Ont i axeln - kommer jag klara ridningen imorgon?

Trevligt det kändes att vakna imorse med fruktansvärd smärta i vänstra axeln, det verkar som att det är någon nerv som hoppat snett eller något. Aja, får helt enkelt hoppas att det blir bättre till ridlektionen imorgon. 

Imorgon ska vi iallafall hoppa (tror jag), jag ska ha Schantani då med tror jag. Blir intressant måste jag säga, jag är rädd för att både rida snabbt och hoppa och imorgon måste jag göra både och (hon orkar inte hålla igång galoppen om man rider långsamt). 

//Sofi

Hoppclinic på ridskolan

Tänkte berätta lite om en hoppclinic jag var på igår. Tränaren var Anna-Maria Nilsson som är en mycket bra hopptränare, jag själv har tränat för henne och jag är hur nöjd som helst. Hennes sätt att förklara och peppa är helt fantastiskt!

Under clinicen fick ekipagen (varav en var min ridlärare och min gamla favorithäst Pepita) variera en studsövning på olika sätt. Övningen är väldigt bra både för ryggträning och, vad ska man säga, lättfothet? Det tränar även lydnaden väldigt bra vilket gör att den är lämplig inför tävling. 

Här kommer några sätt man kan rida övningen på: 

1. Hoppa bara mittersta studsserien. 
2. Hoppa två studsserier (varav en är den i mitten)
3. Hoppa ena hörnstudsen och gör som en volt och hoppa studsen igen.
4. Hoppa alla studsen på raken. 
5. Hoppa alla studsen plus att du tar ett varv på mittvolten.
6. Gör en omhoppningssväng vid A eller C och hoppa alla (eller bara en i och för sig) studsserierna.

För att göra det svårare kan man även höja mittersta hindrena lite.  



Och NEJ, bilden är inte skalenligt ritad x)

//Sofi

.

Kom inte på någon vettig rubrik.

____

Tar en liten bloggpaus. En liten en.
Orkar inte med bloggandet just nu. Allt känns piss.
Varför måste allting kretsa runt pengar? Hur sjutton ska man hinna med att leva? Hinner inte med allt jag vill göra, och jag kommer ALDRIG att få en häst. Aldrig.
Och speciellt inte den där speciella, underbara. Bästa. Den jag vet är helt omöjlig att få. Som har det jätte bra redan, och inte är till salu.
Han är fin, väluppfostrad, välriden, och underbar. Han mår som en prins, och är fin och duktig.

Morgan. ♥




Pja, kan ni acceptera min bloggpaus? Tack. 

/Alba 


Varför är inte jag rik?

Var på Granngården förra veckan och provade ridstövlar, självklart var det ett par som kostade 3799:- (tror jag) som passade helt perfekt .. Jobbigt läge!

Minns inte riktigt vad de hette, trodde det var Mountain Horse Richmond High Rider först men sen googlade jag och det verkade som att det inte var det .. hm, jag vet inte riktigt.



//Sofi

En bild

Orkar inte ladda upp mer än en xD


Morgan och jag ;)

/Alba

Laddar in bilder ...

... i datan, på Morgan. :) Så snart kanske ni får se :D

/Alba

Morgan

Gick super duper! Han var jätte mysig. Gick bra, tyckte jag, och Viveca med, så jag är jätte nöjd!
Det enda som var var att han vägrade gå in i boxen, han låste fast benen i marken xD Men jag fick hjälp, och då gick det bra. :)
Gick som sagt bra!

Tack Alwa för att jag fick rida :')

/Alba

Tips på benträning efterlyses!

Till alla er som hatar folk som klagar: läs inte det här inlägget.

Det är nämligen så att jag har världens största problem med mitt högra ben, det är fruktansvärt svagt helt enkelt. Jag har även lite skolios (sned rygg) och mitt högra ben är även längre än det vänstra. På alla möjliga olika sätt har detta resulterat i att det benet är svagare och det yttrar sig mest genom att jag får fruktansvärt ont i fotleden efter ett tag och att jag inte kan använda skänkeln korrekt på grund av att det blir någon slags snedvinkel så någon nerv i knävecket hamnar fel

Jag har provat att både länga och korta stiglädrena, det blir lite bättre om jag kortar men inte mycket. Jag rider även med ridstövlar för extra stöd och har även benvärmare under. På vissa hästar känner jag inte av det alls, på vissa känner jag bara lite och på andra är det extremt. 

Är det någon mer som har det såhär? Vad kan jag göra åt det? Får lite panik för jag blir så fruktansvärt begränsad i min ridning när jag knappt kan rida lätt för att det gör så ont.


//Sofi

Morgan

Red Morgan idag. Underbart snäll, gudomligt söt, och helt enkelt jättefin! Gick jätte bra, red ut en liten sväng, i skritt, trav och galopp, inte så långt dock. Sen red jag en liiiten stund i ridhuset. :) Han var urmysig att både sköta och rida, men oj, så liten han var jämfört med Judith, Corina & Gazela. Om han hade tävrstannat mitt i en galopp, så skulle jag flygit över huvudet på honom, så himla kort hals(alltså jämfört med Judith's giraffhals xD). :D
Tack Alwa för att jag får rida honom fredag + lördag! :')


/Alba

Morgan

Ska få rida Alwas ponny Morgan idag + på lördag. :'D Så himla kul! Alwa ska åka bort, och då ska jag få rida ♥ Tack!
Ni vet väl att jag hissat ponnystyle.blogg.se, dels för att jag tyckte att Alwa gjort ett så bra jobb med Morgan, och nu ska jag få chansen att rida honom! :)
Så himla kul! Länkar till hennes nuvarande blogg(som hon delar med sina kompisar ifrån stallet hon stod i förut)-
stallviggeby.blogg.se

/Alba :D :D


Bilder från förra tisdagen

Äntligen har jag orkat ladda in bilderna i datorn. Det här var alltså andra gången jag red Schantani och jag kan lugnt säga att det är SVÅRT att hitta knapparna på den här damen, det gick typ inte att få henne att jobba i en bra form. Det gick dock lite bättre den här veckan, förmodligen eftersom jag visste vad jag skulle jobba med. 







HAHA kolla mina ben, ser så jävla konstigt ut. Tror det beror på vinkeln o.O

//Sofi

Instrumentiell betingning

Fascinerande känsla man får när man sitter på hästen och plötsligt inser att man håller på med saker man lärde sig på dagens psykologilektion.

Det vi gjorde i tisdags var nämligen att träna på övergångar. Det vi gjorde så fort hästen saktade av och ökade för våra hjälper var att ge hästen eftergift alternativt lätta lite på skänkelhjälperna (eller hur man nu säger). Då insåg jag plötsligt att vi använde instrumentiell betingning med negativ förstärkning .. den ni!

Jämt lite reflektioner sådär på förmiddagen!

//Sofi


Gazela Ridning

Red Gazela igår. Urmysig att sköta. Gick sådär att rida, det var 7 stycken i Nynäs ridhus ... F.U.L.L.T! xd
Så jag väntade tills några var klara med att rida ordentligt. Gazela blev skiträdd för ridhusdörren, och kastade sig åt sidan. Jag ramlade typ av. Jag var så gott som på marken, men lyckades kravla mig upp igen xD
Sen gick hon ganska bra i slutet, då var vi själva i ridhuset.
Lite stel, men annars fin, lite tittig och Pigg! ;)

 Sötis Ella :3

/Alba

Formiga Air "Stud Guard" Hoppgjord

Klickade mig in på Formiga förut och fick direkt syn på den här snygga hoppgjorden. Det första jag föll för var utseendet men när jag hörde alla fördelar med den blev jag helt såld. 

"Mycket mjuk och lätt (lättaste på marknaden?) "Stud Girth" sadelgjord tillverkad i 6mm Formiga® Air material med ett extra lager av 4mm material vilket gör den mjuk och ger en enastående tryckutjämningsförmåga samt effektivt tar bort fukt. Den är täckt med en mjuk plast som har extrem slagtålighet.

Gjorden är försedd med dubbla kraftiga stroppar vilka har begränsad elastisitet, dvs de går endast att sträcka ett litet avstånd och är sedan stumma. Detta gör att Du ej behöver dra efter gjorden när den väl är satt. Formiga® Air materialet är bekvämare för Din häst till skillnad mot många andra produkter på marknaden!

Detta tack vare dess unika andnings- och absorptionsförmåga, samt dess enastående tryck- och stötdämpningförmåga vilket fördelar tryckpunkterna vid kontakt mellan gjord och häst.

Den har också ”anti-glid” egenskaper vilket innebär att den ligger still och inte glider samt kommer att hålla Din sadel bättre på plats.

Materialet innehåller aktivt kol vilket både bekämpar bakterier samt motverkar bildandet av svamp. Mindre med bakterier minskar risken för infektioner och mycket av grogrund för dålig lukt försvinner.

Lätt att tvätta och torkar snabbt.

Alla spännen är givetvis rostfria."


Hade jag haft hopphäst hade det här definitivt varit något jag inhandlat! Visst låter den bra? 1885 :- går den loss på.

//Sofi


EDIT: Under den här och nästa vecka har jag en 500:- rabattkod på den här gjorden, det är bara att kommentera inlägget så skickar jag den i en kommentar! Allt för våra läsare ♥

Glad alla ♥:ans dag!

Uppdate ändå, för jag kom på mig själv med att jag inte önskat er en Glad Alla Hjärtans dag! ♥

Sen tänkte jag fortsätta på Sofis inlägg. 

Så sant som det är sagt, Sofi. Det finns varma kläder, och behagar ni er inte att ta på er dem ni har, så skyll er själva. 
Jag är en av dem som säger ''Jag fryser fingrarna av mig'', okej, inte just den repliken, men ni hänger med, eller hur ...? ;)
Men jag rider om det så är -40 ute, eller +40, det spelar ingen roll. ''Hästarna fryser'' är en dålig ursäkt. Det finns tjocka, fodrade länd/skritt täcken för dem som är klippta, och fodrade benskydd till och med. Nosludd kan värma lite också. Är hästarna inte klippta så har dem ju för gud skull vinterpäls som värmer! 
''Hästen svettas ju'' är även det en dålig ursäkt. Ja, det gör den, men är det +35 grader, så rid inte lika länge då, eller liknande. Sen kan man spola, eller svampa av hästen efteråt, det går alldeles utmärkt, då blir dem svala igen. 
Även om jag klagar lite sådär, så gör jag någonting åt det. Rör på fingrarna, kör ''tådansen(xD)'' eller liknande. Sätter på mig en till tröja. Jag kan dock vägra ha mina alldeles för stora ridtermobyxor(min syrras gamla), för att det ser så fult ut, och ändå gnälla lite, men jag ser till att jag blir varm, och hästen ska banne mig gå först i allafall. 

Min åsikt ^^ Din kanske är en annan, och alla har vi rätt att tycka och tänka :)

Glad alla ♥:ans dag på er, och TACK för att ni läser! ♥ 

/Alba

Är ingen härdad nuförtiden?!

Happy valentine's day på er alla och förlåtförlåtförlåt för att jag inte uppdaterat på jättelänge! Seriöst, det är riktigt pinsamt ..

Iallafall, idag skulle jag vilja framföra ett klagomål på alla er som klagar något så fruktansvärt och näst intill skiter i att rida när det är minusgrader. Jag har spenderat flera år på travbanan och oavsett om det är -26 eller +30 så körde vi för hästarnas skull. Ingen klagade mer än "ganska kallt det är idag .." men så fort jag kommer till ett ridstall när det är minusgrader är det enda man hör "jag fryser fingrarna av mig!". Nej, ni fryser inte fingrarna av er, rör på er så kommer allt bli bra, är ni för lata för att vicka på fingrar och tår under framskrittningen är jag övertygad om att ni åker snålskjuts på hästarna resten av passet. Jag frös aldrig fingrar eller tår av mig när jag satt, till synes, blickstilla i sulkyn. 

Mitt slutgiltiga anförande är därför: 
- Klaga inte utan att inte gjort något åt saken eller stanna hemma för jag vill inte höra ert gnäll.

Ursäkta, är lite bitter sådär på alla ♥ dag xD

//Sofi

Ingen uppdate ...

... förrns i morgon ifrån min sida ^^

/Alba


Hööks

Hööks har galen rea just nu, passa på! :3 Köpte en sele till hunden för 14 kronor!! Galet, alltså ^^

/Alba

Vad vill ni läsa?

Helt ärligt, vad vill ni läsa om. Önska, och jag fixar det, lovar! :) Vad det än nu är! ;)

/Alba

Bloggtips

Tips på bra hästbloggar(enligt mig);

Stallviggeby.blogg.se
Stalltjej.se
Ponnysanning.com
Nellieberntsson.se

Kort inlägg xd

/Alba


Åkerby hästar

Tänkte berätta personligheten om några Åkerby hästar. Långt ifrån alla, då jag verkligen inte orkar det xP Har tydligen(när jag var sjuk) kommit två nya. Nämligen Caramia och Mia. Min kompis berättade det, och jaghar ingen aning om hur dem är eller ser ut eller så, men dem var jätte snälla sa hon ^^
__________________________

Totte - En klassisk ridskole häst. Snäll, gör vad man ber honom om, men inte mycket mer. Jätte snäll att sköta, men lite ovillig att lyfta hovarna när man ska kratsa dem. Hoppar oftast det man styr honom på, men inte alltid, särskilt inte om det är studs. Fast ibland hoppar han inte, han bara lyfter på benen när det är en bom, om man säger så.
Magic - Jättesnäll att sköta. Snäll att rida, lite pigg bara. Hoppar allt, typ. Kan vara lite tittig på nya saker, och lite vinglig, som unga hästar ofta är, lite svårt att förklara, men, men.
Rodney - Snäll att rida, och väldigt mjuk och fin, hoppar det mesta. Bits lite när man sköter, och hugger när man spänner sadelgjorden. Annars hyffsat snäll.
Simson - ''Farbror Simson'', redan där kan det säga en hel del om honom. Snäll, jättesnäll. Seg, men har man ett dressyrspö, så kan han bli lite piggare. Gör vad man ber honom om, för det mesta. Kan dock bara vilja gå dit han själv vill ibland. Hoppar det mesta man styr honom på, dock så lyfter han inte så mycket på benen, han snubblar över, oftast, och ser ut som om han sover..
Iris - Halt just nu. Men annars är hon bitig och surig i boxen. Snäll att rida, lite seg bara, men tänder till ganska ofta, faktiskt. Kan både vägra och hoppa, lite olika.

/Alba


Tidsinställda

Gör i ordning lite tidsinställda nu :)

Mina favvis ridkläder

Tänkte visa mina favvis ridkläder :3


 Ungefär såhär ser dem ut, men inte med röd brodyr(eller vad man säger xd) och brun mocka som skoning. ^^ Inte heller dragkedja.
På ett ungefär, men med ''knäppning'' istället för att bara dra på handsken, snyggare med knäppning ^^
Fast brun ^^
Fast grå ^^

Har lite annat som inte är med på bilderna, men orka leta rätt på dem xD

/Alba


Skänkelvikningar på hörnlinjerna

Tisdagens ridpass bestod av övningen på bilden. 

Börja med att bara skritta på hörnlinjerna så du får en känsla av var exakt du ska rida, gå sedan över till att tvära några steg då och då, huvudet ska alltid vara på linjen. När du känner dig nöjd kan du övergå till trav eller kanske ta hela hörnlinjen i skänkelvikning. 

Det som är så fantastiskt bra med den här övningen är att man inte koncentrerar sig lika mycket på själva tvärningen eller hur rak hästen är utan man fokuserar mer på sjävla hörnlinjen, det är bra för oss ryttare som gärna krånglar till det hela!

Och ja, jag vet att mina paintskills inte är så bra .. Det är förresten i högervarv jag ritat övningen. 



//Sofi

Hundar

Åh, vad jag älskar hundar ♥
Eller, jag älskar alla djur, lika mycket, men detta inlägg kommer handla om hundar. ^^

______

Hundar och hästar kan vara bra ihop, fast det beror på vad det är för häst, och för hund. Temperament, personlighet, och erfarenhet av hundar/hästar. Jag menar, en häst som ladrig träffat en hund kan ju vara lite reserverad, och tvärtom. Och om hunden varit med om någon obehagligt i samband med hästar, så kopplar dem ju det till hästar, och tvärtom.
På Nynäs(där Judith och Gazela står) så tar många med sig hundarna, och dem får gå lösa. Det funkar bra, och ingen av hästarna retar sig, eller är rädd för hundarna. Med undantag av Gazela, som inte tycker om Linus(en hund i stallet), hon försöker hoppa på honom när han går förbi...
Men annars så funkar det bra, och det är ju urmysigt.
Hundar, hästar och katter alltså, dem trivs alla tre i stallet ;)

/Alba

Enköpings Ridklubb

Ja, igen.
Tänkte skriva ett inlägg om vad jag tycker om själva ridskolan, hur den är o.sv ^^
_____

Jag tycker att Åkerby är hyffsat bra, man går framåt och står inte still och trampar. Dokc så får man inte lära sig mycket inom skötning. Visst, man får lära sig borsta, och slänga på en sadel samt tränsa. Men man får inte lära sig hur en sadel ska ligga, utan att trycka på hästen, hur tränset ska sitta, om hästens foder, hovslagare, mockning, inget sådant. Man har EN ynka teori lektion per termin, och den går mest ut på en dressyr/hopp clinic, eller hur man friserar hästen ... Inget om hur man mockar en box. Stackars dem som får egen häst efter att bara ridit där, dem lär ju inte kunna ett skvatt om hur man gör med allt runtomkring. Efter varje hopplektion får man önska häst, jag önskar alltid Corina, och jag får alltid henne, för ingen annan vill ha henne.
Men ta t.ex. Magic, en av de populära på ridskolan. En brun C - ponny, med en strimbläs som liknar ett hjärta med lång spets på långt håll. Det är många som önskar honom, och då kan det ju ändå bara vara en som får honom. Det som är bra med det är att dem faktiskt varierar, så det inte bara är en som får honom helatiden.
Man kan inte få en sköthäst på Åkerby, men man kan bli så kallad Hyrryttare. Då har man hästen på en hyrryttar lektion i veckan, alltså en lektion med en själv, hästen och några andra hyrryttare. Hopp eller dressyr vbäljer man själv. Om man vill kan man ha upp till 3 hyrryttar lektioner i veckan, och så hjälper man till i stallet varannan söndag( och rider då). Det kostar en viss summa i månaden, och att ta mer än en hyrryttar lektion i veckan ger tillägg på den kostnaden.
Om man är hyrryttare så måste man ha en vanlig lektions tid också, och då har man en ponny/häst, som man önskar eller blir tilldelad(man har ju chansen att nöska, men det är ju inte säkert man får den) dressyr, dressyr, bommar, hopp, och sen har man sin hyrrhäst dressyr, dressyr, bommar, hopp, och sen har man en ponny/häst man blir tilldelad i dressyr, dressyr, bommar, hopp ... o.sv.
Om man är hyrryttare har man även förtur att ha sin ''hyrhäst'' på tävlingarna som arnordnars, eller tävlingar man åker till(då måste det vara flera från ridskolan som åker). Man har även förtur till att hyra sin ''hyrhäst'' under loven.
Det är 1 - 2 hyrryttare per häst, dem flesta har bara en.
Nivåerna på ridskolan är allt ifrån knattar till tävlingsryttare som siktar högt, och allt der emellan. Även om man är på samma nivå så kan det skilja sig lite från grupp till grupp, beroende på vilken ridlärare man har, hur modiga dem i gruppen är och om man gått i gruppen länge. T.ex. en grupp kanske är en nybliven nivå 1:a, medans en grupp är en niva 1:a, men håller på att bli en nivå 2:a. Då gör dem som håller på att bli en nivå 2:a lite svårare saker. Vilket jag tycker är ganska självklart, och bra.
Min ridlärare heter Myran, och jag tycker att hon är jätte bra. Dock så vet jag inte vad jag tycker om svårighetsgraden på min grupp, den kan kännas lite lätt ibland, faktiskt, men jag orkar inte byta, då jag troligtvis ändå inte komm er fortsätta rida på Åkerby. Min favvis Corina kommer säljas, och det är bra för henne då hon tröttnat, men det är för att få träffa henne jag rider på Åkerby, jag lär mig väl inte jätte mycket, men jag vill inte heller byta grupp(vilket jag måste för att få lära mig mer) ...
Jag kan tycka att hästarna går lite för hårt, 4 lektioner per dag ungefär. Tänk då när det är hoppvecka .... Hoppa fyra gånger per dag i en hel vecka ...
Man kan välja att gå i bara hoppgrupp, men då måste man gå i en vanlig grupp också/ gå i dressyrgrupp också. Går man i dressyrgrupp kan man, om man vill, bara gå i det.
Som sagt tycker jag att dem kör lite hårt med hästarna, dem har haft de flesta på ridskolan väldigt länge, så vissa vet inget annat än ridskolan. Dem borde få bli privathästar efter en tid på ridskolan, tycker jag. T.om dem somhar tröttnat, och visar det räjelt, får gå kvar länge. Corina t.ex. ömmar i ryggen, och har problem med bakbenen, men hon går heltid på ridskolan i allafall. Nu ska hon dock säljas, och det är skönt för henne.
Dem har vikt och längdgränser på både ponnyerna och hästarna, men dem kan ändras beroende på hur bra man rider. En häst med viktgräns på 50 kg, kan t.ex. bära upp en duktig, balanserad ryttare på 60 kg. Men är man nybörjare, och skumpar runt(vilket man gör i början, så det är inget kontsigt med det) så bör man nog inte väga mer än 45 kg på den hästen. Om man rider hästen i en balanserad och stadig form, och själv är balanserad så orar den mycket mer.
Jaa, är det något mer ni vill veta, så släng iväg en kommentar ;)


/Alba

Färjestads Ridklubb

Eftersom Alba skrev lite om stallet hon rider på tänkte jag berätta lite om FÄRK där jag rider. 

Färjestads Ridklubb ligger (som namnet vittnar om) på Färjestad precis bredvid travbanan och måste ändå vara världens bästa ridskola!

Det finns grupper med allt från nybörjare till rutinerade och alla i samma grupp är på ungefär samma nivå vilket är något inte alla ridskolor lyckas med. Det brukar vara ungefär 6-7 ekipage i varje grupp och vi rider oftast på 20x60 bana (eller 20x40 om det är ridlekis samtidigt) så det är gott om plats vilket är väldigt skönt när man blir duktigare och duktigare och behöver mer frihet i ridningen.

På FÄRK finns i nuläget 13 ridskolehästar & ponnyer om jag inte minns fel och .. jag tror det är 7 shettisar och en welsh-mountain. Sen finns en B-ponny också men jag vet inte om han går i verksamheten längre. Det är svårt att avgöra vilken häst som är min favorit men jag tror att det är Princess faktiskt, vi fungerar väldigt bra ihop och hon har ett trevligt temperament (lär nog skriva ett inlägg om henne senare). I hoppningen är dock Kåre min favorit, en fjording av tunnmodell, haha!

Förutom ridskolehästarna finns även ett x antal privathästar uppdelade på två stall och några uteboxar. Totalt är det 4 olika stall på anläggningen, två av dem är i anslutning till cafeterian och ridhuset. Nu låter det som det är jättestort men det är det verkligen inte, det är rätt normalstort tror jag och det är liksom ett av de där jättemysiga stallen som man stöter på ibland. Förutom själva stallen finns ett ridhus, två paddockar, parkering/stallbacke, tävlingsparkering och massamassa hagar :'D

På ridskolan fungerar det ungefär som på Åkerby där Alba rider (som hon nämnde i ett tidigare inlägg), vi har dressyr två gånger i rad, sedan markarbete och sen hoppning. Man kollar alltid på lappen på anslagstavlan om vilken häst man ska ha och om det är något speciellt med den som gäller (t.ex. om den fått skydd som den ska ha eller nåt sånt), sedan går man ner och gör iordning den och när alla är klara (eller iallafall de flesta) går man in. Sen får man sitta upp och greja och skritta fram självständigt. Efter våran lektion hjälper vi alltid till med att ge hö i alla stall, det brukar ta ungefär 10 minuter om man hjälps åt så det är inte jobbigt alls.

Och här kommer en superawesomeickeskalenligskiss!

Och såhär ser det ut där man går in till cafeterian!



//Sofi
Cassy
Kaktus
Lukas
Naga Chin
Naomi
Pepita
Princess
U:seks Elantra Y
U:seks Eno

Statistiken

När jag kollar på statistiken nu, ser jag att vi tappat rejält! Det ska vi bygga upp igen, eller hur Sofi? ;)

/Alba

Enköpings Ridklubb

Fick lite inspiration, så det blev ett inlägg i allafall ;)

________________________________________________

Min ridskola(fast jag rider bara där en gång i veckan, resten på Gazela och Judith). Enköpings Ridklubb, Enköpings Ryttarförening, eller helt enkelt Åkerby, som det flesta som rider där säger.
Vi säger helt enkelt inte ''Nu ska jag rida på Enköpings Ridklubb'' vi säger '' Nu ska jag rida på Åkerby''. Säger man Åkerby så vet varenda hästintresserad kotte i Enköping vad det är. Enköpings största ridskola helt enkelt, inte den enda, men den enda stora.
Åkerby är lite för stort för min smak, det är inte världens största stall, men ändå jätte stort, enligt mig i allafall ... På Åkerby finns det ett stort ridskole stall, där det även står några privat hästar, det stallet kallas ''Stall 1''. Det finns även ''Stall 2'' och ''Stall 3''. Dem är privat stall, men när det kommer en ny ridskole häst till ridskolan, brukar den först stå någon vecka i någon av dem stallen.
Det funkar ungefär som en vanlig ridskola. När man kommer kollar man i en pärm där alla ridgrupper som är den dagen står. Man bläddrar fram till sin ridgrupp, letar upp sitt namn, och kollar där vilken häst man ska ha. Man har samma häst fyra gånger. Dressyr, Dressyr, Bommar, Hopp. Samma schema helatiden, förutom ibland då det kan bli Dressyr, Dressyr, Dressyr, Bommar, Hopp, eller något annat. Om hästen blir halt, byter man spklart, eller om den blir sjuk, eller om den på något sätt inte kan gå med på lektionen.
Dem har både hästar och ponnyer i dem flesta storlekar. Från B - ponny, till stoooora hästar. Alla finns inte med på hemsidan, där det även står att dem har 34 ridskolehästar, men det är mer nu.
Dem nyaste hästarna heter Prado, Opal och Star. Prado och Opal kom i somras, Prado är en D - ponny, och Opal en stor häst. Star kom för ungefär två veckor sedan tillsammans med C - D Ponnyn Fight(Fiffi). Fiffi åkte dock tillbaka förra fredagen/lördagen. Är inte 100 på varför, så jag tänker inte säga vad jag vet, då det kan vara fel. ;)
Min favorit heter Corina och är inte någon av de populära på ridskolan, om man säger så ... Men jag orkar inte gå in på det, då det mesta är fel. Faktiskt. Visst, hon är lat. Men vilken häst på ridskolan är inte lat ...? Jag bara undrar ... Är man bara bestämd, så går hon fint, och hon går fram. Alla hästar på ridskolan är lata, faktsiskt. Mer eller mindre, och dem visa det på olika sätt. Kevin t.ex.(en D - ponny, svartskäck, stark och pigg) visar det genom att springa på och bara dra iväg utan att lyssna, medans Corina( Maxad D - ponny, fux och Underbar, enligt mig ♥) visar det genom att vara seg, och ställa sig och backa. Jag tycker om alla på ridskolan, men allra mest Corina. ♥
Det finns två ridhus, Gamla och Nya. Det gamla är liksom mer avlångt, och det får plats två grupper(en orange ''grind'' delar av ridhuset på mitten. Det Nya används mest vid bommar och hoppning, och är luftigare, och fräshare. Jag tycker bäst om det Nya. Ska rita en skiss på hur hela stallområdet ser ut också, men förvänta er inget kontsvärk. xD
Det finns en parkering, och som även funkar som stallplan(en del av den, der det inte är bilar). Det finns en liten tärrengbana, men den är inget att hurra över ... Fast den funkar ju, men det är inte så fina hinder. ;)
Det finns även en stor paddock, och den är väl bra. ^^ Dock så tycker jag den är lite otursdrabbad. Varje gång vi rider i den är Corina jätte seg, och någon ramlar alltid av, eller så är det någon häst som bara vägrar på hindrerna, eller stegrar m.m. xD
Vid gamla ridhuset finns det en cafeteria ovanför läktaren, den är ganska mysig. Man kan köpa lite häst grejjor där också(pytte lite, det finns typ ett schabrak, två par ridhandskar, en hjälm och ett spö). Det finns bord, ooch lite sådant där. Där finns också en hylla där hästböcker och ridstövlar får samsas(som man får låna tror jag, man får i allafall låna böckerna), och lite leksaker till mindre barn. Det finns även ett mötesrum, där ridskolan brukar ha möten.
När man kommer in i ridskola stallet så finns det en gång åt vänster. Det är ''Ponnysidan'', där de flesta ponnyer står(fast Lou Lou, som är stor häst står i en box där också, men hon går med på ponnylektionerna). Om man istället går åt höger när man kommer in i stallet så finns det En spolspilta och en box på ena sidan av gågen, och konto, anslagstavla och toalett på andra sidan. När högra gången tar slut(den är kort) kommer man till sadelkammaren. Där finns sadlar, träns, martingallar, gummisnoddar, hjälmar och västar(som man får låna).
Om man väljer att inte gå in i sadelkammaren, utan istället går till vänster kommer man till två uppbindningsplatser, och en liten sadelkammarer(där få ridskole hästar har sin grejjor, och där dem privat hästarna som står i ridskole stallet har sina grejjor).
Nej, jag orkar inte förklara mer, jag visar på skissen i stället ... xd
Utanför, bredvid paddocken finns två tunnhästar. Dem har tunnor som magar, och de ena har ett huvud med träns och sadel. Den andra har ingen annat än mage ... xD

Nej, det vart ingen skiss, orkade inte xd
Men ni får nöjja er med dett :)

Hemsidan till Enköpings ridklubb

/Alba



Uppdate(i allafall lite)

Så kul att höra att Sofi i allafall verkar vara på bättringsvägen, av dömma av hennes inlägg ;)
Jag är fortfarande sjuk, men looovar att uppdatera så fort jag blir frisk (:
Hoppas på att vara frisk till i morgon, för då är det Gazela ridning, men det ser inte ut så..
___

Sofi, vilken ridskola rider du på? Tror du sagt det förut, men är lite glömsk xd

/Alba

Back in the game!

Well, nästan iallafall .. Men visst är det awesome? Jag har iallafall kommit fram till att det är magkatarr och därför sitter jag och äter precis heeela tiden, underbart (inte). Får hoppas att det är bättre till ridlektionen imorgon! Och så får vi hoppas att Alba blir frisk snart också :)

Har dock inte något tips på lager mer än ridövningen vi hade för .. 2 veckor sedan? Jag red ju inte förra veckan eftersom jag inte ville riskera något men jag åkte iallafall dit och putsade lite läder. Visst är det världens bästa terapi/medicin att pyssla i stallet? Det är nästan det bästa med att vara i stallet om jag får bestämma. 

//Sofi

Dålig uppdate ...

... för mig ... Jag är sjuk :(


/Alba


Gårdagens ridning

Jag uppfyllde ett av mina mål ... Gick inte vidare bra, inte.

/Alba

Gazela

Ska rida Gazela nu, dressyr hade jag tänkt.
Mina mål med denna stalldag är följande:

Att hon ska vara snäll att sköta, INTE sparkas eller bitas
Att jag ska få loss det stela, så att hon lossnar(hon är ofta ganska stel)
Att jag ska få ner henne i form, och att hon inte bara ska gå och böja på nacken
Att hon ska vara framåt, utan att rusa

:)

/Alba

RSS 2.0