Vill ha!

Jag har redan garderoben full av ridbyxor och inga pengar kvar i plånboken, men om jag hade 1799:- liggandes skulle jag definitivt köpa de här ridbyxorna från Martha Ridewear! Tycker dom är råsnygga, vad tycker ni? Slipper man köpa jeans och ridbyxor för sig, yay!


Finns på filippasridsport.se.

//Sofi

Hoppträningen

Ursäkta att jag inte bloggat på flera dagar men jag har varit fruktansvärt förkyld. Nu ska jag iallafall berätta om hoppträningen i torsdags!

Vi började med ett vanligt rätuppstående (ett av studshindrena) och sedan la tränaren upp en studsserie på 3 hinder. Vi hoppade de två gånger var och sedan hoppade vi serien+oxern och serien+rätuppståendet och sedan serien+oxern+rätuppståendet. Mellan studsen och oxern/rätuppståendet var det 3-4 galoppsprång. Det gick hyfsat bra, Naomi (hästen jag red) struntade i rätuppståendet en gång och missade ett galoppsprång en gång vilket resulterade i ett jättehopp över rätuppståendet, fail!

Och här kommer mina paintskills igen.



//Sofi

Stallet.se <3

Om jag måste nämna en sida jag träffat mest hästfolk i min ålder på så är det nog Stallet.se! En sjukt bra barn- och ungdomssida för hästintresserade. Kan vara lite skitsnack och stolthet där ibland, men överlag är sidan väldigt mysig, och den är definitivt värd en chans. Gnägg är nog stället jag hänger mest på, forumet alltså.

På s.se heter jag Popicorns, besök är varmt välkommet! Våran blogg har även ett stall där som vi nämnt tidigare, självklart heter det Ponnytipset ;)



//Sofi

En till bloggare!

Hejsan alla blogg läsare! Marica heter jag och är en ny bloggare på ponnytipset. Jag går första året på gymnasiet och studerar där Hästhållning. Gymnasiet heter Stiernhööksgymnasiet och ligger i Rättvik i Dalarnaslän. Jag kommer blogga så ofta jag kan och då kommer jag blogga om ja tips och om min egna medryttar häst Enzo, ett Arabiskt fullblod på 6 år som är under utbildning.

Och efter som jag älskar att dela med mig av mina häst kunskaper kommer jag självklart ge tips på olika saker som ridvägar, ridning i allmänhet, häst hantering och massa annat roligt som jag lärt mig under min tid med hästar och lärt mig under dne tiden jag håller på med hästar.

Jag är som sagt 17 år gammal, född den 6 Juli 1994. Nu undrar ni säkert "- Ska inte du gå i andra ring på gymnasiet." Och jo det ska jag göra men jag har gått något som heter IV - Inviduella programet för att plugga upp mitt betyg i matte, som jag inte lyckades med så nu går jag på något som heter Pro eller prio plats kommer inte riktigt ihåg vad det heter :P Men det är iaf nästan som IV fast jag går på ett vanligt gymnasium och läser vanliga gymnasiet ämnena förutom matten, den läser jag 9ornas matte då det var den jag klarade.
Men gud vad tråkigt att jag bara babblar om detta nu, usch!

Mer mot hästhållet nu då! jag har ridigt sedan 6 år tillbaka på både ridskola och haft sköt/foderhästar. Hade tidigare två shetlands ponnyer som hete Fia och Julius, då Fia var mamma till Julius. Har även hjälp min kompis med hennes två gamla kallblods travare Lycko Fröken och Solialill. Jag har jobbat på ett stall som heter Falu Ridklubb där jag har fått gjort lite av varje allt från att mocka 8 boxar till att få följa med till veterinären med hästar. Så jag har gjort lite av varje inom hästhållningen. Jag är lite mer åt dressyr hållet, men börjar känna mig mer hemma i hoppläderna en dressyr läderna konstigt nog. Gammal kärlek rostar aldrig eller vad säger man?

Aja nu ska jag inte sitta och babbla så himmla mycket utan jag ska forsätta blogga senare! Tycker ni det låter bra? :)

Kan också säga att jag fotar väldigt mycket, man kan nästan säga att jag är lite av en hobbyfotograf. jag fotar tävlingar, privat fotograferingar och massa annat. Jag fotar med min Nikon D3100 och mitt Sigma 70 - 300mm objektiv och även orginal objektiver 18 - 55mm.

Nu vet ni lite om mig iaf. Hoppas ni tycker det låter bra att jag tagits in till denna blogg! :)

Tillbaka till ridskolan (=mer tips!)

Fick precis reda på att jag ska byta ridgrupp på ridskolan vilket blir väldigt kul. Första lektionen är på tisdag men eftersom jag ska på kickoff på kulturskolan kan jag inte gå på den så jag ska förmodligen rida igen den nu på torsdag, i en hoppgrupp! Jag är inte direkt "lagd åt det hållet" men jag tror jag överlever.
Jag berättar hur det gått efter lektionen, jag är supertaggad!

När börjar ridskolan för er igen?
//Sofi

Slut på sommaren

Först och främst vill jag be om förlåtelse för att ha varit borta ett tag. Men har varit på landet, där vi inte har nån dator så har tyvärr inte kunnat skriva nåt :/

Här kommer i alla fall ett tips eller snarare en viktig grej att göra så här efter sommaren när hästarne kommer tillbaka från grönbetet och ska börja ridas igen:
- Ta det lungt i början, hästarna har ju inte arbetat på flera veckor och kommer inte orka lika mycket som de gjorde innan sommaren!
- Låt hästarna gå ute varje dag så att de inte helt plötsligt går från grönfoder till hö över en natt. Dra ner på "hagvisstelsen" suggestivt!


När du ska sätta igång din häst efter sommaren har Agria bra tips. Klicka på länken här för att komma dit - http://www.agria.se/hast/artikel/satt-igang-hasten-efter-betet 

Hoppas ni får nytta av tipsen! :)

//Alice

Dålig uppdatering

Tänkte ursäkta den dåliga uppdateringen, jag har tagit sommarlov från bloggen ett tag. Ska skriva snart igen!

//Sofi

Öva lättridning .

Har man problem med lättridningen i traven (hamnar fel med skänklar, kanske får extra studs osv) är en bra övning att sitta två steg och stå ett eller tvärtom! Det tränar både balans och koordination.


Stretcha baksidan av benet .

Har du svårt att trampa ner hälarna när du rider? Det problemet kan enkelt lösas genom att du börjar stretcha baksidan av benet, det kommer då bli mer naturligt att trampa ner hälen. Stå i en trappa med endast en liten del av foten på trappsteget och svikta upp och ner. En annan sak man kan göra är att sträcka benen och trampa ner ordentligt när man cyklar!

//Sofi

Om ponnytrav!

Åldersgränser och kategorier

 

Ponnytrav kan man börja tävla i från och med året man fyller 8 år tills det år man fyller 25 år. Det är A- och B-ponnyer som gäller, det finns alltså inga travlopp för C- och D-ponny. A-ponny får man tävla när man är 8-15 år och B-ponny får man tävla när man är 13-25 år. Vanligaste raserna som används är shetlandsponny och gotlandsruss.

Ponnyn får vara mellan 3-18 år, det är viktigt att den har känd härstamning i tre led och hästpass. Man måste även tävlingsregistrera ponnyn hos Svenska Ponnytravförbundet, SPTF.

Förutom ”vanliga” travlopp kan man tävla i monté, vilket innebär att man rider istället för att köra. Där är åldersgränserna 8-15 år (max 45 kg) för att rida A-ponny samt 10-25 år för att rida B-ponny (max 60 kg inklusive utrustning). Ponnyn måste vara minst 4 år.

 

Körlicens


Kusken behöver en körlicens, den får man genom att gå en licenskurs hos någon av Sveriges ponnytravklubbar eller ponnytravskolor. Där lär man sig att sela, köra på bana, hur ett lopp går till mm. Du får även plugga viktiga paragrafer och regler i Tävlingsreglementet. Under utbildningen ska även ett antal utbildningslopp köras.

När kursen är klar, ett godkänt teoriprov är skrivet och godkända utbildningslopp är körda är det dags att söka licens hos SPTF. När den blivit registrerad i deras tävlingsregister är man redo att börja tävla.


Innan tävling


När du har blivit godkänd betalar du din körlicens. Ponnyn måste även tävlingsregistreras hos SPTF, detta gör du genom att skicka in en kopia på hästpasset. Om du har andras hästar som du tränar måste du anmäla det också. Det är  mycket viktigt att hästens alla papper är klara och att även hästens licens är betald.
När din ponny är 3, 4, 6 och 8 år måste den mätas. Detta gör du inte själv utan det gör två mätmän tillsammans med en veterinär. Ponnytravklubbarna brukar ordna speciella mätdagar där alla kan träffas och mäta sina hästar samtidigt.

Nu kan du anmäla din ponny till något som kallas kvallopp. Alla ponnyer som aldrig har startat tidigare måste genomföra ett godkänt kvallopp. Ett hett tips för kvalloppen är att ha med ett tidtagarur! Det finns specialdesignade tidtagarur för körning. En A-ponny som är 3 år eller ostartad måste gå en kilometertid på minst 3.50,0 eller bättre. Är den 4 år måste den gå minst 3.40.0 eller bättre och om den är 5 år eller äldre måste den gå 3.30,0 eller bättre.
En B-ponny måste klara sitt kvallopp om den är 3 år eller ostartad på minst 2.55,0 eller bättre. Är det 4 år skall den klara en tid på 2.45,0 eller bättre, och är den 5 år eller äldre skall den klara en tid på 2.35,0 eller bättre. (I monté gäller kvaltiderna Kat A 3.50,0 och Kat B 2.55,0)

När du har allt fix färdigt så är det fritt fram att anmäla dig till ditt första ponnytravlopp. Ponnytravlopp körs året runt och du får tävla på vilken bana du vill bara du är medlem i en ponnytravklubb.

 

Mer info står på Sptf:s hemsida, där kan ni även ställa frågor. Ni kan även ställa frågor till mig, jag körde mycket trav förr men satsar på ridningen nu. Trav är en väldigt rolig sport, det är ofta en mycket trevligare atmosfär där än på en ponnyhoppning, tro mig!

 

//Sofi


RSS 2.0