Foder Del 1 - Fodrets väg genom hästkroppen

Efter att ha läst på lite finns det ett jättebra spel du kan testa dina kunskaper på, för att komma till det klickar du på bilden.

Munnen - Avresestation
Den känsliga mulen är en effektiv sorteringsmaskin som petar bort sådant som inte smakar bra. Friska tänder är livsviktiga. Fodrets smörjs med mycket saliv innan den slinker vidare på matresan. Visste du att en medelstor häst producerar 10-30 liter saliv per dygn?
Foderstrupen - En känslig kanal
Transportsträckan från munnen till magen är en känslig kanal där fodret lätt kan fastna om det äts för fort eller blandas med för lite saliv. Se upp för foderstrupsförstoppning. Låt gärna hästen börja med att äta lite grovfoder innan den sätter tänderna i kraftfodret. Det får fart på salivet som hjälper fodret på vägen.
Magsäcken - En station på vägen
Hästens magsäck är liten i förhållande till kroppen men perfekt anpassad för ändamålet. En häst vill äta ofta, 3-4 gånger per dygn brukar passa de flesta hästar som står på stall. Fodret gör bara ett kort stopp i magsäcken innan det sticker vidare till nästa station, tunntarmen.
Tunntarmen tar hand om "snabb" energi
Här passerar fodret i en faslig fart cirka en timma efter att det svalts. Tunntarmen tar hand om fodrets mer lättsmälta delar och omvandlar det till energi som används för framförallt explosivt muskelarbete.
Grovtarmen - Centralstation för fodertåget
Grovtarmen är hästens viktigaste matsmältningsstation. Det tar cirka tre timmar för fodret att nå hit men väl här stannar det länge, 1-3 dygn. "Bussiga bakterier" bryter ner fodrets trådiga fibrer och för att klara jobbet behöver bakterierna mycket grovfoder. Minst 60% av hästens totala energi laddas i grovtarmen.
Gödselstacken - Slutstation på matresan
Träcket (hästens bajs) är det sista vi ser av fodret, och ett kvitto på att din häst mår bra. En frisk häst bajsar fasta "bollar" som lätt faller sönder. Var uppmärksam på om din häst bajsar löst och illaluktande. Det kan vara ett tecken på att den fått i sig dåligt foder eller vatten.
Källa: "Kokbok för hästkraffter"Krafft

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0