Fodret Del 5 - Vatten

En häst dricker massor av vatten, 5-10% av sin vikt. En häst som väger 600 kg kan alltså dricka 60 liter, ännu mer om det är jättevarmt eller om den är digivande. Fri tillgång till rent vatten, även i hagen, är en förutsättning för att din häst ska må bra.
Hästar tycker om att dricka mycket vatten på kort tid. Det är ett arv från när de var vilda och drack vid vattenhål där rovdjur ofta låg på pass. Nya undersökningar visar att hästar dricker mycket mer vatten om de får dricka ur hink istället för ur vattenkopp. Dricker hästen för lite så presterar den sämre och kan bli sjuk.

Hästar som svettas mycket vid träning eller tävling kan förlora massor av vatten på en dag. Upp till 60 liter om hästen är en tungviktare på omkring 600 kg.
Kom ihåg att hästar ställer lika höga krav på vattnets kvalitet som vi människor. Vill du veta hur ditt stallvatten mår? Ta ett vattenprov och lämna in på analys så får du svar.
Hästar behöver fri tillgång till salt men behovet växlar bland annat beroende på hur mycket hästen svettas. En saltsten i boxen eller hagen vill den ha. Förutsatt att hästen har fri tillgång till vatten behöver du aldrig vara orolig för att ge den för mycket salt.

TEST
6-8 liter per minut bör hästen kunna dricka ur sin vattenkopp. Om du är osäker på vattenkopparna i ditt stall, gör ett enkelt test: Fyll vattenkoppen med vatten, ställ en hink under och håll ner flödesplattan under en minut. Hur många liter rann ner i hinken? För lite? Fixa vattenkoppen, eller häng in en extra hink med vatten.
Källa: "Kokbok för hästkraffter" - Krafft

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0