Någon som är intresserad av ryktsaker?

Har lite sellout på alla ryktgrejer jag fick när jag var liten. De flesta är knappt använda och vissa är inte använda över huvud taget. Blir väl 75 spänn per "hög", 15 spänn per borste om man bara vill ha en. Köparn får betala frakten. 

Lär ju inte vara någon som läser som är intresserad men ändå!









//Sofi

Ridning

Red Corina idag, då. Underbar häst, måste jag bara säga ;) Hon var fin och pigg idag. Vi hoppade lite ovanliga hinder idag. Vi hoppade kryss, alltså vanligt kryss(som man tänker när man hör ordet kryss) heter ju egentligen sax... Men för att förenkla det hela så hoppade vi liggande kryss, och solfjäder. :) Gick hur bra som helst, ingen vägring och ja, allt underbart!
Corina är verkligen bästa hästen!

 ♥

/Alba

Gårdagens teori

Igår var det ingen ridlektion utan vi hade teori. Eftersom vi ska ta märke 3 gick vi igenom lite av teorin inför det märket och igår blev det olika regler och begrepp vid tävling, kunde det mesta men det var lite nya saker ändå. Vi fick ta lappar med ord ur en hög och diskutera kring det, vi skulle berätta vad det var och när man måste/bör ha det och så vidare. Vissa saker var ju dock ganska uppenbara vad det var och så men ja.

Några begrepp var: utesluten, vita ridbyxor, bett, rivning, vägran, överdomare, plastrong, kavaj, sporrar, spö, benskydd, hjälm, ridväst, framhoppning, martingal och så vidare.


Öh, det var nog bara det jag hade att säga, ha det bäst!

//Sofi

OJ då..!

Glömde av bloggen lite xD Sofi: Gud så söööött schabrak!! :D

_________________________________

I lördags red jag ut på Mogge, o Wilma var med o fota. :) Kul hade vi ;P Lite bilder täbkte jag bjuda på. Föressten så har jag fått tandställning ... Ush!


Morgan är en söt liten B - ponny, som Alwa(stallviggeby.blogg.se) äger, och hon har gjort ett super arbete med honom! I allafall är han världens snällaste, och sötaste. ;)

 Jag och sötisen <3

 Mogge i hagen ;P

 Vår lilla frrisyr v gjorde på honom xD


Nu en bild Wilma tog på mig i min tandställning idag xD Varning för ful bild xD

/Alba




Fredagens inköp

Vart en sväng på stan i fredags och passade även på att dra ut till Hööks. Det här var vad shoppingturen bjöd på (inte sådär jättebra bilder kanske)! Håller ju på att rusta lite inför maskeradhoppingen nu, därav allt grönt xD


Schabrak - Hööks 183:- (20 % på schabrak nu så jag passade på lite)
Ekol-olja - Hööks 49:-
Leggings - Åhlens 59:-
Kantband - Ohlssons Tyger 28:-
//Sofi

Pay and Jump

Gick galant. En seg häst på framhoppningen, och när jag smällde till henne ordentligt med spöet, så sparkade hon bakut som aldrig förr. Sen när vi kom in på banan var hon lite fladdrig och tittig, men när vi väl började hoppa så kom vi runt banan utan några fel alls. Kanske inte den snyggaste ritten, men det skiter jag i. Det viktigaste var att Corina var glad, hade öronen framåt och bjöd! Hon var nöjd med sig själv efteråt, det märktes ;)

/Alba
Film kanske kommer upp senare ;)


Här "bor" jag!

Sprang runt som en tok och fotade igår, här är resultatet!

Såhär ser det ut när man kommer in till stallet från cafeterian/ridhuset/ena privatstallet, visst är det fint?



Här har vi tvättstugan eller vad man ska kalla det. Lite stökigt men det duger!



Och här är sadelkammaren (lite tom eftersom det var lektion)!



Och här är informationsväggen (tvättstugan till vänster, sadelkammaren till höger)



Ena "tränsväggen" (ni ser den där uppe i dörren)


Borstar!



En suddig världsbästhäst (Naomi) som bor längst ner till höger. 

En sötbästhäst som bor näst längst ner till vänster (Kåre)


Något mer ni vill se?

//Sofi









Outfit

Svar till Sofi: Haha, tack ;) Okej, här kommer en ny, döper om kategorin till outfits istället, för det kommer nog bli fler än en gång i veckan ;P Kan skriva vad dem heter/märket så får man själv googla runt lite på dem, för annars tar det en halv evighet att hitta vart man köper allt xD

____


Förlåt för ful Hjälmbild xD Men har bara paint, så kan inte fixa storleken på bilderna utan att det blir ''knopprigt'' ;)

Ridstövlar - Supreme High Rider
Hjälm - GPA
Stigbyglar - Soft Up
Pannband - Swarovski
Benlindor - Eskadron
Schabrak - Ingen aning

/Alba


Skolor - öppna

Igår var det att träna öppna som gällde och jag kan inte direkt säga att det gick bra men det gick okej! Naomi brunstar och fäller och på det är det även väderomslag så hon var inte direkt glad på någon igår, dessutom har hon inte gjort så mycket skolor förut. Fick iallafall igenom några steg så med tanke på omständigheterna var jag jättenöjd. Gjorde förresten en hel del klockrena skänkelvikningar!

MEN nu till det jag ska prata om och det är öppna. När jag var mindre och inte rutinerad för fem öre hade jag ingen aning om vad det var och senare visste jag inte varför det hette öppna men nu ter det sig helt logiskt.
Faktum är att alla som ridit en volt gjort ett eller två steg i både öppna och i sluta. Öppna står helt enkelt för att det är den benpositionen hästen har precis när man styr in i volten, enda skillnaden är att hästen fortsätter att gå framåt. Samma sak med sluta men det är när hästen precis ska gå ur volten (öppna volten, sluta volten).
När man står framför ett ekipage som rider en öppna ska man kunna se ytter bakben, ytter framben och inner framben. När hästen går rätt ska nämligen inner bak vara täckt av ytter framben, vilket innebär att hästen går på tre spår (eller "ett snäpp/steg inåt").

Hittade en bra bild på google:


Öppnan rids genom ett ledande tygeltag inåt och en formande innerskänkel som håller tillbaka hästen på spåret. För att inte hästen ska trycka ut rumpan så att säga behöver man vara lite kvick med en något tillbakadragen ytterskänkel och yttertygeln kan man även parera med om inte innerskänkeln räcker till att hålla tillbaka hästen eller om hästen blir för böjd i halsen. 
Det viktigaste enligt mig är att hästen bjuder framåt utan att rusa iväg och att man har koll på situationen. Har man inte gjort det förut börjar man i skritt och tar det sedan i trav. 

//Sofi

Eftersom...

...ingen kommenterade vad ni vill läsa om så har jag just nu inte så värst mycket att blogga om ... :/

/Alba

Inte så mycket bloggande framöver :c

Hälu folket! Tänkte bara berätta att det nog inte kommer bli så mycket bloggning för min del ett tag framöver. Som ni kanske minns har jag haft jätteproblem med magen, det blev bättre när jag använde en medicin i typ 2-3 veckor och nu var jag tvungen att sluta med den så nu är det sämre igen. Kanske måste genomgå världens undersökning nu så jag kommer varken ha tid eller ork att blogga så mycket som jag borde och vill :( Tänkte bara så att ni vet!

//Sofi

Vad vill ni läsa?

Vad vill ni läsa? :) Vad vill ni ha mer av?
Betyder guld om ni berättar för oss :)

/Alba


Outfit



Mitt första outfit inlägg ;) Hojta om den är för ful för att visas ^^

/Alba

Hjälp!

Vi nådde just botten idag ... 4 unika, kom igen nu ;(

/Alba


Utvärdering Magic Brush

Ja, nu ska jag ta och utvärdera mina Magic Brush. Kan ju säga att jag är nöjd i allafall ;)



+ För det mesta sköna att hålla i
+ Tar bort smuts effektivare än vanlig piggborste
+ Väldigt fin design och finns i flera färger
+ Små och praktiska
+ Funkar inte bara på kroppen, utan på man o svans med
+ Skönare för hästen än vanlig piggborste

- I vissa lägen är dem inte sköna att hålla i
- Piggarna är lite mjuka och dem i kanten viker sig utåt

Är jätte nöjd, helt klart värda att köpa!

/Alba

På tal om ridbyxor!

Tänkte att jag också kunde lägga min åsikt om olika ridbyxor! Jag har ett par jättestretchiga mörkgrå med vita kritstreckränder som jag verkligen älskar, de sitter inte åt så hårt runt magen som de flesta ridbyxor gör. Annars tycker jag bäst om ett par svarta jag har, de är helskodda med mockaimitation så man sitter som smäck i sadeln, underbart! Möjligt att jag lägger upp bilder om jag kommer ihåg det c:

Utseendemässigt är jag helt kär i jeansridbyxor, har dock inga själv men ska försöka skaffa så småningom. Även röda med marinblå skoning är kärlek ♥

De här är jag helt kär i! Märket är Martha Ridewear och de går loss på runt 1799:-, inte riktigt min prisklass med andra ord!



//Sofi

Ridbyxor

Alltså, det finns så mycket att välja på. Personligen tycker jag om stretchiga(stavning xD), men ändå tajta ridbyxor, alltså, jag suger på att förklara. Är världshistoriens dåligaste människa på att förklara. ;) Tycker om röda, och jeansridbyxor mest, och vita till tävling då. Helskodda är ju favoriten, men inget måste.
Äger inga röda själv, men vill ha!
Förlåt för kort inlägg ^^

/Alba

Magic Brush m.m

Har nu köpt de omtalade Magic Brush :) Ska testa dem på söndag(nästa stalldag för mig), så får vi se. Ska utvärdera dem sen. Köpte självklart ett par rosa :')
Ska vara med på Pay and Jump(har inte tävlat så mycket, två riktiga tävlingar bara, så en Pay and Jump passar ju bra, tycker inte så mkt om o tävla...), på Corina, på Åkerby. Nästa torsdag, 60 cm. Visst, lågt. MEN så ska man ha i baktanke på att Corina inte är den lättaste att hoppa, plus att hon ändå inte får hoppa högre än 85 - 90 cm. Sen kommer det gå uselt, hon kommer vägra på allt. Blanka bommar, seg häst, och nervös ryttare = en flopp. Men vad förlorar man på att försöka? ;) Min ridlektion e alldeles före så både hon o jag kommer vara alldeles slut inför Pay and Jumpen ... MEN jag ska göra mitt bästa, och göra det med ett leende. 
Håll tummarna!

/Alba 

Maskeradhoppningsutklädnad?

Jag ska vara med på en maskeradhoppning 6/4 (jag vet, jag kommer dö!) och jag undrar vad jag ska klä ut mig till? Jag funderar på en leprechaun, zorro eller kanske pochahontas! Ska antingen rida Kåre eller Naomi så jag vill gärna ha tips till vad som skulle passa till båda hästarna. Leprechaun passar ju bäst på en fjording och zorro blir ju bra på Naomi (appaloosakorsning tror jag). Men tipsa på!


Såhär ser Naomi ut: 


Och här har vi Kåre:


Och för er som inte vet hur en leprechaun ser ut: 




//Sofi

Bra ridlärare

En bra ridlärare för mig är en som kan säga åt en vad man ska göra och inte bara och sitta och säga ''Braaa!''. Inget för mig, men den ska kunna säga ''Braaa!'' när det ÄR bra. Det är viktigt för mig att ridläraren man har kan mycket, är bra på att förklara, och kan lära ut. Och är trevlig och snäll. En ridlärare på Åkerby(ridskolan jag rider på), är väl trevlig, men blir jätte arg. Mina kompisar har henne och hon liksom ryter argt åt dem om dem gör något fel. Det är inte roligt då, då vill man ju inte lyssna. Hon säger att dem är hopplösa när dem gör fel väg, och inte med enbart skämt i tonen. Ush!
Mina ridlärare Myran och Viveca tycker jag är jätte bra. Båda två. Snälla, men kan säga åt en om man gör fel, fast inte argt, liksom. Tyckte min gamla ridlärare på Åkerby Viktoria, också var bra, men är mer nöjd med Myran. Tränar ju för Viveca på Nynäs, där Judith och Gazela står, och hon är också jätte bra! På Karlshem tyckte bjag bäst om Nissa, vet inte vad hon heter egentligen, alla säger Nissa.. ;)
Ja, det var min åsikt ^^

/Alba

29 besökare....

...igår, hur många kan vi få idag? 5 hittills :D

/Alba

Gårdagens Naomitur!

Haha, såg ni att jag hade skrivit ridkolan i förra inlägget jag skrev? Lite roligt med tanke på sammanhanget, ramla av - kola .. äsch XD

Igår red jag iallafall dubbellektion eftersom jag har lektioner att rida igen så jag kan ju ta första passet i det här inlägget så tar jag andra passet i ett senare, bra va?

Första passet igår hade jag iallafall Naomi, hon har varit halt så det var därför jag hade tunnan (Kåre) förra veckan. Eftersom vi hoppade förra veckan blev det ett renodlat dressyrpass igår, vi tränade mycket på serpentiner eftersom vi ska ta märke 3 snart.
Jag tyckte att hon kändes lite vrång emellanåt, hon ville inte alls ner i form och hon släppte inte till i högersidan. Enligt min ridlärare såg det bra ut men .. jag vet inte alltså. 
Serpentinerna gick iallafall jättebra! Hon ställde om bra och var väldigt lydig och stadig, jag tycker dock att hon tryckte sig ut mot hörnen första och sista bågarna. Känns lite konstigt faktiskt, hörnen är ju snävare men hon kanske ville ha en vägg att "luta sig emot". 
Överlag tycker jag ändå att det gick bra om man tänker på att hon varit halt ett tag och därför bara stått. Jag förväntade mig att hon bara skulle springa (vilket hon gjorde emellanåt men inte jättemycket) men hon lyssnade på hjälperna som hon skulle. Galopparbetena var jättebra, hon bärde upp sig fint och gick i form i lagomt tempo, det var dagens bästa igår. 

Fick även "guldstjärna" för att jag kom ihåg att byta sittben i serpentinerna och att det nästan bara var jag som visste att man inte ska rida ut  i hörnet första och sista serpentinbågen, den ni! ;)

//Sofi

Ridpassinlägg

Till Sofi; Haha, gör några små hästbakelser, det skulle nog uppskattas xD ^^
___________________

Red Ellan idag. Det gick bra i början, mycket galopparbete. Hålla igång galoppen, hon är en mästare på att sakta ner till trav, pang, helt omärkligt... ;) Sen i slutet var hon odräglig. Vägrade gå på voltspåret, ville bara följa fyrkanten. Höll på att krångla, och gud vet allt. Ush! Till slut vann jag striden, och det är ju bra, man får inte ge upp, även om det är bara det man just då vill.. :/

/Alba


Smidigt vid in- och utsläpp

Bara jag som blev sötsugen efter Albas inlägg? Det är nästan så att man ska göra små hästbakelser nästa gång man ramlar av på ridkolan tycker jag!

Jag tänkte iallafall komma med ett väldigt nödvändigt tips för er som inte är så vana vid att ta ut hästar i hagar (på tal om ridskolan). Jag brukar alltid tänka till redan innan jag kommer fram till hagen - vilken sida ska jag vara på? Då är det motsatt sida som gäller, om tråden/handtaget går åt höger ska man vara på vänstra sidan av hästen och om tråden är åt vänster ska man vara åt höger. Såvitt jag vet är det en slags norm att tråden är åt höger men då är det bra att tänka så när man ska ut. 

Man kan även tänka på att hänga upp det undre handtaget i det övre handtaget så du bara behöver hålla i det översta när du tar in eller ut hästen. Finns det inget att hänga i är det bättre att försiktigt kasta det snett åt sidan, då är det mindre risk att det trasslar ihop sig eller glider ner när du öppnar övre tråden. Sedan kan du ju även gå och kolla med stallägaren om ni inte kan fixa så att det går att hänga upp den i något :)

Om man inte är van att ta ut hästen till en hage med andra hästar kan man gå dit med lite hö och lägga mitt i hagen så att de har något annat att tänka på när du kommer med din häst. Det bästa i den situationen är också att ta med någon som hjälper dig att öppna och kanske fösa iväg de andra hästarna. 

Det var nog allt jag hade att komma med! Imorgon är det ridlektion, längtar :)

//Sofi

TIllbaka

Ja, jag är tillbaka och slänger iväg med ett inlägg som kanske inte är jätte intressant, men lite att glo på åtminstone ^^ ;)

___________________________________

Lite olika häst bakelser/tårtor/kakor ;) Ett inlägg inspirerat ifrån stalltjej.se



Bildkälla



Bildkälla

Och sist, men inte minst mina två egna födelsedags tårtor för något år sedan ;)

 Den ena, dock bara med en liten häst i kanten xD

 Och så min andra, med bara en häst ;)


Ett litet inlägg i allafall, såhär på morgonkvisten :D


5,5an!

Jag slår vad om att åtminstone hälften av er vet vad 5,5an är men eftersom att andra halvan inte har en aning ska jag berätta!

5,5an är en simpel hoppövning som tränar sits, balans och taxeringsförmåga. Framför första hindret är det en travbom som hjälper hästen att bedöma avståndet. Sedan kommer ett ledhinder som egentligen bara är till för att hästen ska fatta galopp (det ska alltså vara relativt lågt) och efter det hindret följer ett högre hinder. Mellan hindrena ska det vara ca 5,5 meter (därav namnet på övningen) beroende på vilken häst det är och man hoppar första hindret i trav. Efter första hindret ska hästen alltså fatta galopp och ta ett galoppsprång innan nästa hinder. 

Det är nästan omöjligt att hästen bedömer avståndet fel och det här är en perfekt övning om man vill prova att komma upp i höjd lite. Själv hoppade jag 1 meter på den här övningen för två år sedan när jag vanligtvis håller mig till 60 cm nu, men detta betyder inte att man måste göra det eller att man ens ska sikta på någon höjd. 



//Sofi

Snart tillbaka

Strax :D

/Alba

Tisdagens lektion

Förra (eller den här, det är ju söndag) veckans ridlektion var vi bara 3 i manegen, skönt! Antar att det var sportlovsresor de andra var på.
Jag hade Naomi och vi hade markarbete med enkla trav- och galoppbommar på både rakt och böjt spår. Naomi skötte sig finemang, hon gick i stadig (dock inte jättebra) form och var lika smidig åt båda hållen. Vi fick värma själva och jag tyckte att hon gick klockrent efter mina hjälper även fast hon var lite tveksam i början. Så är det ju med ridskolehästar vare sig man vill eller inte, deras flockinstinkter är vanligtvis större än privathästars eftersom de går tillsammans så många timmar om dagen. 

Det som är så bra med bommar är att man får en bättre känsla för avstånd och hästen tränas att taxera för att få sprången att bli så jämna som möjligt. Det gäller att hålla om ordentligt samtidigt som man inte släpper efter alltför mycket. Jag själv har svårt att hålla om hela bomserien så det är det jag får träna på mest.
Till en början gick det ganska dåligt, jag höll inte om tillräckligt och Naomi saktade av mitt i serien. EFter några omgångar gick det bättre och när vi kom på böjt spår gick det klockrent! Jag är hur nöjd som helst. 

//Sofi

Jag borde få pisk ..

.. för att jag inte bloggat på en vecka! Antar att jag tog initiativet till en spontan bloggpaus .. inte bra det här. Bättring på det vore!
Jag tror det mest beror på att jag har en så stor och klumpig dator, jag kanske ska önska mig en iPad om sisådär 100 år när jag fyller år. 

Öh, ja, det var nog allt jag tänkte säga. Längre inlägg om förra veckans ridlektion kommer!

//Sofi

RSS 2.0