida Cassy, en häst jag inte rider så ofta men en häst som vore bra för mig att rida. Det är nämligen lätt att man rider hästar som är lite som en själv, jag rider till exempel helst hästar som har ett slags chillmode och hellre samlar ihop sig än sträcker ut.
-
Grejen med hästar är att de gör det som känns bekvämt för dem och inte det de behöver öva på (precis som oss människor, haha..), därför måste vi hjälpa dem. Cassy är väldigt rak och stel i hela sig, av detta kan man dra slutsatsen att man behöver jobba mycket med böjning. Eftersom jag kände det från början och att vi fick utnyttja hela ridhuset gjorde jag mycket serpentiner, volter och allmänt red runt i mitten.
-
Cassy är även en häst som tänker förbannat mycket när hon arbetar, det är lite kul med såna hästar eftersom de tycker de är så duktiga när dom gör det de ska göra 10 meter före stället där de egentligen ska börja övningen. Var det inte då väldigt passande att Cassy älskar att galoppera när vi skulle träna på galoppfattningar? Det tog kanske sisådär 2 galoppfattningar innan hon förstod vad det handlade om och för minsta tryck med skänkeln gjorde hon en explosiv galoppfattning och tyckte hon var jätteduktig.
-
Hela slutfasen av lektionen gick således ut på att försöka få henne att lugna ner sig XD
Men överlag gick det ganska bra, hon lyssnade ändå när jag ville bryta av och det gick att göra riktiga galoppfattningar tillslut.
Riktigt fin är hon iallafall!
//Sofi
Ps. Alba jag kände för att skriva men orkade inte gå in på s.se så det fick helt enkelt bli en kommentar xD

Sadelns historia

Tänkte lägga upp ett inlägg om sadelns historia... xD Inte så jääätte intressan kanske, men lite. ;)

Konstföremål som daterats till längre tillbaka än 4000 f Kr har visat att sadeln är en uråldrig idé. I Asien red man bland annat på filtar som knöts fast med rep redan när hästen började tämjas. Skytisk konst från 300-talet f Kr visar däremot avancerade sadlar med stöd för benen.

Under 900-talet e Kr dök de första stigbyglarna upp, troligtvis från Indien, och stigbyglar användes under slaget vid Poitiers (732).

Sadel som användes i USA:s kavalleri på 1800-talet.

Men redan runt år 0 tillverkades mer avancerade sadlar som kom från stäpperna i Asien. Där hade man konstruerat sadlar som bestod av stoppade putor som skulle fördela ryttarens tyngd över hästens rygg. Sarmaterna var de första med dessa sadlar, vilket gjorde att sarmaterna var helt ensamma om att kunna rida med tungt kavalleri och även attackera med lansar. Sadlarna var utformade för att ge stöd åt ryttarens rygg, men då sarmaterna inte använde stigbyglar, kunde de inte komma åt hästen med benen och använde därför långa sporrar. Först omkring år 700 kom den tekniken till Europa, och man började där bygga sadlar på stommar av trä, liknande dagens sadelbommar.

Den båtformade sadeln som sarmaterna utformat användes i Europa ända in på 1700-talet. Sadlarna började utvecklas ytterligare under den tidiga medeltiden. En väggbonad som visar slaget vid Hastings visar hur ryttarna satt djupt ner i sadeln med stigbyglar och långa stigläder. De medeltida smederna och sadelmakarna kom på nya idéer för stigbyglarna och hur sadeln skulle fästas på hästen för att inte glida runt när ryttaren satt upp.

Under renässansen skedde den största utvecklingen. Sadlarna blev djupare och enklare att sitta ner i, samtidigt som benen hängde lodrätt ner under ryttaren. Den klassiska ridkonsten utvecklades samtidigt, och sadlarna följde ryttarnas nya upptäckter. Sadlarna blev så småningom mer strömlinjeformade under 1600-talet. I Frankrike utvecklades en sadel som räknades som världens bästa. Denna kallades för Selle Royal och används än idag vid de klassiska ridskolorna Spanska ridskolan, Cadre Noir och flera klassiska ridinstitutioner i Spanien och Portugal.

Dagens sadlar påminner mycket om sadlarna från 1700-talet, men stigläder med stigbyglar är fästa längre bak för att ryttaren ska kunna ha en lodrät sits. Under 1700-talet var sadlarna även oftast klädda med fina, dyrbara tyger, gulddekorer och exklusivt utformade stigbyglar och detaljer.

Den moderna sadeln skulle komma att utvecklas i England under slutet av 1700-talet och tidigt 1800-tal. På de engelska hedarna började man gräva diken för att leda undan vatten, eftersom jordbruket skulle utökas i landet. Staket och gärdsgårdar sattes även upp, vilket gjorde att ryttarna tvingades hoppa med sina hästar mycket mer än tidigare. Sadeln utvecklades för att passa både klassisk ridkonst och hoppning. I Amerika utvecklades i stället Westernsadeln för att passa boskapsskötarnas långa dagar i sadeln.

I takt med att omvärlden mekaniseras och hästsporten utvecklas har även nya typer av sadlar tagits fram, anpassade till respektive sporter. Idag kan man till och med välja mellan bomlösa sadlar, sadlar i syntet som är lättare, och man kan hitta sadlar som passar alla olika slags hästar och sysselsättning.


/Alba


Svar på kommentar(från Sofi)

Haha, man brukar ju inte precis kommentera på sin egen blogg, men tack för tipsen x) <3


Tips på saker att köpa?

har ni något tips på något bra man kan köpa till sin häst? Storhäst, mörk svettfux, sto ^^ Något i ''klädväg'' som kan köpas för drygt 400 kr? :D Kommentera vad du tycker jag ska köpa, och även vad jag kan finna det :D

Jag tänker inte bli påkörd, tänker du?

Prio ett när det börjar gå mot vinter är inte jacka eller termoridbyxor, lager-på-lager funkar bra ett tag till. Nej, det viktigaste att köpa är enligt mig ordentligt med reflexer. Jag har sett allt för många som rider ut i tron att de syns bara för att de har röda jackor och jag har även sett en bunt ryttare som tycker det är töntigt med reflexer.
Varför skulle det vara töntigt att vilja skydda sig och sin häst?
Jag införskaffade iallafall 2 benreflexer från Hööks idag för endast 49 :-, tycker jag att fler också borde göra för det är en väldigt billig investering.
Trodde dock att det var 4 i (med tanke på att hästar har 4 ben o.O) men det var det icke så får åka dit igen imorgon och köpa flera.
Ska även köpa lite tränsreflexer och en pannlampa. Vet ni något mer billigt reflexigt som kan vara bra att ha? Funderar på en hjälmreflex och stigbygelreflexer, det är ju rätt billigt.
Dom lyyyyser :'D
//Sofi

Hästens hovar del 5. Hovslagarens arbete

Hovslagarens arbete 

Specialisten på hovvård är hovslagaren. Hovslageri omfattar dock flera olika moment. Förutom att sko hästen, så vårdar hovslagaren också hovarna, bland annat genom verkning, att hoven klipps ner och filas. En hovslagare kan även med hjälp av olika skor, eller genom verkning, motarbeta fel i hovarna, rörelsefel och även anatomiska fel i ben och leder.

/Alba


Hästens hovar del 4. Hovsjukdomar och Defekter

 
Bockhovar är oftast en medfödd defekt, eller ett resultat av dålig hovvård, och hästen går då på tåspetsarna. Detta brukar kunna rättas till genom regelbunden korrekt gjord verkning av hovslagare och rörelseövningar som ger hästen rätt benställning.

Hovarna kan drabbas av flera olika sjukdomar och fel som bör åtgärdas så snabbt som möjligt.

  • Spiktramp, det vill säga att hästen har trampat på något vasst. Farligt för hästen blir det oftast bara om föremålet har träffat viktiga delar, men man bör tillkalla veterinär.
  • Avbruten hovbit är ofta inte så allvarligt, eftersom hoven växer, men om hästen ömmar kan man be sin hovslagare att komma och undersöka hoven.
  • Hovböld orsakas oftast av en bakterie i hovläderhuden till exempel på grund av en försvagad lamellrand. Det blir då en varbildning som gör mycket ont på hästen som ofta får en akut kraftig hälta. Det bästa är att ringa sin hovslagare som kan lokalisera smärtan och öppna varbildningen nedåt. Andra orsaker till hovböld kan vara sömtryck, det vill säga att sömmen som håller fast skon har spikats fel. Fel benställning eller att hästen är verkad fel kan också ge hovbölder.
  • Strålröta orsakas av värme, fukt och inpackad smuts på hovens undersida. För att förhindra detta bör man göra rent hoven noggrant varje dag så att det kan komma in luft i strålfårorna. När man upptäcker strålröta måste en hovslagare verka bort det drabbade området, sedan tvättas det med sprit och packas in med tjära. Röta kan även förekomma i lamellranden, då kallas det bärrandsröta.
  • Strålbenshälta (Navicularis) är en besvärlig sjukdom som man ännu inte vet mycket om. Hästen får en inflammation och mjukvävnader skaver mot strålbenet. Detta läks och inflammeras om vartannat och sliter på hästens hov då blodförsörjningen stryps till strålbenet som då förtvinar. Några av orsakerna till sjukdomen är smala eller mycket konkava hovar, eller att hästen får springa på hårt underlag utan skor. Sjukdomen kan behandlas med speciella skor som stödjer trakterna på hästen men sjukdomen är kronisk och går inte att bota helt. Symptom på sjukdomen är att hästen ofta börjar snubbla och tar kortare steg.
  • Fång drabbar oftast mindre ponnyer, men kan drabba alla slags hästar. Fång är en förskjutning mellan hovbenet och hovkapseln (hovbensrotation och/eller hovbenssänkning) och kan uppkomma när lamellranden försvagats av en inflammation och hoven samtidigt utsätts för stor mekanisk belastning. Inflammation och försvagning av lamellranden, s.k. laminitis, kan uppkomma vid plötsliga foderbyten eller om hästen fått i sig för mycket kolhydrater i form av socker och stärkelse. Hästar kan även få fång vid förlossning eller på grund av extrem belastning. En häst som fått fång vill ofta inte stödja på framhovarna utan lutar sig bakåt på bakbenen, med frambenen utsträckta framför sig.
  • Bockhov kallas det när hästens hovställning är böjd bakåt så hästen går på hovspetsarna. Det ser ut som att hästen går på tå. Bockhov är oftast en medfödd defekt, men kan även bero på dålig skötsel av hovarna. Detta går dock oftast att rätta till med hjälp av regelbunden korrekt verkning av hovslagare, stretching och rörelseträning.

Hästkartan.se <3

Är helt kär i den sidan, fastnade för den direkt och jag hoppas att ni gör det också! Som vanligt klickar ni på bilden för att komma till sidan :)
Ps. Glöm inte att gå med i min grupp "Hästbloggar!", den kommer bli ganska awesome om många går med!
//Sofi

Såhär räknar du ut din hästs vikt!

Hästens vikt kan beräknas med ett måttband. Mät omkretsen från en punkt precis bakom manken, runt hästens kropp vid sadelgjordsstaden.
Måttet omvandlas sedan med hjälp av nedanstående tabell till vikt i kilo. Tabellen ger inte den exakta kroppsvikten för varje centimeter, men genom att jämföra omkretsen från gång till gång ser man lätt om hästen har ökat eller minskat i vikt och i så fall upskatta hur mycket.

Det är viktigt att hästen inte spänner sig när man mäter och att mätningen sker under ungefär samma förutsättningar, dvs inte efter hårt arbete ena gången och efter att hästen precis ätit sitt foder nästa gång.

Källa: SRF
//Sofi

Sämsta uppdateringen från min sida :c

Vill sitta och dunka mitt huvud i bordet över den dåliga uppdateringen. Herregud, när skrev jag sist? Det måste varit typ en vecka sedan!
Men nu blir det bättre uppdatering, det lovar jag :)
//Sofi

Bloggtid = dålig

Kmr inte ha tid för att blogga förräns på... Hm. Lördag, SENAST ^^ Idag har jag akut bråttom, är hos mormor, hinner inte blogga. När man är hos någon tycker jag att man kan passa på att umgås, och göra någonting, inte sitta vid en dator. :)
I morgon så kan jag nog inte heller, kan kanskeee bli då, men jag tror inte det. Det skulle MÖJLIGTVIS vara på fredag, men jag tror det blir på lördag. Bara så att ni vet ;)

/Alba

RSS 2.0