Fodret Del 4 - Kraftfoder

Kraftfodret är egentligen en onaturlig del i hästens meny eftersom hästar i full frihet klarar sig utmärkt på gräs. Även moderna ridhästar bör få sin mesta näring och energi genom grovfodret. Kraftfodret ger extra näring i koncentrerad form för att hästen ska klara jobbet som sporthäst, och är extra viktigt för hästar som tävlar, växer, ska föla eller redan har ett föl vid sin sida.

Havre är ett bra hästfoder som innehåller mycket protein och är rikt på fett och fibrer. Många hästar blir pigga av havre. Serveras hel eller krossad.
Korn ger en annan typ av energi än havre vilket gör en del hästar lite lugnare och lite rundare.
Majs är ett mycket vanligt foder i hästkulturer på sydligare breddgrader. Proteinvärdet i majs är lågt. Majs är däremot energirikt, men samtidigt fattigt på fett och fibrer.
Betfor & melass är sockerfoder och något de flesta hästar gillar. Det är foder som oftast används för att ge ett energitillskott och som samtidigt innehåller nyttiga fibrer. Betfor måste alltid ligga i blöt minst ett par timmar innan det serveras. Torr betfor kan orsaka bland annat foderstrupsförstoppning.
(Bilden föreställer uppblött betfor)
Färdiga foderblandningar finns i många märken och varianter. Tanken är att de tillsammans med grovfodret ska täcka hästens hela näringsbehov. Om du väljer att fodra med färdigfoder är det viktigt att du väljer ett foder som passar just din häst.
Källa: "Kokbok för hästkraffter" - Krafft

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0