Ryttarens hjälper

Jo, jag tänkte gå igenom ryttarens naturliga hjälper. 

Hjälperna (naturliga då, inte så som sporrar, spö, hjälptyglar m.fl.) :

Ben/Skänkel: Skänklarna använder vi ofta när vi rider. Nästan jämt. Vi använder dem för att hästen ska gå fram/öka, forma sig, byta gångart, gå fram även fast den är rädd m.m.
Man kan även använda skänkeln som bestraffing. Låter konstigt, men jag ska förklara.
Om hästen t.ex. böjer ner huvudet, och försöker bocka hela tiden, kan man banka till en med skänklarna(ganska hårt, men inte jätte hårt), för att den ska lyssna lite på dig.

Vikt: Vikt är också en av våra hjälper, även om man kanske inte alltid tänker på det. Lutar man sig det minsta lilla åt ett håll, så märker hästen det. Man kan använda det till att få hästen och svänga m.m.
En av anledningarna till att man alltid ska titta dit man ska är att man alltid lutar sig lite, lite åt det håll man tittar. Då känner ju hästen det, och vet att det är till just det stället man ska. Kollar man åt sidan, istället för rakt fram, när man ska rakt fram, tror ju hästen att den ska svänga, och då säger du till den att det är fel, och då blir den förvirrad osv. Det hela slutar ju bara dåligt. Så, titta dit ni ska. Man kan också använda vikten för att få hästen att sakta ner, lättare än att bara använda händerna. 

Händer: Händer är en av våra hjälper. Vi använder dem för att styra, sakta ner, dra upp huvudet på hästen om den försöker bocka, äta gräs m.m.
Det som är viktigt är att inte vara hård i handen, rycka hästen i munnen m.m. Man ska inte ha för långa tyglar heller för då rycker man hästen i munnen, omedvetet. Med händerna kan vi ju också hålla tag i manen, vilket ju också är bra ibland.

Röst: Rösten kan också vara till hjälp ibland. T.ex. om hästen är svår att få igång i galopp, kan man ju ropa ''gaalopp'', eller liknande i uppmuntande ton, så kanske den lär sig att det betyder galopp.
Rösten använder vi också för att säga, att hästen inte gjort rätt, eller säga nej, om den gör något dumt.
Vi berömmer även hästen med rösten.
Rösten ska man dock inte överanvända. T.ex. om man ska galoppera eller hoppa för första gången, och man tycker det är läskigt och då skriker. Det är inte bra, hästen kan bli rädd, kasta sig åt sidan (eller något annat) och så flyger man av.

/ Alba

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0