Om ponnytrav!

Åldersgränser och kategorier

 

Ponnytrav kan man börja tävla i från och med året man fyller 8 år tills det år man fyller 25 år. Det är A- och B-ponnyer som gäller, det finns alltså inga travlopp för C- och D-ponny. A-ponny får man tävla när man är 8-15 år och B-ponny får man tävla när man är 13-25 år. Vanligaste raserna som används är shetlandsponny och gotlandsruss.

Ponnyn får vara mellan 3-18 år, det är viktigt att den har känd härstamning i tre led och hästpass. Man måste även tävlingsregistrera ponnyn hos Svenska Ponnytravförbundet, SPTF.

Förutom ”vanliga” travlopp kan man tävla i monté, vilket innebär att man rider istället för att köra. Där är åldersgränserna 8-15 år (max 45 kg) för att rida A-ponny samt 10-25 år för att rida B-ponny (max 60 kg inklusive utrustning). Ponnyn måste vara minst 4 år.

 

Körlicens


Kusken behöver en körlicens, den får man genom att gå en licenskurs hos någon av Sveriges ponnytravklubbar eller ponnytravskolor. Där lär man sig att sela, köra på bana, hur ett lopp går till mm. Du får även plugga viktiga paragrafer och regler i Tävlingsreglementet. Under utbildningen ska även ett antal utbildningslopp köras.

När kursen är klar, ett godkänt teoriprov är skrivet och godkända utbildningslopp är körda är det dags att söka licens hos SPTF. När den blivit registrerad i deras tävlingsregister är man redo att börja tävla.


Innan tävling


När du har blivit godkänd betalar du din körlicens. Ponnyn måste även tävlingsregistreras hos SPTF, detta gör du genom att skicka in en kopia på hästpasset. Om du har andras hästar som du tränar måste du anmäla det också. Det är  mycket viktigt att hästens alla papper är klara och att även hästens licens är betald.
När din ponny är 3, 4, 6 och 8 år måste den mätas. Detta gör du inte själv utan det gör två mätmän tillsammans med en veterinär. Ponnytravklubbarna brukar ordna speciella mätdagar där alla kan träffas och mäta sina hästar samtidigt.

Nu kan du anmäla din ponny till något som kallas kvallopp. Alla ponnyer som aldrig har startat tidigare måste genomföra ett godkänt kvallopp. Ett hett tips för kvalloppen är att ha med ett tidtagarur! Det finns specialdesignade tidtagarur för körning. En A-ponny som är 3 år eller ostartad måste gå en kilometertid på minst 3.50,0 eller bättre. Är den 4 år måste den gå minst 3.40.0 eller bättre och om den är 5 år eller äldre måste den gå 3.30,0 eller bättre.
En B-ponny måste klara sitt kvallopp om den är 3 år eller ostartad på minst 2.55,0 eller bättre. Är det 4 år skall den klara en tid på 2.45,0 eller bättre, och är den 5 år eller äldre skall den klara en tid på 2.35,0 eller bättre. (I monté gäller kvaltiderna Kat A 3.50,0 och Kat B 2.55,0)

När du har allt fix färdigt så är det fritt fram att anmäla dig till ditt första ponnytravlopp. Ponnytravlopp körs året runt och du får tävla på vilken bana du vill bara du är medlem i en ponnytravklubb.

 

Mer info står på Sptf:s hemsida, där kan ni även ställa frågor. Ni kan även ställa frågor till mig, jag körde mycket trav förr men satsar på ridningen nu. Trav är en väldigt rolig sport, det är ofta en mycket trevligare atmosfär där än på en ponnyhoppning, tro mig!

 

//Sofi


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0