Fodret Del 3 - Grovfoder

Ett bra grovfoder är den självklara basen i hästens foderstat. Eftersom det inte finns färskt gräs ute året om ger vi hästen gräs i form av hö, ensilage eller hösilage. Grovfodret ger hästen dess grundläggande behov av fibrer, mineraler, vitaminer, protein och energi. Alltså allt som behövs för att kroppens funktioner ska fungera.

Betet är ofta ett viktigt foder under flera månader. För många hästar betyder det också semester. Långs, sköna, lata dagar i en hage full med gräs gör de flesta hästar gott, både i kropp och i själ. Men för hästägaren kräver det både skötsel och planering. Staket, vatten, mygg och eventuella skador är några saker du måste ha koll på. En annan är om betet räcker. Tänk på att en häst behöver ungefär 1 hektar bete för att klara sig en månad. En hektar är lika stort som 12 ridbanor på 20x40 meter.
Ensilage och hösilage är konserverat och inplastat gräs som blir allt vanligare. Konserveringen ger ett smakrikt och dammfritt grovfoder. Men se upp för bakterier och mögel. Det inplastade gräset är en färskvara med hållbarhet högst några dygn.
Tänk på att hösilage innehåller mycket mer vatten än hö. Därför är tumregeln att fodra fler kilo hösilage än hö.
Halm är både foder och ett perfekt strö som ger hästen sysselsättning och trivsel. Som foder är halmen fattig på näring men fullproppad med fibrer som magen mår bra av.
är torkat gräs som ska vara dammfritt, ha en frisk grön färg och lukta gott. För att vara säker på att höet håller måttet kan man låta göra en analys som visar hur mycket näring det innehåller. Information som är viktig för att du ska kunna planera foderstaten för din häst.
Riktvärden för svenskt hö (per kg foder)

Energivärde: 7,5-8 MJ
Smältbart råprotein: 30-60 g
Kalcium: 2-3 g
Fosfor: 1-2 g
Magnesium: 1-2 g



Källa: "Kokbok för hästkraffter" - Krafft

Kommentarer
Postat av: Olivia

sv: Det enda jag kan säga är väl att det bara är att träna :) Fast jag tycker inte att jag ritar så värst bra själv. Men tacktack! :D

2011-09-25 @ 16:12:08
URL: http://letthedreambegiin.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0